Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Mastiek dakbedekking

Heb je nog een mastiek dak? Dan is het sterk aangeraden om deze oude dakbedekking zo snel mogelijk te vervangen door een duurzamer en veiliger alternatief. Sinds 1980 plaatsen dakwerkers namelijk geen mastieken daken meer. Hoe kan je mastiek dakbedekking vervangen? Hoeveel betaal je ongeveer per m²? En met welke aandachtspunten hou je best rekening? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe mastiek dak vervangen?
Mastiek dak vervangen: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Zelf vervangen of niet?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een mastiek dakbedekking?

Tot 1970 was mastiek een populair materiaal om platte en licht hellende daken mee te bedekken. Het gaat om een soort pek, gecombineerd met vulstoffen en zand. Sinds meer dan 40 jaar gebruiken dakwerkers mastiek niet langer om platte daken te dichten. En dat is geen toeval. Een mastieken dakbedekking heeft namelijk 2 grote nadelen:

 1. Gevoelig voor weersinvloeden: in de zomer wordt mastiek vloeibaar door de hoge temperaturen. En in de winter verandert deze teerachtige dakbekleding dan weer in een harde, maar broze en brokkelige substantie. Daardoor biedt mastiek geen goede bescherming tegen vocht, uv-straling, … Vaak ligt bovenop mastiek daarom ook een ballastlaag als grind.
 2. Slecht voor de gezondheid: in mastiek zitten bepaalde kankerverwekkende stoffen. Vooral tijdens het verhitten van dit soort pek komen deze giftige stoffen en dampen vrij. Dat is de belangrijkste reden waarom een mastiek dakbedekking niet langer geplaatst wordt sinds eind jaren ’70.

Wil je je mastiek dak vervangen? Vraag dan zeker advies op maat aan een gespecialiseerde dakwerker actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

mastiek dakbedekking

 

Hoe mastiek dak vervangen?

Heb je nog altijd een mastieken dak? Dan is je dakbedekking intussen al meer dan 40 jaar oud en dus aan vervanging toe. Maar met welke materialen kan je zo’n oude dakbekleding vervangen? Een overzicht:

 

1. Mastiek dak vervangen door bitumen

Na mastiek nam vooral bitumen de rol over als populairste dakbedekking voor platte daken. Dit materiaal staat ook bekend als roofing en is vervaardigd uit aardolie. Bitumen is goedkoper dan bv. EPDM, maar gaat ook minder lang mee. Een dakwerker brengt het materiaal aan in stroken en met 1 of meerdere lagen. Dat gebeurt met een koude verlijming of een warme hechting.

Levensduur: 20 à 40 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)
Richtprijs: 40 à 60 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

2. Mastiek dak vervangen door EPDM

Na mastiek en bitumen heeft EPDM de rol van populairste dakbedekking voor platte daken overgenomen. Deze waterdichte dakrubber heeft dan ook verschillende grote voordelen ten opzichte van zijn 2 voorgangers. EPDM is erg elastisch en dus goed bestand tegen vervorming en scheuren. Daarnaast is de levensduur van EPDM langer en een vakman kan de rubber in 1 naadloos geheel plaatsen. Zo is het risico op lekkages miniem.

Levensduur: 30 à 50 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)
Richtprijs: 60 à 80 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

3. Mastiek dak vervangen door PVC

Ook met PVC kan je een plat dak bekleden. Net als EPDM is deze kunststof dakbedekking elastisch, al vermindert die rekbaarheid wel met de tijd. PVC gaat dan ook gemiddeld iets minder lang mee dan bitumen en EPDM. Algemeen geldt: hoe dikker de kunststof folie, hoe langer de levensduur. Een dakwerker brengt deze dakbekleding aan met een directe verlijming op de ondergrond.

