Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Zadeldak: voordelen & prijzen

We kennen vele soorten daken en iedere dakvorm heeft zijn eigen varianten. Maar de absolute klassieker onder de daken is en blijft het zadeldak. De degelijkheid, veelzijdigheid en de esthetische afwerking zijn slechts enkele redenen waarom we vaak voor zadeldaken kiezen. Kom meer te weten over de verschillende mogelijkheden van deze daksoort in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Opbouw en isolatie
Mogelijke dakbedekkingen
Prijs zadeldak
Mogelijke alternatieven
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een zadeldak?

Het is een dakvorm die al eeuwenlang in gebruik is en de meest voorkomende in België en Nederland. Een zadeldak bestaat uit 2 hellende dakschilden die bovenaan samenkomen in de nok. Dit populaire dak herken je aan de eenvoudige, driehoekige structuur.

Is een zadeldak de juiste keuze voor je woning of wil je jouw zadeldak verder isoleren, renoveren, …? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere dakwerkers voor gratis advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier!

zadeldak constructie

 

Voordelen en nadelen van een zadeldak

Van een steil pannendak tot een laag dak met een rieten bedekking. Je kan veel kanten op met een zadeldak. Hieronder lees je nog enkele andere voor- en nadelen:

 

Voordelen van een zadeldak

 • Windbestendig: een zadeldak is goed bestand tegen de meeste weersomstandigheden. Alleen extreme windstoten kunnen mogelijk voor problemen zorgen. Denk maar aan afgewaaide nokpannen.
 • Goede waterafvoer: het water stroomt makkelijk van het schuine dak in de dakgoten. Je bent dus zeker van een vlotte afvoer van het regenwater.
 • Veel afwerkingsmogelijkheden: je kan zo goed als alles uitvoeren met een zadeldak. Verschillende types dakbedekkingen, meerdere soorten dakramen, dakkapellen, … Het is allemaal mogelijk.
 • Zolderruimte: in tegenstelling tot een plat dak kan je met een zadeldak extra ruimte creëren in je woning. Hoe steiler het dak, hoe meer leefruimte er onder het dak ontstaat. Ideaal als je je zolder als volwaardige leefruimte wil gebruiken.

 

Nadelen van een zadeldak

 • Complexe leefruimte: een kamer volledig inrichten met een hellend vlak is altijd een uitdaging. Je denkt het best even na in welke hellingsgraad je het zadeldak wil. Heb je al zo’n dak? Dan kan een dakopbouw als een dakkapel een goede oplossing zijn voor meer beloopbare vloeroppervlakte.

 

Opbouw en isolatie van zadeldaken

De basis van een dak kan je verdelen in 2 belangrijke elementen. De opbouw of constructie en de dakisolatie. Voor een zadeldak hou je best de volgende punten in gedachten:

 

Mogelijke opbouw van een zadeldak

 • Spantendak: deze constructie staat ook bekend als een sporendak en bestaat uit verticale houten balken die op regelmatige afstand van elkaar geplaatst zijn (30 à 60 cm). Een spantenstructuur is zelfdragend, waardoor grotere overspanningen mogelijk zijn voor het dak.
 • Gordingendak: een gordingendak of keperdak heeft extra zware, horizontale balken of liggers in de constructie. Ze zijn in de muur gemetseld en ondersteunen de kepers. De kepers dienen dan weer om het onderdak en de panlatten vast te houden.

 

Mogelijke isolatie van een zadeldak

 • Langs buiten isoleren: als je op deze manier je dak wil isoleren, moet je de dakbedekking uiteraard later aanbrengen. De dakwerker plaatst het isolatiemateriaal en het onderdak op de dakconstructie. Je vermijdt daardoor koudebruggen, want het volledige dakgeraamte is geïsoleerd.
 • Langs binnen isoleren: deze isolatiemethode is iets goedkoper en makkelijker. Je kan het materiaal tussen de  houten balken plaatsen en het is noodzakelijk om ook een dampscherm te voorzien tegen condensvorming. Je kan kiezen voor minerale wollen, kunststof isolatieplaten of PUR-schuim.
 • Zoldervloer isoleren: In vele gevallen is het slim om je zoldervloer te isoleren. Je bespaart energie door de warmte in je huis op een lagere verdieping vast te houden. De beste isolatiemethode hangt vooral af van het soort vloer en de gewenste afwerking. Een houten vloer heeft andere noden dan een betonvloer.

 

Laat je adviseren door een dakbedrijf!

Twijfel je tussen meerdere dakbedekkingen of is de constructie van je dak aan vernieuwing toe? Niet zeker welke isolatiemethode jij het beste kiest? Elk zadeldak heeft zijn eigen behoeftes. Daarom laat je je het best adviseren door een erkend dakbedrijf actief in je buurt. Ontvang nu gratis advies op maat!

