Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Nieuw dak

Een nieuw dak plaats je wanneer de structuur van je huidige dak beschadigd is, of wanneer je je woning grondig wilt renoveren. Een dak vernieuwen is een stevige klus waarbij je heel wat mogelijkheden hebt. In dit artikel geven we een overzicht van al deze mogelijkheden, kom je te weten wat een nieuw dak kost en waarop je moet letten wanneer je een nieuw dak gaat plaatsen.

Ga snel naar:
Mogelijkheden dakvernieuwing
Prijs nieuw dak
Veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wanneer een nieuw dak plaatsen?

Soms volstaat het om je dak plaatselijk te herstellen wanneer je schade opmerkt. In andere gevallen is het beter om te kiezen voor een volledig nieuw dak. Er zijn verschillende opties om je dak te vernieuwen. Welke optie het meest geschikt is, hangt vooral af van de staat van je dak en de mate van beschadiging of veroudering.

In de volgende gevallen kies je best voor een nieuw dak in plaats van een dakherstelling:

 • Verouderde of beschadigde dakbedekking: is je huidige dakbedekking erg verouderd of zwaar beschadigd? Dan laat je die best volledig vernieuwen om lekkages of ergere schade te vermijden.
 • Dakconstructie in slechte staat: is je dak doorgezakt door een te zware belasting? Dan is het meestal nodig om (een deel van) de draagstructuur te vernieuwen.
 • Rot of aangetast hout: is je dakconstructie aangetast door vocht of houtworm? Ook dan is het nodig om de constructie (deels) te vervangen.

Is je woning toe aan een nieuw dak? Dan doe je best een beroep op de kennis en ervaring van een professionele dakwerker. Hij inspecteert de staat van je dak en stelt je de meest geschikte oplossing voor. Vind een dakwerker in jouw buurt.

 

Mogelijkheden dakvernieuwing

De omvang van de vernieuwing van je dak hangt uiteraard af van de staat van het dak en je wensen voor het uitzicht van het dak. Hieronder vind je de mogelijkheden voor het plaatsen van een nieuw dak of het renoveren van een dak.

 

1. Nieuwe dakconstructie

In de volgende gevallen laat je de dakconstructie best deels of volledig vernieuwen:

 • Rotte gordingen: zijn de gordingen door vocht of insecten gaan rotten, dan zal je het hele dak moeten vernieuwen omdat de veiligheid van de dakconstructie in het gedrang komt.
 • Doorzakkende balken: als de balken van je dakconstructie doorzakken door een te zware belasting of een constructiefout, dan is een volledige dakvernieuwing niet altijd noodzakelijk. Soms volstaat het om de constructie te verstevigen met enkele balken.
 • Rottende muurplaat: als de muurplaat (de horizontale houten balk net onder het dak die instaat voor de gewichtverdeling) met rot te maken heeft, dan kan deze ook vernieuwd worden. Hiervoor moet eerst een deel van de dakbedekking en het dakbeschot verwijderd worden. Vervolgens worden de gordingen licht opgeheven om het verrotte deel van de muurplaat te verwijderen en de nieuwe muurplaat met chemische ankers aan de gevel te bevestigen.

Kosten nieuwe dakconstructie: 175 tot 500 per m² (excl. btw), afhankelijk van de beschadiging, dakbedekking… Ontvang een prijs op maat.

 

2. Nieuwe dakbedekking

Als de constructie van het dak nog in orde is, hoef je geen volledig nieuw dak te plaatsen. Je kan bijvoorbeeld ook alleen de dakbedekking vernieuwen. Deze krijgt namelijk heel wat te verduren onder de weersomstandigheden en kan dus na verloop van tijd tekenen van slijtage vertonen.

De mogelijkheden voor de bedekking van het dak zijn erg uitgebreid: je kan bv. kiezen voor klassiekers als dakpannen of leien. Bij platte daken zijn een groendak en EPDM dakbedekking populaire keuzes.

Prijs nieuwe dakbedekking: € 25 tot 200 per m² (excl. btw), afhankelijk van het type dakbedekking.
Ontvang een prijs op maat.

