Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Schouw renoveren

Slechte weersomstandigheden, ouderdom, vervuiling… kunnen je schouw flink beschadigen. Slijtage aan je schouw brengt verschillende nadelen en risico’s met zich mee. Daarom is het zaak om je schoorsteen tijdig te renoveren. Maar op welke manieren kan je je schouw nu renoveren? Wat kost zo’n schouwrenovatie? En hoe vermijd je in de toekomst grote renovatiewerken? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Schouw renoveren: mogelijkheden
Schoorsteen renovatie prijzen
Hoe je schouw onderhouden? 
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer je schouw renoveren?

Je schouw krijgt door verschillende weersomstandigheden heel wat te verduren. Daarom is het belangrijk om je schouw te onderhouden en indien nodig te renoveren. Zo vermijd je rookterugslag, lekkages, schoorsteenbranden… en ziet je woning er netter uit. Maar wanneer is het nu aangeraden om je schouw te renoveren? Volgende zaken kunnen erop wijzen dat een schouw renovatie aan de orde is:

  • Gebroken, gebarsten en losgekomen stenen
  • Kapotte loodslabben of gescheurd lood
  • Poreus metselwerk
  • Kapotte schoorsteenkap
  • Slecht trekkend rookkanaal

Je schoorsteen renoveren? Via onze offerteservice brengen we je in contact met betrouwbare schoorsteenvegers in de buurt die zorgen voor een correcte en vlotte renovatie. Zo weet jij zeker dat je schouw veilig en optimaal werkt. Onvang vrijblijvend offertes van vakmannen in je buurt!

schouw renoveren

 

Schouw renoveren: welke mogelijkheden?

Afhankelijk van de schade kan je je oude schouw renoveren langs binnen of langs buiten. Bij een schouw renovatie langs binnen zal de vakman je schouw enkelwandig tuberen (= nieuw rookkanaal plaatsen). Dat is vooral nodig bij oude schoorstenen. Bij dit type renovatie is er geen breekwerk nodig. Maar de meest voorkomende renovatiewerken gebeuren langs buiten. We overlopen hieronder de opties:

 

1. Dubbelwandig tuberen

Hierbij plaatst een schoorsteenveger net zoals bij enkelwandig tuberen een nieuw brandveilig en vochtbestendig rookkanaal. Het verschil is dat het rookkanaal zich hier langs de buitenkant tegen de gevel bevindt. Dat rookkanaal is een inox buis die aangesloten is op de verwarmingsinstallatie. Het grote  voordeel hiervan is dat je plaats wint in je woning, aangezien er geen schouw meer nodig is.

 

2. Voeg- of metselwerk herstellen

Als het voegwerk van je schouw beschadigd is, kan water binnensijpelen. In dat geval freest een vakman de losse of poreuze voegen uit en voegt hij ze opnieuw. Is het metselwerk aangetast en heb je bv. losse bakstenen? Dan zal een schoorsteenveger of dakwerker deze uit je schouw halen, vervangen en opnieuw inmetselen. Als het metselwerk te veel beschadigd is, kan de vakman de schouw ook afbreken en opnieuw metselen.

 

3. Loodslabben vervangen

Ook door gescheurd, verouderd of beschadigd lood kan er water via je schouw je woning binnensijpelen. Om lekkages te voorkomen, moet je de looddelen of loodslabben dus ook op tijd vervangen of herstellen. Dat kan je doen door te werken met loodstickers of door nieuwe loodslabben te laten plaatsen. Loodstickers zijn heel wat goedkoper, maar nieuw lood gaat daarentegen veel langer mee en werkt doeltreffender.

 

4. Schoorsteenkap of deksteen vernieuwen

De schoorsteenkap dient om je schouw te beschermen tegen bladeren, vuil, regenwater… en voorkomt ook dat vogels er nesten kunnen bouwen. Ook een deksteen vermijdt dat regenwater in je woning kan binnensijpelen. Wanneer je schoorsteenkap of deksteen versleten is en scheurtjes of gaten heeft, moet je deze vernieuwen. Een vakman vervangt deze vaak door een schoorsteenkap of deksteen in kunststof (i.p.v. cement) omdat dit materiaal minder onderhoud nodig heeft en langer meegaat.

 

5. Roetschuif plaatsen

Om renovatiewerken in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden, kan je een roetschuif in het schouwkanaal plaatsen. Zo’n luik is handig voor schouwen die slechter bereikbaar zijn voor onderhoud. Het zorgt ervoor dat je je schouw makkelijker kan onderhouden en roetophopingen kan weghalen.