Levensduur: 15 à 40 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)
Richtprijs: 50 à 70 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

4. Mastiek dak vervangen door groendak

Wil je je mastiek dak verwijderen en vervangen door een duurzaam en ecologisch alternatief? Dan is een groendak zeker het overwegen waard. Zo’n natuurlijke dakbedekking ziet er mooi uit, maar heeft ook een isolerende werking en zorgt voor een vlottere afvoer van regenwater. Let op: afhankelijk van de vegetatie en het type groendak is deze dakbedekking wel duurder dan de andere mogelijkheden.

Levensduur: 50 à 70 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)
Richtprijs: 40 à 200 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Hoe vervang ik mijn mastieken dak het best?

Dat hangt vooral af van jouw budget en je persoonlijke voorkeuren. Om zeker te zijn van een lange levensduur geniet EPDM wel de voorkeur op bitumen. En wil je graag een natuurlijke uitstraling voor je dak? Dan kan je die dakrubber gebruiken als wortelwerende onderlaag voor een groendak op maat. Laat je in elk geval adviseren door een ervaren dakwerker. Die informeert je over je opties en helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Vrijblijvend dakwerkers contacteren? Je kan snel en eenvoudig meerdere gespecialiseerde vakmannen contacteren via onze offerteservice.

 

Mastiek dak vervangen: prijs

De kosten voor het vervangen van je mastiek dakbedekking hangen vooral af van je nieuwe dakbekleding. Daarnaast spelen uiteraard ook de oppervlakte van je dak, de moeilijkheidsgraad van de werken, … een rol. Een overzicht van de richtprijzen per type dakbedekking:

Hoe mastiek dak vervangen?Gemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)Levensduur
Bitumen€ 40 à 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 à 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 à 7015 à 40 jaar
Groendak€ 40 à 20050 à 70 jaar

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je gericht de totale kosten voor jouw dakrenovatie vergelijken? Dan vraag je best meerdere voorstellen aan bij dakwerkers in je buurt. Zo kan je bovendien ook hun adviezen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen. Start je aanvraag hier!

 

mastiek dak vervangen

 

Belangrijke aandachtspunten

Mastiek dakbedekking verwijderen en vervangen is een project dat de nodige expertise vergt. Voor een optimaal en duurzaam eindresultaat moet je namelijk rekening houden met heel wat aandachtspunten. Enkele concrete voorbeelden:

 • Correct mastiek verwijderen en afvoeren: net als bij asbest brengt het verwijderen van mastiek gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarvoor schakel je dus best een gespecialiseerde dakwerker in. Hij zal je dakbedekking niet alleen veilig weghalen, maar zal ook correct je mastiek afvoeren.
 • Dakconstructie grondig checken: ligt er al meer dan 40 jaar mastiek op je dak? Dan is de kans aanzienlijk dat je dak beschadigd is door vocht, krimpen en uitzetten van de dakconstructie, … Daarom laat je die draagstructuur best eerst grondig checken door een vakman voor je een nieuwe dakbekleding plaatst.
 • Dakisolatie plaatsen: laat je je mastiek dak verwijderen? Dan is die renovatie het ideale moment om ook dakisolatie te plaatsen. Zo koppel je je nieuwe dakbekleding aan een lagere energiefactuur. Aan de buitenkant van je dakconstructie plaatst een vakman dan kunststof isolatieplaten met daarop je dakbedekking.
 • Afvoer regenwater: bij een plat dak moet er voldoende afschot zijn voor een vlotte afvoer van het regenwater. Een dakwerker kan bv. werken met dakisolatie met afschot om stilstaand water op je plat dak te voorkomen.

BELANGRIJK: een ervaren dakwerker houdt rekening met alle bovenstaande aandachtspunten. Wil je meerdere vakmannen in je buurt contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Zelf mastiek dakbedekking vervangen of vakman?

Ligt er nog mastiek op je plat dak? Dan kan je die dakbedekking zelf vervangen of een gespecialiseerde dakwerker inschakelen. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf mastiek dakbedekking vervangen

Heb je de nodige ervaring met dakwerken? Zelfs in dat geval is zelf je mastiek dak verwijderen niet aangeraden vanwege de gezondheidsrisico’s. Hiervoor doe je een beroep op een professionele vakman. Eventueel kan je je mastiek dakbedekking laten verwijderen door een specialist om daarna zelf je nieuwe dakbekleding te leggen.