 

3. Overzetdak plaatsen

Heb je een leien dak? Dan is het ook mogelijk om een overzetdak te plaatsen. Hierbij worden er lichtmetalen panelen met behulp van een lattenconstructie bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst. Een overzetdak is een goede optie wanneer je dakconstructie nog in goede staat is en je huidige dakbedekking nog vlak en stevig genoeg is. Het is een ideale manier om je dak snel een andere uitstraling te geven. Er is wel een minimale hellingsgraad van 10 graden vereist.

Prijs overzetdak: € 50 à 65 per m² (excl. btw). Ontvang een prijs op maat.

 

TIP: combineer je nieuw dak met isolatie

Via een niet-geïsoleerd dak kan heel wat warmte verloren gaan. Een nieuw dak plaatsen is dan ook de ideale gelegenheid om je dak ook te isoleren. Dakisolatie kan zowel langs binnen als langs buiten aangebracht worden. Voor dakisolatie langs binnen kiest een dakwerker meestal voor minerale wol (bv. glaswol), isolatieplaten of PUR-schuim. Voor dakisolatie langs buiten kiest men in de meeste gevallen voor isolatieplaten.

Een nieuw dak plaatsen met isolatie brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Je kan de kosten voor dakisolatie wel drukken met een aantal financiële voordelen zoals de Mijn VerbouwPremie, het verlaagd btw-tarief van 6% op de materiaal- en arbeidskosten….

Nieuw dak met isolatie laten plaatsen? Kom in contact met dakwerkers in jouw buurt.

 

Lees onder de foto meer over de kosten van een nieuw dak en enkele veelgestelde vragen.

nieuw dak leggen

Prijs nieuw dak

De prijs voor een nieuw dak start vanaf € 25 per m² en kan oplopen tot € 500 per m² (excl. btw). De exacte prijs is afhankelijk van de staat van je dak en de uit te voeren werken, de totale dakoppervlakte, de gekozen dakbedekking…

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per type dakrenovatie:

Type dakwerkenGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Nieuwe dakconstructie€ 175 à 500
Nieuwe dakbedekking€ 25 à 200
Overzetdak plaatsen€ 50 à 65
Dak isoleren€ 20 à 100

TIP: via onze offerteservice kan je prijzen op maat van jouw renovatieproject aanvragen bij meerdere dakwerkers. Zo kan jij gericht prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen… vergelijken. Start jouw aanvraag.

 

FAQ dak vernieuwen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond het vernieuwen van een dak. Heb je een specifieke vraag? Dan kan je hiermee altijd terecht bij een dakwerker in jouw buurt. • Kan ik zelf een nieuw dak leggen?
  Zelf een nieuw dak leggen is enkel aangeraden als je al een ruime ervaring hebt met dakwerken. Zoniet, dan laat je je dakrenovatie best over aan een ervaren dakwerker. Hij controleert je dak en kan perfect inschatten welke werken er precies moeten gebeuren. Hij zorgt vervolgens voor een correcte en veilige uitvoering van je dakvernieuwing.


 • Moet ik een architect inschakelen als ik mijn dak wil vernieuwen?
  Of je verplicht een architect moet inschakelen voor jouw dakrenovatie, hangt af van de dakwerken die moeten worden uitgevoerd. Voor dakwerken die de stabiliteit van het gebouw niet in gevaar brengen (bv. dakbedekking vernieuwen), is de expertise van een architect niet nodig. Hebben de dakwerken wél een invloed op de stabiliteit van je woning (bv. dakconstructie vernieuwen, muurplaat vervangen…)? Dan is een architect wel verplicht.


 • Wanneer kies ik best voor een dakherstelling in plaats van een nieuw dak?
  Wanneer de schade aan je dak plaatselijk is, kan je je dak beter laten herstellen in plaats van je compleet dak te vervangen. Zakt je dak door, dan kan het bv. voldoende zijn om de dakconstructie te verstevigen met enkele balken. Is een deel van je dakbedekking beschadigd maar is de rest nog in goede staat? Dan volstaat het om de beschadigde dakbedekking te vervangen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.