Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Dakbeschot

Een dakbeschot is niet het meest bekende onderdeel van een dak, maar die bebording is er niet minder belangrijk om. Op deze laag planken of plaatmateriaal rust de dakbedekking van je plat of hellend dak. Met het dakbeschot maakt een dakwerker je dak dus winddicht en vormvast. Uit welke materialen bestaat deze bebording? En wat als je je dakbeschot moet vervangen? Lees meer over dit dakonderdeel!

Ga snel naar:
Dakbeschot bij hellende en platte daken
Soorten dakbeschot: welke materialen?
Dakbeschot vervangen: aandachtspunten
Kosten dakbeschot vervangen
Waarom ervaren dakwerker inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wat is een dakbeschot?

Het dakbeschot is de laag met planken of plaatmateriaal op de houten balken van je dakconstructie. Concreet bestaat een plat of hellend dak dus uit 3 onderdelen (van buiten naar binnen): de dakbedekking (EPDM, dakpannen, …), het dakbeschot en de draagstructuur met houten balken. Het dakbeschot heeft de volgende functies:

 • je plat of hellend dak winddicht, vormvast en beloopbaar maken
 • zorgen voor (extra) thermische en akoestische isolatie
 • stevige ondergrond creëren voor je dakbedekking
 • de volledige dakconstructie optimaal versterken
 • je woning beschermen tegen ongedierte

Wil je je dak laten renoveren? Dan moet je misschien ook je dakbeschot vervangen. Een ervaren dakwerker neemt je volledige dakopbouw grondig onder de loep en geeft je vervolgens advies op maat. Kom nu gratis in contact met professionele vakbedrijven actief in je buurt!

dakbeschot

 

Dakbeschot bij hellende of platte daken

Elk dak heeft ook een dakbeschot nodig. Maar waar bevindt die laag zich bij een plat en hellend dak? En hoe situeert de laag dakisolatie zich ten opzichte van die bebording? We zetten het even kort op een rij!

 

1. Dakbeschot bij een plat dak

Bij een warm plat dak ligt er een dampscherm en een isolatielaag (doorgaans PUR- of PIR-platen) op het dakbeschot, afgewerkt met een dakbekleding. Dat is de meest ideale dakopbouw, want zo zitten de draagstructuur en dakbeschot mee in de isolatieschil. Bij een koud plat dak is het anders. Daar ligt enkel een dakhuid op het dakbeschot en zit de isolatie onder of tussen de dakconstructie. Bij die dakopbouw is het risico op schade aan het dakbeschot ook groter. Een lek in de dakbedekking is genoeg om voor houtrot te zorgen.

 

2. Dakbeschot bij een hellend dak

Ook bij een hellend dak zijn er 2 grote mogelijkheden qua dakopbouw. Bij de meeste daken zit de dakisolatie tussen de houten balken geklemd tegen het dakbeschot. En op die bebording rust dan de dakbedekking met tengel- en panlatten. Bij een dakrenovatie is het echter beter om de dakisolatie bovenop het dakbeschot te plaatsen. Zo krijg je een 100% sluitende en luchtdichte isolatielaag en zijn je dakbeschot en draagstructuur ook beter beschermd tegen de weersinvloeden.

 

Dakrenovatie gepland? Laat ook je dakbeschot checken!

Laat je je dakbedekking vervangen? Dan is dat niet alleen het moment om je dak (extra) te isoleren, maar ook om je dakbeschot te checken. Door lekkages kan die bebording aangetast zijn door vocht, maar ook schade door houtworm is niet uitgesloten. In het slechtste geval moet je je dakbeschot volledig vervangen, maar doorgaans volstaat een gedeeltelijke vernieuwing.

Op zoek naar een geschikte dakwerker voor jouw renovatie? Die vind je snel, eenvoudig en helemaal gratis door het offerteformulier in te vullen. Start je aanvraag hier!

 

Soorten dakbeschot: welke materialen?

Het dakbeschot bestaat bij de meeste daken uit houten planken of plaatmateriaal. Voor nieuwe daken bestaan er tegenwoordig ook zelfdragende dakelementen die het plafond, dakbeschot, isolatie en tengel- en panlatten combineren in 1 geheel. We overlopen kort de voornaamste materialen voor zo’n bebording op je dak:

 

 • Douglas dakbeschot: douglas hout kost minder dan Europees hardhout en is tegelijk erg duurzaam. Dit robuuste naaldhout is sterk, vormvast en goed bestand tegen de weersomstandigheden.
 • Vuren dakbeschot: ook dakbeschot planken van vurenhout zijn een mogelijkheid. Ook deze houtsoort is budgetvriendelijker in vergelijking met vele andere houtsoorten. Het is wel belangrijk om voor behandeld vurenhout te kiezen om aantasting door houtrot of insecten te voorkomen.
 • Eiken dakbeschot: wil je het dakbeschot van je woning, schuur, … zichtbaar laten als echte blikvanger? Dan is een eiken dakbeschot ideaal. Dit Europese hardhout is niet alleen erg duurzaam, maar ziet er ook prachtig uit. Zo creëer je een dakgebinte dat rustieke, tijdloze klasse uitstraalt.
 • OSB of multiplex dakbeschot: naast houten planken kan dakbeschot ook bestaan uit plaatmateriaal. Tegenwoordig is zo’n plaatwerk met isolatie erin verwerkt zelfs stilaan de norm. Zulke platen kunnen bestaan uit OSB, multiplex, underlayment, …

 

Kies ik best voor dakbeschot planken of voor dakbeschot platen?

