Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Nok verhogen

Op zoek naar een manier om extra ruimte te creëren in je woning zonder aan- of uitbouw? Overweeg dan om de nok van je dak te verhogen. Doordat je dak dan ietsje hoger komt te liggen, win je bruikbare ruimte op de zolder. Bovendien verhoog je ook de waarde van je woning. Ben je benieuwd naar de voordelen, mogelijkheden en de kosten van een nok verhogen? Die ontdek je in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen nok verhogen
Hoeveel kost je nok verhogen?
Nok verhogen: materialen
Belangrijke aandachtspunten
Waarom dakwerker inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Soorten nokverhoging: enkelzijdig of dubbelzijdig?

Je nok verhogen kan op 2 manieren. Zo kan je kiezen voor een enkelzijdige of een dubbelzijdige nokverhoging. Welke optie je best kiest, hangt echter af van jouw persoonlijke wensen en budget. We zetten kort de twee mogelijkheden op een rijtje:

 • Enkelzijdige nokverhoging: hier verhoog je slechts 1 zijde van je hellend dak. Daardoor creëer je extra ruimte aan slechts 1 kant van je dak, maar het is wel de meest budgetvriendelijke optie. De meeste mensen verkiezen een nok verhoging aan de achterkant van hun woning, omdat de enkelzijdige optie ietsje minder mooi oogt.
 • Dubbelzijdige nokverhoging: bij een dubbelzijdige nok verhoging til je beide zijden van je hellend dak omhoog. Hierdoor creëer je een extra woonverdieping voor je huis. Deze optie is dus ietsje duurder, maar een dubbelzijdige nokverhoging oogt wel esthetischer dan de enkelzijdige variant.

Wil jij graag je nok verhogen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van verschillende dakwerkers in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

 

Voor- en nadelen nok verhogen

Is de nok verhogen van je hellend dak een geschikte ingreep voor jouw situatie? Om dat te weten te komen, is het altijd verstandig om de voor- en nadelen tegen mekaar af te wegen. We sommen ze hieronder even op:

 • Extra ruimte: een nok verhogen is de snelste manier om extra ruimte in je woning te krijgen. De invulling ervan kan je helemaal zelf bepalen. Zo kan je bv. kiezen om deze plek in te richten als slaapkamer, maar ook als bureauruimte, opslagplaats, studio, …
 • Waardevermeerdering van je woning: extra ruimte is een troef voor je woning en dus ook een meerwaarde bij een eventuele verkoop. Mocht je je woning ooit te koop willen zetten, verdien je de investering van de nokverhoging in een wip terug.
 • Groter beloopbaar oppervlak: door de nok van je dak te verhogen, voeg je een stuk beloopbare oppervlakte toe aan je woning. De kamers die je creëert, zullen grotere afmetingen en minder steile zijwanden hebben. Daardoor zijn ze geschikter om te gebruiken als slaapkamer of thuiskantoor.
 • Esthetische eyecatcher: een nokverhoging valt meteen op als je naar een woning kijkt. Het kan dan ook echt de blikvanger van je huis zijn. Door de verschillende mogelijke uitvoeringen, kan je bovendien de uitstraling van je nok helemaal zelf bepalen.

 

 • Lastige constructie: omdat je door een nok te verhogen extra ruimte creëert, moet je die natuurlijk ook kunnen verwarmen. Een grotere ruimte is moeilijker warm te krijgen dan een kleine kamer. Bovendien kan een verhoogde nok ook een lastige constructie zijn voor zonnepanelen.
 • Grote investering: dakwerken hebben vaak een hoog prijskaartje. Ook je nok verhogen is dus een grote investering. Toch is zo’n ingreep het overwegen waard vanwege de waardevermeerdering en de extra ruimte die je creëert voor je woning.

 

Hoeveel kost je nok verhogen?

Uiteraard brengt een nokverhoging kosten met zich mee. Die hangen af van een aantal factoren, zoals het type dakopbouw, de afwerking, de materialen, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Hieronder vind je alvast een tabel met  enkele richtprijzen:

Soort nokverhogingPrijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Enkelzijdige nokverhoging€ 10.000 à 12.000
Dubbelzijdige nokverhoging€ 16.000 à 20.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor een nokverhoging? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij dakwerkers in jouw buurt.

 

nok verhogen binnen

 

Nok verhogen: materialen

Net zoals bij andere dakwerken kan je bij een nokverhoging kiezen tussen verschillende materialen. Elk type materiaal heeft voor- en nadelen en een specifiek prijskaartje. Daarom sommen we ze even op:

 

1. Kunststof

Kunststof is een zeer licht materiaal. Daarom is het niet nodig om de constructie van je woning extra te verstevigen. Een ander voordeel van kunststof is dat het in verschillende kleuren en afwerkingen verkrijgbaar is. Op die manier kan je de uitstraling van je woning volledig zelf bepalen. Daarnaast gaat kunststof lang mee en is het niet gevoelig voor rot.

