Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Afschot plat dak

Elk plat dak moet beschikken over een afschot, een lichte hellingsgraad die zorgt voor de correcte afvoer van regenwater. Het is dus een cruciaal onderdeel voor een lange levensduur van je plat dak. Hoe creëer je zo’n afschot? Waaruit bestaat het? En hoeveel kost het om een afschot te plaatsen?

Ga snel naar:
Afschot plat dak: 2 mogelijkheden
Kostprijs afschot plat dak
Afschot plat dak: aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom is een afschot voor je plat dak belangrijk?

Een afschot staat in voor de correcte afvoer van hemelwater naar de waterdoorvoeren in het platte dak en de dakgoten. Ontbreekt een afschot? Of is deze niet goed geplaatst of foutief berekend? Dan zijn de gevolgen nefast voor je dak:

 • Slijtage dakbedekking: stilstaand water kan op termijn schade toebrengen aan je dakbekleding. Met onvermijdelijke daklekkages tot gevolg.
 • Ontstaan mosgroei: plasvorming op je plat dak is de ideale vochtige en koude voedingsbodem voor mossen en schimmels.
 • Vochtproblemen: alle bovenstaande elementen samen doen de waterafstotende en isolerende kwaliteiten van je dakbedekking teniet. Zo ontstaan lekkages die je isolatie, dakvloer en houten draagstructuur aantasten.

BELANGRIJK: hoewel het afschot op je plat dak niet meteen het eerste is waar je aan denkt, is het dus een onmisbaar element in je dakconstructie. Blijft er vaak water staan op je plat dak? Of wil je een nieuw plat dak aanleggen? Een ervaren dakwerker geeft je graag advies op maat.

afschot plat dak

 

Dakafschot plat dak: 2 mogelijkheden

Een afschot voert regenwater correct af en voorkomt stilstaand hemelwater op je plat dak. Een dakspecialist kan op 2 manieren zorgen voor een afschot voor je plat dak. We overlopen ze hieronder:

 

OPTIE 1: afschot in de bouwconstructie

In de dakconstructie kan een vakbedrijf het afschot op de volgende manieren creëren:

 • Plat dak met klassieke hellingschape: met deze chape maakt een specialist het plat dak eerst hellend. Daarna kan de isolatie op het afschot en werkt hij af met EPDM of roofing. Het nadeel van een hellingschape is dat deze erg zwaar is. De dakconstructie moet dus stevig genoeg zijn.
 • Afschot met spielatten: bij houten dakconstructies creëert een vakspecialist een afschot door het plaatsen van houten spielatten. Dat zijn in een aflopende hoek gezaagde latjes die tussen de balken van het houtskelet gemonteerd worden en zo een ‘natuurlijke’ ophoging vormen.

 

OPTIE 2: afschot isolatie

Afschotisolatie is vaak aangeraden bij renovatieprojecten omdat het ook een grondige na-isolatie is. Op betonnen onderconstructies kiest een expert steeds vaker om het afschot in de isolatie te verwerken. Een overzicht van de mogelijkheden:

 • Isolatieplaten: dit zijn isolatieplaten met een aangepaste vormgeving. Doorgaans bedraagt het minimale afschot van een plat dak zo’n 15 à 20 mm per meter.
 • Isolatiechape: met schuimbeton, betopor of spramexbeton kan je prima een afschot maken. Deze lichte materialen belasten de draagconstructie van het dak niet te sterk. Wanneer de isolatiechape volledig droog is, brengt een specialist een dampscherm aan en is je dak klaar om af te werken.

 

Een professioneel dakwerker verzorgt het afschotplan!

Een afschot plaatsen op een plat dak is erg complex. Hoe groter het dak en hoe meer hoeken en onderbrekingen, hoe moeilijker het is om het afschot van je plat dak te berekenen. Daarom is een professioneel afschot- of legplan van onschatbare waarde voor een correcte plaatsing. Pas zo ben je zeker van een goede afwatering met een minimaal risico op vochtproblemen.

Professionele dakspecialist nodig? Die helpt je graag verder! Ontvang gratis offertes op maat via ons aanvraagformulier.