Dat hangt onder meer van jouw persoonlijke wensen en je budget af. Wil je bv. een zichtbaar dakbeschot van binnenuit? Dan bieden dakbeschot planken van bv. eikenhout een grote esthetische meerwaarde voor je gebinte. Hou je het liever goedkoper en werk je je plafond toch af met gyproc? Dan is plaatmateriaal met isolatie een veel betere keuze.

BELANGRIJK: een professionele dakwerker informeert je niet alleen gericht over je dakbedekking, de meest aangewezen isolatiemethode, …, maar ook over de staat van je dakbeschot. Laat je adviseren door een professional!

 

Dakbeschot vervangen: aandachtspunten

Bij een dakrenovatie denken we vooral aan het vernieuwen van de dakbedekking of het aanbrengen van dakisolatie. Tijdens die werken kunnen echter ook andere problemen aan het licht komen, zoals een beschadigd onderdak of een dakbeschot met houtrot of houtworm. In dat laatste geval is het nodig om je dakbeschot deels of volledig te vervangen. Een ervaren dakwerker houdt daarbij rekening met onder meer de volgende aandachtspunten:

 

 • Dikte van het dakbeschot: de dikte van dakbeschot planken varieert tussen 16 en 18 mm. Kies je voor plaatmateriaal met isolatie om de isolatiewaarde van je dakopbouw te vergroten? Dan zullen die platen uiteraard nog dikker zijn.
 • Positie van de dakisolatie: moet je je dakbeschot vervangen? Dan is dat het uitgelezen moment om ook dakisolatie te plaatsen. Bij een plat dak plaats je die dakisolatie sowieso het best bovenop het dakbeschot om een warm dak te krijgen. Ook bij een hellend dak is dat de meest aangewezen methode als je je dak laat renoveren. Is zo’n grote renovatie niet nodig? Dan laat je je hellend dak beter langs binnen isoleren.
 • Liggende of staande constructie: bij een staande constructie zijn de dakbeschot planken of platen verticaal geplaatst. Dat komt vooral voor bij pannendaken. Dat komt omdat een dakwerker de draagstructuur voor de dakpannen daar verticaal overheen legt. Bij een leien dak is een liggende constructie met horizontaal liggende planken dan weer geschikter.
 • Nieuwe dakbedekking of niet: laat je nieuw dakbeschot plaatsen? En is je dakbedekking nog in een goede staat? Dan kan een dakwerker je pannen, leien, … van je dak halen en ze na de werken weer op je dak plaatsen. Let wel: wil je zeker zijn van een dak in topvorm voor vele jaren? Dan is het meestal een beter idee om onmiddellijk ook je dakbedekking te laten vervangen.

 

Kosten dakbeschot vervangen

Het vervangen van dakbeschot kadert doorgaans binnen een grotere dakrenovatie. Hoeveel betaal je dan voor nieuw dakbeschot, inclusief isolatie? We zetten kort de richtprijzen per type dak op een rij:

 • Dakbeschot + isolatie voor plat dak: € 80 à 120 per m² (excl. btw en dakbedekking, incl. plaatsing)
 • Dakbeschot + isolatie voor hellend dak: € 50 à 70 per m² (excl. btw en dakbedekking, incl. plaatsing)

Een totaalprijs voor je dakrenovatie? Dan vraag je het best meerdere offertes aan bij dakwerkers actief in je buurt. Zo vergelijk je hun eindprijzen, maar ook hun kostenposten voor alle materialen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Ontvang nu vrijblijvend voorstellen van meerdere dakwerkers!

 

dakbeschot vervangen

 

Waarom een ervaren dakwerker inschakelen?

Zelf nieuw dakbeschot plaatsen is allesbehalve aangeraden. Zowel voor je eigen veiligheid als voor de staat van je dak. Is een dakrenovatie aan de orde vanwege een beschadigde dakbedekking, versleten dakisolatie of oud dakbeschot? Dan doe je het best een beroep op een ervaren dakwerker. Zo ben je zeker van…

 

 • Analyse van je dak: een dakwerker checkt niet alleen je dakbedekking, maar ook je dakisolatie, loodslabben, dakgoten, … Tijdens een dakrenovatie neemt hij dus ook je dakbeschot onder de loep. En is het nodig om die bebording (deels) te vervangen? Dan geeft hij je daarover gericht advies.
 • Veilige, correcte uitvoering van de werken: zelf je dak opkruipen om dakbeschot te vervangen is geen aanrader. Een dakwerker gebruikt valbeveiliging, een stelling, … en voert alle werken veilig uit. Bovendien gebeurt alles volgens de regels van de kunst en geniet je achteraf van een nieuw, duurzaam en optimaal geïsoleerd dak.
 • Kwalitatieve materialen voor je dakbeschot: een professional gebruikt alleen hoogwaardige dakbeschot planken of platen met een lange levensduur. Ook andere materialen als isolatie, je nieuwe dakbedekking, … zijn gegarandeerd van topkwaliteit.
 • Garantie op de uitgevoerde werken: ga je zelf aan de slag en zijn er extra kosten door fouten tijdens de werken? Dan draai je daar zelf voor op. Met een vakspecialist geniet je gelukkig wel van financiële bescherming dankzij een garantie op het geleverde werk. Bij een project als een dakrenovatie is dat geen overbodige luxe.
 • Premies & financiële voordelen: zowel voor het plaatsen van nieuwe dakbedekking als nieuwe dakisolatie kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. En is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten.

Vergelijk je graag meerdere offertes voor jouw dakrenovatie? Goed idee, dat is de beste manier om een doordachte keuze te maken tegen een correcte prijs. Je kan vrijblijvend meerdere voorstellen aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.