Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Pannendak renoveren

Is je pannendak aan een renovatie toe? Zulke dakwerken kunnen een brede lading dekken. Het kan gaan om een vervanging van je oude dakpannen, maar ook isolatiewerken of een versteviging van je dakconstructie kunnen aan de orde zijn. In dit artikel ontdek je alles over de mogelijkheden, prijzen, aandachtspunten, … voor het renoveren van je pannendak!

Ga snel naar:
Hoe pannendak renoveren?
Pannendak renoveren kosten
Mogelijke valkuilen & risico’s
Premies & financiële voordelen
Hoe juiste dakwerker kiezen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer is een renovatie van je pannendak aan de orde?

Zijn je dakpannen al meer dan 30 jaar oud en stilaan aan vervanging toe? Dan laat je best je pannendak renoveren om lekkages te vermijden. Maar de renovatie van een pannendak kan meer omvatten dan enkel het vervangen van de pannen zelf. Misschien voldoet je dakisolatie niet meer aan de huidige normen of is (een deel van) je dakconstructie niet stevig genoeg meer? In al die gevallen kan je terecht bij een gespecialiseerde vakman actief in je buurt!

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een dakwerker inspecteert je pannendak en stelt dan een aanpak op maat voor. Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

pannendak renoveren

 

Hoe pannendak renoveren?

De renovatie van een pannendak kan verschillende werkzaamheden inhouden. Het kan gaan om een loutere vervanging van de dakpannen zelf, maar ook om isolatiewerken of zelfs een versteviging van de draagstructuur. Een kort overzicht van deze mogelijke renovatiewerken:

 

1. Dakpannen vervangen

Zijn enkel je pannen aan vervanging toe? En is je dak dus optimaal geïsoleerd en verkeert je dakconstructie in goede staat? Dan volstaat het om enkel je dakpannen te laten vervangen door 1 van deze dakbedekkingen:

 • Nieuwe dakpannen: wil je de uitstraling van je dak niet veranderen? Kies dan voor nieuwe betonnen of keramische dakpannen. Afhankelijk van de hellingsgraad van je dak kan je kiezen voor platte of holle dakpannen. Een dakwerker geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden.
 • Leien dakbedekking: wil je gaan voor een exclusievere uitstraling? Dan kan je je dakpannen laten vervangen door leien. Er bestaan kunstleien uit vezelcement, maar ook natuurleien zijn een optie. Let op: zowel de materiaal- als plaatsingskosten liggen hoger dan bij het leggen van dakpannen.
 • Dakplaten: heb je eerder een goedkope renovatie van je pannendak voor ogen? Dan zijn dakplaten ideaal. Je kan bv. kiezen voor dakpanplaten in aluminium of staal. Die zijn nauwelijks te onderscheiden van een echt pannendak, maar komen een stuk goedkoper uit.
 • Rieten dakbedekking: wil je een extra landelijke toets aan je woning geven? Dan kan je ook een rieten dak overwegen als vervanging voor je dakpannen. Zowel een open als een gesloten rieten dak behoren tot de mogelijkheden. Vraag zeker meer informatie aan een gespecialiseerde dakwerker.
 • Zinken dakbedekking: naast een rieten dak kan je ook met zink een volledig nieuwe look van je dak creëren. Dit flexibele metaal gaat een leven lang mee en heeft een unieke, tijdloze uitstraling door het beschermende patinalaagje. Let op: een dakbedekking met zink is uiteraard duurder dan een pannendak.
 • Groendak: ook op een hellend dak is het mogelijk om een groendak aan te leggen. In dat geval gaat het om een licht, extensief groendak met vetplantjes, kruiden, … Zo krijg je geen verzakkingen door het gewicht van de dakopbouw.

Advies op maat nodig? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere dakwerkers. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijke dakbedekkingen voor jouw dak, de totaalprijzen voor je project, de werkwijzen voor je dakrenovatie, … Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen in je buurt!