 

Kostprijs afschot plat dak

Wat betaal je nu voor een dak afschot? Dat is sterk afhankelijk van de methode die je kiest, de omvang van de werken en het aantal arbeidsuren. Doorgaans mag je op de volgende kosten rekenen:

 • Afschot in de bouwconstructie: in dit geval wordt het afschot vaak bij het plaatsen van de dakconstructie zelf meegerekend. Daardoor is het moeilijk om aparte prijzen mee te geven. Voor een nieuwe dakconstructie betaal je rond de € 1.700 à 2.000 per m³ (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Isolatie afschot: de richtprijs voor afschotplaten bedraagt gemiddeld € 13 à 65 per m² voor een afschot van 10 mm en € 15 à 70 per m² voor een afschot van 20 mm (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: het plaatsen van een dakbekleding is niet inbegrepen in deze richtprijzen.

 

TIP: bespaar met premies en financiële voordelen!

Nieuwe dakisolatie plaatsen? Of moeten er delen van de dakconstructie vervangen worden door nieuwe draagkrachtige elementen?  Dan kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie en/of de EPC Labelpremie. Weet je niet goed of jouw klus in aanmerking komt? Dan kan je bij je vakspecialist terecht voor professioneel advies. Laat je bovendien de werken door een professional uitvoeren? Dan betaal je slechts 6% btw op de arbeids- en plaatsingskosten bij een woning ouder dan 10 jaar!

Plat dak afschot maken? Kom hier in contact met een professionele dakspecialist.

 

afschot isolatie plat dak

 

Afschot plat dak: aandachtspunten

Het berekenen en plaatsen van een plat dak afschot is niet eenvoudig. Er komen diverse aandachtspunten bij kijken die bepalend zijn voor de kwaliteit en levensduur van je plat dak. We zetten alvast de belangrijkste punten op een rij:

 • Sterkte draagconstructie: welk soort afschot voor jouw situatie het meest geschikt is, hangt af van de stevigheid van de onderliggende dakconstructie. Bij renovatiewerken raden we doorgaans aan om meteen voor afschotisolatie te kiezen om te veel extra gewicht te vermijden.
 • Hellingsgraad: de minimale hellingsgraad van een plat dak ligt op zo’n 2%. Gemiddeld is dat zo’n 20 mm per lopende meter.  Doorgaans moet een afschot minimaal 70 mm hoog zijn, maar dat loopt in sommige gevallen op tot 300 mm of meer. De berekening is o.a. afhankelijk van het totale dakoppervlak (in m³), het aantal hemelwaterafvoeren, de dakconstructie, …
 • Ontwerp afschot: om een goede afwatering te verzekeren, moet je bij het ontwerp van je afschot rekening houden met de mogelijke doorbuigbelasting van regenwater. Dat betekent dat het water zonder problemen afgevoerd moet kunnen worden naar de aanwezige afvoerpunten, zelfs bij hoge doorbuigingsgraad. Daarom spreken we over een minimale hellingsgraad van 2%.
 • Afschotisolatie en Rc-waarde: bij het plaatsen van afschotisolatie speelt de isolatiewaarde van het product wel degelijk een rol. Het heeft namelijk geen zin om aan de ene kant van het dak dubbel zo dik te isoleren omwille van het afschot. Om aan de normen te voldoen, is een professionele berekening nodig.
 • Waterafvoer: op het dak moeten voldoende hemelwaterafvoeren voorzien zijn. Op basis daarvan is het afschot ontworpen. De vuistregel is dat het water steeds de kortste weg naar de hemelwaterafvoeren en regenpijp aflegt. 

 

BELANGRIJK: laat je bijstaan door een professional!

Het bepalen van de meest geschikte methode, het uitwerken van een afschotplan, het berekenen van de minimale afschothoogte, … zijn allemaal elementen die de levensduur van je plat dak beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om alle berekeningen en werken over te laten aan een ervaren dakwerker. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing volgens de regels van de kunst.

Op zoek naar een betrouwbare professional? Dan zit je hier goed. Ontvang gratis offertes op maat via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.