 • Enkelzijdige nokverhoging in kunststof: vanaf € 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Dubbelzijdige nokverhoging in kunststof: vanaf € 16.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Hout

Het grootste voordeel van hout is de natuurlijke uitstraling en het authentieke karakter. Er zijn bovendien ontzettend veel mogelijkheden om uit te kiezen. Hout is ook relatief licht, dus in de meeste gevallen zal je de dakconstructie van je woning niet extra moeten verstevigen. Je zal er enkel rekening mee moeten houden dat een houten nok toch enig onderhoud vergt.

 • Enkelzijdige nokverhoging in hout: vanaf € 11.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Dubbelzijdige nokverhoging in hout: vanaf € 17.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Steen

Een nokverhoging in steen gaat moeiteloos op in de rest van je woning. Alleen kan het nodig zijn om de constructie van je dak extra te ondersteunen, omdat steen een zwaar materiaal is. Het is de duurste optie van de drie, maar daartegenover staat een lange levensduur.

 • Enkelzijdige nokverhoging in steen: vanaf € 13.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Dubbelzijdige nokverhoging in steen: vanaf € 19.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk materiaal kies ik het beste voor een nokverhoging?

Welk materiaal je het beste kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Welk materiaal vind je het mooiste? Heb je een groot of eerder klein budget? Welke afwerking wil je graag? Een professional geeft je met plezier advies op maat, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.

Zoek je naar een dakwerker om je nok te verhogen? Die vind je eenvoudig via onze offerteservice. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende dakwerkers!

 

Belangrijke aandachtspunten

Voor je beslist om je nok te verhogen, zijn er een aantal dingen waar je best rekening mee houdt. Hieronder sommen we kort enkele aandachtspunten op:

 • Vergunning: een nokverhoging verandert de opbouw van je woning. In dat geval ben je in zo goed als elke gemeente vergunningsplichtig, omdat je iets renoveert aan het buitenaanzicht van je huis. De prijs van de vergunning hangt af van de gemeente waar je woont.
 • Draagconstructie: een nokverhoging kan zwaar worden. Daarom is het, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt, nodig om de constructie van je dak te verzwaren. Een dakwerker zal daarom eerst grondig je dak inspecteren vooraleer die met de werken begint.
 • Prefab: als je de kosten van de werken wil beperken, kan je kiezen voor een prefab nokverhoging. Die is grotendeels op voorhand gefabriceerd en kan dus in 1 dag geplaatst zijn. Hou er alleen rekening mee dat je iets minder keuzevrijheid hebt in vergelijking met maatwerk.
 • Afwerking: een andere manier om geld uit te sparen is kiezen voor casco opbouw. Daarbij werkt een dakwerker alleen de buitenkant van je nokverhoging af. Op die manier spaar jij kosten uit en heb jij volledige keuzevrijheid op vlak van binnenafwerking.

 

Waarom dakwerker inschakelen?

Dakwerken voer je beter niet zelf uit. Het is namelijk niet veilig om zonder de juiste beschermingsmaatregelen je dak op te gaan. Een professional inschakelen is dus de meest verstandige optie. Zo geniet je van…

 • Advies op maat: een dakwerker zal eerst een grondige inspectie van je dak doen vooraleer die aan de werken begint. Daarnaast kan je ook bij een professional terecht als je vragen hebt over de materialen, de afwerking, de werkwijze, …
 • Hoogwaardige materialen: een professional beschikt in de eerste plaats over het juiste materiaal om zich te beschermen. Daarnaast werkt die ook alleen maar met kwalitatief hoogstaande materialen. Als je vaklui inschakelt, ben je dus zeker van topkwaliteit.
 • Correcte en vlotte uitvoering: een professionele dakwerker weet perfect hoe die een nok moet verhogen en doet dat dan ook volgens de regels van de kunst. Zo weet je dat de werken correct, maar ook snel uitgevoerd zullen zijn.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en schakel je een professionele dakwerker in? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief. Op die manier betaal jij slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten in plaats van 21%.

 

TIP: laat je nok verhogen door een professionele dakwerker!

Zelf je nok verhogen is absoluut niet aangeraden. Als je een professional inschakelt, geniet je niet alleen van een correcte en vlotte uitvoering. Je kan ook rekenen op het verlaagde btw-tarief en advies op maat. Wil je de beste garantie op een correcte prijs? Dan vergelijk je best een aantal offertes. Op die manier kan je alle verschillende kostenposten naast elkaar leggen.

Laat jij je nok verhogen door een professional? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij dakwerkers in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.