 

6. Schoorsteen impregneren

Een andere manier om schade aan je schouw te vermijden, is door je schoorsteen te impregneren. Daarbij brengt een schoorsteenveger of dakwerker een waterafstotende, onzichtbare coating aan op de buitenkant van je schouw. Die laag zorgt ervoor dat je schouw minder vocht en vuil kan opnemen. Het resultaat is minder kans op vorstschade, scheurvorming, poreuze voegen en lekkages.

 

7. Schoorsteen bezetten

Een alternatief voor je schoorsteen impregneren, is om deze te bezetten. In dat geval brengt een vakman een vochtwerende pleister aan rond de schoorsteen, met als doel om lekkages te voorkomen. De pleister kan nadien ook nog overschilderd worden. Je kan daarbij kiezen voor de oorspronkelijke kleur van je schoorsteen of je kan een nieuwe kleur kiezen die je woning een frisse uitstraling geeft.

 

Welke renovatiewerken zijn aangewezen voor mijn schouw?

Uiteraard moet je niet alle bovenstaande renovatiewerken laten uitvoeren voor een goed werkende schouw. Welke werken precies nodig zijn, hangt af van de schade. Een schoorsteenveger kan langskomen om je schouw te inspecteren en op basis daarvan de meest geschikte renovatie voor te stellen. Zo voer je geen onnodige veranderingen door en is je schouw optimaal gerenoveerd voor een lange levensduur.

Ontvang advies op maat! Een schoorsteenveger of dakwerker geeft je graag meer informatie en adviseert je over de beste aanpak om je gemetste schouw te renoveren. Vergelijk offertes van vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Schoorsteen renovatie prijzen

De prijs om je bakstenen schouw te renoveren, hangt uiteraard vooral af van welke werkzaamheden nodig zijn. Daarnaast kunnen ook de staat van je schoorsteen, het bouwmateriaal, de ouderdom… een rol spelen in het kostenplaatje. In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen per type renovatiewerk:

Type renovatieGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Tuberen€ 100 per meter
Voegwerk vervangen€ 40 per m²
Metselwerk herstellen€ 12,5 per m²
Loodslabben vernieuwen€ 100 à 120 per meter
Schoorsteenkap vervangen€ 10 tot 1.500 (afh. van soort)
Roetschuif plaatsen€ 50 à 150
Schoorsteen impregneren€ 7 per m²
Schoorsteen bezetten€ 25 à 80 per m²

Benieuwd naar de exacte prijs voor je schouwrenovatie? Door offertes aan te vragen bij schoorsteenvegers in jouw buurt krijg je een idee van de uiteindelijke prijs en kan je ook vrijblijvend meerdere voorstellen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

bakstenen schouw renoveren

 

Schouw onderhouden

Om te vermijden dat je je schouw te snel opnieuw moet laten renoveren, is een goed onderhoud erg belangrijk. Bovendien verklein je zo ook de kans op een schoorsteenbrand of CO-vergiftiging. Een vakman zal altijd zowel de binnen- als de buitenkant van je schouw onderhouden:

  • Binnenkant schouw onderhouden: de binnenkant van je schouw onderhouden is vooral belangrijk om verstoppingen, en dus ook een slecht trekkende schouw, te vermijden. Er zijn 2 manieren om je schouw langs binnen schoon te maken: van boven naar beneden met een borstel en kogelbal of van beneden naar boven met een flexibele steel met borstel. Het doel is telkens om bladeren, roetophopingen, vogelnesten… weg te halen. Tot slot zal een vakman je schouw vegen door het roet van de wanden los te schuren.
  • Buitenkant schouw onderhouden: ook de buitenkant van je schouw neemt een vakman mee bij het onderhoud. Daarbij controleert deze de verschillende onderdelen van je schouw zoals de bakstenen, het voegwerk en het lood op beschadigingen. Zo kunnen barsten en scheuren snel hersteld worden en vermijd je vochtproblemen door lekkages.

 

Bespaar kosten met een onderhoudscontract!

Om zeker te zijn van een goed onderhouden schoorsteen en om grote renovatiewerken te vermijden, is een onderhoudscontract met een schoorsteenveger aangeraden. De vakman komt dan op regelmatige momenten langs om je schouw te onderhouden. Zo’n onderhoudscontract is op lange termijn goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten en biedt je bovendien een vast aanspreekpunt voor eventuele vragen of problemen.

Vergelijk vrijblijvend offertes! Via onderstaand offerteformulier kan je offertes van meerdere schoorsteenvegers in de buurt vergelijken en vind je zeker een geschikte vakman voor de renovatie en het onderhoud van jouw schouw:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.