LET OP: ga je zelf aan de slag? Hou dan rekening met belangrijke aandachtspunten als de staat van je dakconstructie, dakisolatie, voldoende afschot, … Als doe-het-zelver betaal je ook 21% btw op alle materialen die je aankoopt.

 

2. Mastiek dakbedekking laten vervangen

Wil je zeker zijn van een correcte verwijdering van je mastiek dak én een duurzame nieuwe dakbedekking? Dan werk je best samen met een gespecialiseerde dakwerker. Zo kan je rekenen op…

 • Correcte afvoer van je mastiek dakbedekking: een professionele vakman voert je mastiek dakbedekking correct en veilig af. Zo breng je je eigen gezondheid niet in gevaar.
 • Professionele dakinspectie: een vakman gaat eerst de staat van je dak grondig na. Is je dakconstructie nog stevig genoeg? Hoe zit het met de regenwaterafvoer? Op basis van die analyse geeft hij je advies op maat van jouw dakrenovatie.
 • Correcte uitvoering van de werken: is je mastiek dak verwijderd? Dan plaatst een dakwerker je EPDM, bitumen, PVC dakbedekking of groendak volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een duurzame dakrenovatie en zit je weer goed voor vele jaren.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman maakt enkel gebruik van hoogwaardige dakbedekkingen, isolatiematerialen, … Bovendien kan hij die ook inkopen aan lagere tarieven dan in doe-het-zelfzaken.
 • Verlaagd btw-tarief: als je woning minstens 10 jaar oud is, betaal je sowieso slechts 6% btw op je materiaal- en arbeidskosten. Dat maakt een groot verschil op je eindfactuur.

Gespecialiseerde dakwerkers contacteren? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen aan bij vakmannen in je buurt via onze offertepagina.

 

Veelgestelde vragen over mastiek daken

Met al je vragen over mastieken daken kan je terecht bij een dakwerker in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond deze dakbedekking.  • Kan je EPDM over mastiek plaatsen?
   EPDM rechtstreeks over mastiek plaatsen is geen goed idee. Het is eventueel wel mogelijk om op de mastiek je isolatielaag te plaatsen en die vervolgens af te werken met EPDM. Voor een optimale levensduur van je dak blijft het verwijderen van je mastiek dakbedekking wel nog altijd de beste oplossing.


  • Is een mastiek dak repareren een goed idee?
   Neen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor je gezondheid, maar het zet ook weinig zoden aan de dijk. Een mastiek dak heeft namelijk te veel nadelen om louter herstellingen aan uit te voeren. Het is sowieso het meest aangeraden om je mastiek dakbedekking te verwijderen en een nieuwe, duurzame dakbekleding te plaatsen.


  • Moet ik mijn mastiek dak vervangen?
   Heb je geen last van lekkages en is je budget beperkt? Dan kan je eventueel je mastiek dak nog laten liggen. Vanaf er sprake is van schade schakel je echter best zo snel mogelijk een dakwerker in. Anders loop je het risico dat je volledige dakconstructie later vernieuwd moet worden. En dan lopen de kosten uiteraard veel hoger op.


  • Is bitumen over mastiek mogelijk?

   Hier geldt hetzelfde als bij EPDM. Om latere problemen te vermijden, plaats je best geen bitumen rechtstreeks op je mastiek dakbedekking. Eventueel kan een nieuwe isolatielaag van bv. PIR- of XPS-platen als scheidingslaag dienen. Daarop kan je dan roofing laten aanbrengen. Al blijft een volledige verwijdering van je mastiek dak nog altijd de meest duurzame aanpak.

   Advies op maat nodig? Contacteer dan gratis en vrijblijvend gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.