 

Mogelijke dakbedekkingen voor zadeldaken

Een zadeldak kan je afwerken met verschillende types dakbedekking. Het dak goed afwerken is belangrijk om droog te blijven, maar het bepaalt ook de uitstraling van je woning. Kies daarom een dakbedekking waar je jaren tevreden van bent. Een aantal opties op een rij:

 

1. Dakpannen

Dakpannen blijven de populairste keuze voor de bedekking van een zadeldak. Je kan kiezen voor betonnen of keramische dakpannen met een holle of platte vorm. Keramische dakpannen zijn de meest duurzame optie van de twee. De levensduur van keramische dakpannen is 50 à 70 jaar en die van de betonnen dakpannen gemiddeld 30 à 40 jaar.

 

2. Leien dakbedekking

De leien dakbedekking is aan een opmars bezig. Naast de natuurleien zijn ook kunst- en bitumenleien een betrouwbare keuze voor je dak. Een leien dak is duurzaam, bestand tegen het Belgische klimaat én er is een groot aanbod aan vormen en kleuren.

 

3. Zinken dakbedekking

Wil je een robuuste uitstraling voor je woning? Een zinken dak heeft een opvallende look en is de investering zeker waard. Deze bedekking gaat tot wel 125 jaar mee en is flexibel en geschikt voor elke dakconstructie.

 

4. Rieten dakbedekking

Wil je een iets meer landelijke uitstraling? Dan is een rieten dakbedekking zeker het overwegen waard. Kies zeker voor een gesloten dakconstructie zodat de brandveiligheid gegarandeerd is.

 

Prijs zadeldak

De prijzen voor een dak lopen zeer uiteen omdat de keuzes zo breed zijn en de situaties sterk verschillen. Met de onderstaande tabel willen we je een duidelijke start geven:

Type dakwerkenGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. plaatsing)
Dakconstructie schilddak€ 1.700 à 1.900 per m³
Dakbedekking schilddak € 20 à 145 per m²
Isolatie schilddak€ 20 à 60 per m²

 

Laat je totale prijs berekenen!

Wil je het complete plaatje voor jouw project? Contacteer meerdere dakbedrijven voor een prijs op jouw maat en vraag vrijblijvend een offerte aan.

 

zadeldak maken

 

Mogelijke alternatieven

Ondanks dat een zadeldak een van de meest voorkomende daken is, zijn er tal van andere interessante keuzes. We sommen de bekendste daksoorten even voor je op.

 

ALTERNATIEF 1: lessenaarsdak

Het is een van de eenvoudigste dakconstructies. Een lessenaarsdak bestaat uit een enkel dakvlak dat onder een hoek van tenminste 15 graden is aangebracht. Het dak heeft een moderne uitstraling en je moet maar langs 1 kant een dakgoot plaatsen.

 

ALTERNATIEF 2: schilddak

Het lijkt op een zadeldak, maar de lange zijde vormt nu een trapeziumvormig vlak en een driehoekig gevormd dakschild aan de korte zijde. Zo’n schilddak geeft heel wat karakter aan je woning. Dit alternatief is beter bestand tegen wind door zijn aerodynamische vorm.

 

ALTERNATIEF 3: mansardedak

Een mansardedak, ook wel gebroken kap of Franse kap genoemd, is een zadeldak met geknikte dakvlakken. Door het steile, onderste gedeelte creëer je meer ruimte onder het dak en het geeft je woning een landelijke en prestigieuze stijl.

 

ALTERNATIEF 4: tentdak

Een paviljoendak, puntdak of piramidedak. Ze omschrijven allemaal hetzelfde type dak: vier driehoekige dakvlakken die samenkomen in 1 punt. Het is een dakconstructie die meer en meer voorkomt bij nieuwbouw door het moderne karakter. De stabiliteit en natuurlijke isolatie zijn enkele mooie kenmerken van een tentdak.

 

Welk dak wil ik boven mijn hoofd?

Een dak beschermt je huis tegen verschillende weersomstandigheden en het bepaalt de esthetische look. Twijfel je nog tussen meerdere daktypes? Vraag dan zeker meer uitleg aan een dakwerker over jouw mogelijkheden.

Gratis advies op maat! Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende dakwerkers.

 

Enkele veelgestelde vragen • Kan ik een zadeldak met lichtstraat bouwen?

  Een lichtstraat in dezelfde vorm als een zadeldak komt vaak voor bij platte daken. Om lichtinval te creëren bij een zadeldak, kies je vaker voor een vast dakraam of een velux.

  Lees dit artikel voor meer inspiratie over daklicht. • Is een zadeldak ook geschikt voor een schuur?
  Een zadeldak is ideaal voor een tuinhuis of schuur. Je krijgt extra zolderruimte en het is beter bestand tegen de weersomstandigheden dan een plat dak. De landelijke stijl is zeker en vast een meerwaarde.


 • Kan ik mijn zadeldak renoveren naar een plat dak?

  Elke renovatie is mogelijk, maar deze verandering is behoorlijk ingrijpend. Je moet je bestaande gevels aanpakken en deze ook ophogen. Zo creëer je wel veel extra woonruimte. Bovendien is het zelfs mogelijk om op je nieuwe platte dak een dakterras aan te leggen, de buitenunit van een warmtepomp te plaatsen, … 

  LET OP: een grondige vernieuwing verandert het buitenaanzicht van je woning. Je hebt dus in de meeste gevallen een stedenbouwkundige vergunning nodig.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.