Dakwerken uitvoeren? Vraag online offerte aan.

Subsidies en premies dakrenovatie 2019

Laatste update, 5 maart 2019 – Wanneer je het dak van de woning laat renoveren, kom je in aanmerking voor een aantal zeer aantrekkelijke premies en subsidies. Hier vind je vier interessante maatregelen waarmee je de investering in een dakrenovatie sneller kan terugverdienen.

 

1. Isolatiepremie dak

Van plan om je dak te isoleren, dan is het ook interessant om in dakisolatie te investeren. Voor het isoleren van je dak kom je namelijk in aanmerking voor een isolatiepremie van de netbeheerder. Het precieze bedrag van deze premie hangt af van de persoon die de isolatiewerken uitvoert. Zo verschilt de premie wanneer je de werken zelf uitvoert of laat uitvoeren door en aannemer.

Eindfacturen die nog werden afgesloten in 2018 behouden de premies van € 6/m² voor het laten uitvoeren van de werken en € 3/m² wanneer je de werken zelf uitvoert. Vanaf 2019 krijg je voor eindfacturen tussen 1 januari en 31 december 2019, indien je aan de voorwaarden voldoet, een vergoeding van € 4/m² euro per vierkante meter bij plaatsing door een aannemer. Doe-het-zelvers mogen zich verwachten aan een subsidie van € 2/m².

Er zijn ook voorwaarden op het gebied van de isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal. De minimale Rd-waarde moet 4,5 m² K/W zijn. Voor meer informatie over de hoogte van de isolatiepremie en de voorwaarden verwijzen we je graag door naar dit artikel op mijn-dakwerker.be.

Je dakisolatie laten plaatsen levert je niet alleen een hogere premie op. Een vakman helpt je bij het invullen van je premie-aanvraag en verzekert je een 100% correcte plaatsing. Via onze gratis offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes op maat van erkende isolatiespecialisten uit je buurt.

 

2. Renovatiepremie dak

Bij dakwerken zoals het vervangen van bestaande dakstructuren, het vernieuwen van de waterdichte dakbedekking en het vervangen van dakgoten en dakramen kan je een renovatiepremie ontvangen. Het premiebedrag hangt af van je inkomen. In de praktijk kan je zo’n 20% tot 30% van de kosten terugvorderen. Voor de categorie dakrenovatiewerken moet je minstens € 2.500 aan facturen kunnen tonen (excl. btw). De totale renovatiepremie bedraagt maximaal € 10.000.

Zowel je inkomen als je woning moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De woning moet bijvoorbeeld minimaal 30 jaar oud zijn. Wil je precies weten op welk bedrag je aanspraak maakt? Kijk dan op www.premiezoeker.be.

 

3. Verbeteringspremie

De Vlaamse Verbeteringspremie geldt voor het herstellen of vernieuwen van de draagstructuur van het dak, de dakbedekking, de goten en de dakramen. Daarvoor kan je een bedrag van  1.250 krijgen. De facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn en ze moeten minstens het dubbele (inclusief btw) van het premiebedrag bedragen.

Je woning moet als hoofdverblijfplaats dienen, 25 jaar oud zijn en in het Vlaamse Gewest liggen. Er zijn bovendien ook inkomensvoorwaarden verbonden aan deze Vlaamse verbeteringspremie. Het gezamenlijk belastbaar inkomen van alleenstaanden, gehuwden of samenwonenden (wettelijk of feitelijk) mag niet meer bedragen dan 31.340 euro, te verhogen met 1.630 euro per persoon ten laste. Dat gezamenlijk belastbaar inkomen vindt u terug op de afrekening (aanslagbiljet) van uw inkomstenbelasting. Er wordt steeds gekeken naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van het 3de jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum. Voor 2019 is dit dus het inkomstenjaar 2016

 

Opgelet: indien je voor je woning in de afgelopen tien jaar een renovatiepremie kreeg, dan heb je geen recht meer op de verbeteringspremie. Wil je de renovatiepremie aanvragen maar kreeg je reeds een verbeteringspremie? Dan wordt het bedrag van deze laatste vergoeding afgetrokken van de renovatiepremie.

 

4. Laag BTW tarief

Is de woning waarvan je het dak wil laten renoveren ouder dan 10 jaar? Dan kom je in aanmerking voor het lage BTW tarief van 6% in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%. Dit geldt zowel voor de materiaalkosten als de arbeidskosten.

 

dak renoveren subsidie

 

Premies aanvragen voor dakrenovatie loont!

Zoals je wel al gemerkt zal hebben, kan het zeker lonen om te investeren in je dak. Je krijgt niet alleen een deel terug van de investering maar je kan ook nog eens genieten van het lagere energieverbruik en een meerwaarde bij de verkoop van je woning. Ben je op zoek naar een dakwerker voor het uitvoeren van een dakrenovatie? Via de offertepagina ontvang je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project.