Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Lessenaarsdak: uitvoeringen & prijzen

Wil je een strak en functioneel dak voor je woning? Een lessenaarsdak is steeds populairder bij nieuwbouwwoningen. Het is een aantrekkelijk daktype dat geschikt is voor allerlei bouwstijlen. In dit artikel bespreken we uitgebreid de voordelen, de opbouw en de verschillende mogelijkheden van een lessenaarsdak.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Lessenaarsdak constructie: 3 stappen
Gemiddelde prijs lessenaarsdak
Interessante alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een lessenaarsdak?

Een lessenaarsdak, ook bekend als een schuin aflopend dak, is een type dak dat één enkele hellende kant heeft. Dit eenvoudige ontwerp met 1 dakschild biedt verschillende voordelen en past goed bij een moderne architectuur. Het geeft je woning een unieke en eigentijdse uitstraling.

Een lessenaarsdak kan je ook langs beide dakzijden kiezen. Zo’n dubbele uitwerking noemen we een verspringend lessenaarsdak. De delen liggen op verschillende hoogtes, waardoor ze verschillen van een traditioneel zadeldak.

Wil je een lessenaarsdak laten plaatsen? Neem contact op met verschillende dakspecialisten en ontvang advies en voorstellen voor jouw bouwproject. Start je aanvraag hier.

lessenaarsdak constructie

 

Voor- en nadelen lessenaarsdak

Je hebt een aantal plus- en minpunten om over na te denken als je voor een lessenaarsdak kiest. Welke zaken zijn belangrijk om te weten? We sommen hieronder de belangrijke voor- en nadelen op:

 

Voordelen lessenaarsdak

 • Eenvoudig ontwerp: een lessenaarsdak heeft een simpele constructie, waardoor je het makkelijker en goedkoper kan laten opbouwen. Het minimalistische aspect is voor vele mensen de reden waarom ze voor een lessenaarsdak kiezen.
 • Goede waterafvoer: door de helling stroomt regenwater makkelijk weg. Door de grotere oppervlaktes van het dakschild plaats je beter zo groot mogelijke dakgoten. Zo krijg je minder snel last van lekkages.
 • Meer lichtinval: je kan extra lichtinval creëren  met dit daktype. De lange zijde van het huis kan je optimaal benutten door ramen te laten plaatsen of een lichtstraat in het dak te leggen. Ook de open verticale ruimte bij een verspringend lessenaarsdak kan een bron van licht zijn.
 • Makkelijk voor zonnepanelen: het schuine dakschild is perfect om een zonnepanelen-installatie te plaatsen. De helling van het dak is ideaal om zonlicht op te vangen en om te zetten in bruikbare energie. Je kan voor moderne panelen kiezen om ze zo min mogelijk te laten opvallen.

 

Nadelen lessenaarsdak

 • Minder ventilatie: kies je voor een lessenaarsdak zonder veel raampartijen? Dan is dit soort dak niet handig om je bovenverdieping goed te verluchten. Natuurlijk zijn er tal van oplossingen om de ruimtes goed te verluchten. Denk op voorhand dus goed na over de ventilatie van je woning.
 • Weinig ruimte: de ruimte onder dit schuine dak is niet volledig weg. Langs de ene kant krijg je lagere kamers en verlies je ruimte, maar aan de muurzijde win je dan weer ruimte. Daar behoud je gewoon de grootte van normale kamers en win je ruimte ten opzichte van een zadeldak.
 • Onbeschermde muurzijde: als je niet kiest voor een dubbel lessenaarsdak, blijf je over met een open muurkant. De gevel is aan deze zijde gevoeliger voor hevige regen en windvlagen. Hierdoor kan je muur sneller vuil worden of schade oplopen.

 

 

Lessenaarsdak constructie: 3 stappen

De opbouw van een lessenaarsdak is niet zo complex. Natuurlijk moet je met veel zaken rekening houden om een dak correct te laten plaatsen. Een vakspecialist gaat in grote lijnen op de volgende manier te werk:

 

1. Lessenaarsdak opbouwen

Hoewel het dak vrij eenvoudig is, moet een dakwerker goed opletten bij de constructie, grootte  en oriëntatie van het dak. Kies voor een minimale helling van 15 graden en denk goed na aan welke kant je de nok van het dak wil laten eindigen. Daarna kan een specialist beginnen aan het houten geraamte waarop de rest van het dak komt.

 

2. Lessenaarsdak isoleren

Je dak isoleren is uiteraard belangrijk. Je kan je woning via enkele manieren laten isoleren. Meestal adviseert een dakspecialist om je dak zo te isoleren:

 • Langs buiten isoleren: als je  jouw dak via de buitenkant wil isoleren, moet je de dakbedekking uiteraard later aanbrengen. De dakwerker plaatst het isolatiemateriaal en het onderdak op de dakconstructie. Je vermijdt daardoor koudebruggen, want het volledige dakgeraamte is geïsoleerd.
 • Langs binnen isoleren: deze isolatiemethode is iets goedkoper. Je kan het materiaal tussen de houten balken onderaan het dak plaatsen en het is noodzakelijk om ook een dampscherm te voorzien tegen condensvorming. Je kan kiezen voor minerale wollen, kunststof isolatieplaten of PUR-schuim.
 • Zoldervloer isoleren: in vele gevallen is het slim om je zoldervloer te isoleren. Je bespaart energie door de warmte in je huis op een lagere verdieping vast te houden. De beste isolatiemethode hangt vooral af van het soort vloer en de gewenste afwerking. Een houten vloer heeft andere noden dan een betonvloer.