 

2. Pannendak isoleren

Is je pannendak nog niet geïsoleerd of voldoet die isolatie niet aan de huidige normen? Met het oog op lagere energiekosten en een hoger wooncomfort laat je best je pannendak isoleren. Dat kan op 2 manieren:

 • Pannendak isoleren langs binnen: zijn je dakpannen nog in goede staat en is je zolder niet volledig afgewerkt? Dan kan je je pannendak laten isoleren aan de binnenkant. Een isolatiespecialist klemt dan isolatiemateriaal tussen de houten balken van je dakconstructie. Dat is een relatief eenvoudige klus, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven.
 • Pannendak isoleren langs buiten: wil je je pannendak renoveren én isoleren? Dan kies je best voor dakisolatie aan de buitenkant. Een dakwerker verwijdert eerst je pannen en plaatst dan een luchtdichte isolatieschil met kunststof platen. Daarna volgt een onderdakfolie, een raster van tengel- en panlatten, gevolgd door je nieuwe dakbedekking.

Welke isolatiemethode kies ik het best? Dat hangt vooral af van de staat van je pannendak. Laat daarom je dak zeker inspecteren door een dakwerker. Zo maak je de juiste keuzes en kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Ontvang gratis advies op maat van jouw project!

 

3. Dakconstructie vernieuwen

In de meeste gevallen volstaat het om je pannendak te renoveren met een nieuwe dakbedekking en/of dakisolatie. Het is echter mogelijk dat ook een deel van je dakconstructie aan vernieuwing toe is. Dat kan bv. als je draagstructuur is aangevreten door vocht of houtworm. Het kan ook dat je dakconstructie doorzakt door een te zware belasting of door een constructiefout.

Je dakconstructie laten inspecteren door een dakwerker? Kom snel en vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

 

TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere dakwerkers!

Om welk type renovatie van je pannendak het ook gaat, het is sowieso een goed idee om de offertes van meerdere dakwerkers te vergelijken. Zo krijg je een helder zicht op de mogelijkheden voor jouw pannendak, de gangbare prijzen voor jouw dakrenovatie, de uitvoertermijnen, …

Vrijblijvend dakwerkers in je buurt contacteren? Wij matchen je aan 2 à 3 geschikte vakmannen voor de renovatie van jouw pannendak. Die nemen na enkele werkdagen contact met je op om jouw project te bespreken. Vraag hier je voorstellen op maat aan!

 

Pannendak renoveren kosten

De kosten voor de renovatie van jouw pannendak hangen uiteraard vooral af van de noodzakelijke werken. Laat je je dak bv. enkel isoleren of laat je ook je dakpannen tegelijk vervangen? Ook je keuzes qua materialen, afwerking, … bepalen de totale kostprijs van de werken. Een kort overzicht van de richtprijzen:

Hoe je pannendak renoveren?Gemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Dakpannen vervangen€ 20 à 200
Pannendak isoleren€ 20 à 100
Dakconstructie vernieuwen€ 175 à 500

Een totaalprijs voor de renovatie van jouw pannendak? Dan vraag je best prijsvoorstellen op maat aan bij meerdere dakwerkers in je buurt. Zo kan je niet alleen de verschillende kostenposten, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen. Start je aanvraag hier!

 

renovatie pannendak

 

Mogelijke valkuilen & risico’s

Laat je je pannendak renoveren? Dan wil je achteraf natuurlijk niet te maken krijgen met onaangename verrassingen als daklekkages, warmteverlies, gemiste kansen qua wooncomfort, … Daarom vermijd je best de volgende valkuilen:

 • Oude dakpannen recupereren: laat je je pannendak isoleren langs buiten? Dan kan je eventueel vragen aan je dakwerker om achteraf je huidige pannen terug te leggen. Let wel op: zijn die dakpannen al behoorlijk oud? Dan is het beter om onmiddellijk voor nieuwe pannen te kiezen. Zo zit je weer goed voor 30 à 50 jaar.
 • Staat van het onderdak niet checken: het onderdak is een water- en winddichte folie die zowel je dakconstructie als -isolatie beschermt. Bij een renovatie van je pannendak is het dus altijd essentieel om de staat van je onderdak te laten checken. Zie je vanop de zolder je pannen gewoon liggen? Dan heb je nog geen onderdak en laat je best zo snel mogelijk zo’n folie plaatsen.
 • Geen luchtdichte dakconstructie: om koudebruggen en vochtproblemen te voorkomen, is het essentieel dat je dakconstructie luchtdicht is. Let hier dus zeker op als je zelf je pannendak langs binnen wil isoleren.
 • Geen architect inschakelen: heeft je dakrenovatie een invloed op de stabiliteit van je woning? Dan ben je doorgaans verplicht om een architect in te schakelen. Vraag zeker ook na bij je dakwerker en je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor de  renovatie van je pannendak.
 • Geen combinatie van werken uitvoeren: laat je werken uitvoeren aan je pannendak? Dan denk je best na over het volledige plaatje. Misschien is die renovatie bv. het uitgelezen moment om een dakraam of zelfs een dakkapel te plaatsen? Of misschien zijn ook je dakgoten aan vervanging toe? Zulke werken combineren komt goedkoper uit dan ze apart te laten uitvoeren.

Op zoek naar een ervaren dakwerker? Een vakman houdt altijd rekening met de bovenstaande aandachtspunten. Daarom bespreek je best jouw project uitgebreid met zo’n vakman. Zo maak je zeker slimme keuzes voor jouw pannendak. Ontvang vrijblijvend voorstellen bij dakwerkers in je buurt!

 

Welke premies en financiële voordelen?

Je pannendak renoveren vergt natuurlijk het nodige budget. Gelukkig kan je de kosten voor dit project behoorlijk drukken met meerdere premies en financiële voordelen. Een kort overzicht:

 • Mijn VerbouwPremie: de ‘Mijn VerbouwPremie’ kan je aanvragen voor je dakrenovatie.
 • EPC labelpremie: laat je energiebesparende maatregelen als dakisolatie uitvoeren? En haal je na die energetische renovatie een hoger energielabel op je EPC-attest dan ervoor? Dan kom je in aanmerking voor de EPC labelpremie van Fluvius.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op de renovatie van je pannendak in plaats van 21%. Dat maakt een groot verschil op je eindfactuur.

BELANGRIJK: om aanspraak te maken op deze premies en financiële voordelen moet je wel samenwerken met een erkende aannemer. Die kan je ook verder informeren over de premievoorwaarden, bedragen, aanvraagprocedure, … Ontvang gratis advies op maat bij dakwerkers actief in je buurt!

 

Hoe de juiste dakwerker kiezen?

Een geslaagde dakrenovatie staat of valt ook met de juiste vakman. Maar hoe kies je nu een geschikte, betrouwbare dakwerker als je jouw pannendak laat renoveren? Enkele zaken om goed op te letten:

 • Specialisatie: ga goed na of de dakwerker in kwestie gespecialiseerd is in het type dakbedekking dat jij wil laten leggen. Dat is zeker belangrijk als het gaat om niet-klassieke dakbekledingen als een zinken of een rieten dakbedekking.
 • Advies: het juiste advies voor jouw pannendak kan goud waard zijn. Vergelijk daarom zeker de adviezen van meerdere vakmannen en bevraag hen rond de werkwijze die ze voorstellen. Zo krijg je een helder beeld van de mogelijkheden voor jouw dakrenovatie en maak je doordachte keuzes.
 • Prijs: zowel de materiaal-, arbeids- als verplaatsingskosten kunnen verschillen van vakman tot vakman. Leg al deze kostenposten dus zeker grondig naast elkaar. Staar je tegelijkertijd echter ook niet blind op deze kosten. Soms kies je beter voor een vakman die iets duurder is, maar meer expertise heeft. Zo kan je op termijn ook geld uitsparen.
 • Uitvoeringstermijn: naast de kosten en de adviezen kunnen ook de uitvoeringstermijnen verschillen van dakwerker tot dakwerker. Vraag de vakmannen die je contacteert dus zeker naar deze termijnen.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere dakwerkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.