 

3. Mogelijke dakbedekkingen

Een lessenaarsdak kan je afwerken met verschillende types dakbedekking. Het dak goed afwerken is belangrijk om droog te blijven, maar het bepaalt ook de uitstraling van je woning. Kies daarom een dakbedekking waar je jaren tevreden van bent. Hier vind je een aantal populaire mogelijkheden:

 • Dakpannen: het is nog altijd de meest voorkomende dakbedekking. Dakpannen zijn een goede optie voor hellende daken en je kan kiezen uit betonnen dakpannen of keramische dakpannen. Qua vorm heb je nog de keuze uit holle of platte dakpannen. Welk type je kiest, hangt vooral af van je persoonlijke wensen.
 • Leien dakbedekking: leien staan bekend om hun vlakke en strakke uitstraling. Je kan kiezen voor twee soorten leien: natuurleien en kunstleien. Natuurleien zijn iets duurder, maar het materiaal gaat een leven lang mee. Kunstleien hebben een kortere levensduur, maar je hebt een grotere keuze aan kleuren en formaten.
 • Dakplaten: met dakplaten kan je op een goedkope manier jouw hellend dak afwerken. Je kan ze eenvoudig laten plaatsen en je hebt keuze uit een aantal soorten, zoals golfplaten of dakpanplaten. Met de laatste soort krijg je dezelfde uitstraling als gewone dakpannen, maar dan met de voordelen van metaal.
 • Zinken dak: wil je een moderne stijl creëren? Dan zijn zinken daken tegenwoordig een populaire afwerking. Het flexibele metaal is erg duurzaam en heeft een prachtige, unieke uitstraling. De prijs ligt wel hoger dan bij de andere dakbedekkingen.

 

Prijs lessenaarsdak

De totale prijs voor een lessenaarsdak varieert sterk door de uiteenlopende keuzes. Een klein, hellend dak met betonnen dakpannen is goedkoper dan een verspringend lessenaarsdak met natuurleien. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde richtprijzen voor de opbouw van dit type dak:

Type dakwerkenGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. plaatsing)
Dakconstructie lessenaarsdak€ 1.700 à 1.900 per m³
Dakbedekking lessenaarsdak € 25 à 145 per m²
Isolatie lessenaarsdak€ 20 à 60 per m²

Op zoek naar een concreet prijsvoorstel? Laat je totale prijs berekenen door een ervaren aannemer en ontvang een prijs op maat. Contacteer verschillende specialisten via onze offertedienst.

 

modern lessenaarsdak

 

Interessante alternatieven

Is een lessenaarsdak niet meteen geschikt voor jouw woning of vind je de asymmetrische stijl niets voor jou? Je hebt nog een aantal andere daken die beter bij jouw stijl passen. Hier zijn enkele alternatieven:

 • Plat dak: liever een lessenaarsdak zonder helling? Dan kom je uit bij een plat dak. Het dak dat bestaat uit één horizontaal dakvlak. Er is meestal sprake van een zeer geringe hellingshoek, die ervoor moet zorgen dat de afwatering vlot kan verlopen. Het is een eenvoudige oplossing en het ziet er strak en stijlvol uit.
 • Zadeldak: in België kom je het zadeldak het vaakst tegen. Je kan een zadeldak herkennen aan de omgekeerde V-vorm die samenkomt in de nok. Deze klassieker is een ideale keuze voor de meeste gebouwen en heeft veel voordelen, zoals de weerbestendigheid en een goede waterafvoer.
 • Mansardedak: wil je een indrukwekkend en uniek dakontwerp? Een mansardedak, ook wel gebroken kap of Franse kap genoemd, is een zadeldak met geknikte vlakken. Het is vooral een klassieke stijl die niet bij elke woning past. Het grootste voordeel is de extra ruimte die je creëert op de bovenste verdieping.

 

Welk daktype kies ik het best voor mijn woning?

Een (verspringend) lessenaarsdak kent de laatste jaren een grote opmars. Het is een populaire keuze voor moderne woningen, maar het hellende dak past zeker ook bij een landelijke woning of zelfs een schuurtje in de tuin. Ga je voor dit daktype of toch liever voor een andere soort? Een ervaren aannemer geeft je graag  gericht advies op maat voor jouw project.

Waar vind ik een geschikte aannemer? Wil je een lessenaarsdak leggen of renovaties uitvoeren aan jouw dak, maar weet je niet waar je een goede dakspecialist kan vinden? Via het onderstaande formulier kan je jouw gegevens invullen en binnen enkele dagen ontvang je verschillende offertes:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.