Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Hellend dak renoveren

Is het huidige dak van je woning aan vervanging toe? Er zijn verschillende mogelijkheden om een hellend dak te renoveren: door de dakbedekking te vervangen, het dak te isoleren of de dakconstructie te vernieuwen. Welke methode is het meest geschikt voor jouw project? Hoeveel kost het om een hellend dak te renoveren? En hoe vind je de juiste dakwerker? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Dakbedekking hellend dak vervangen
Hellend dak isoleren
Dakconstructie hellend dak vernieuwen
Aandachtspunten hellend dak renoveren
Premies en financiële voordelen
Hoe juiste dakwerker kiezen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer hellend dak renoveren?

Is de dakbedekking of -constructie van je dak verouderd of beschadigd? Dan doe je er goed aan om je hellend dak te renoveren. Met zo’n renovatie voorkom je ernstigere beschadigingen aan je dak of gebouw. Ook wanneer je hellend dak niet meer aan de huidige isolatienormen voldoet, is een dakrenovatie aangewezen. Je kan op 3 manieren een hellend dak renoveren: door de dakbedekking te vervangen, het dak te isoleren of door de dakconstructie te vernieuwen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een ervaren dakwerker maakt een analyse van de uit te voeren werken en geeft je advies over de meest aangewezen methode. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

hellend dak renoveren

 

Dakbedekking hellend dak vervangen

Is je dakconstructie nog in goede staat? Dan hoef je niet je volledige dak te renoveren, maar volstaat het om enkel de dakbedekking te vervangen. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende materialen. Onderstaande tabel geeft je een idee van de richtprijzen en de gemiddelde levensduur per materiaal:

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Levensduur
Dakpannen€ 30 - 6030 à 50 jaar
Leien dakbedekking€ 65 - 12025 à 100 jaar
Dakplaten€ 20 - 6020 à 50 jaar
Rieten dakbedekking€ 70 - 9530 à 35 jaar
Zinken dakbedekking€ 90 - 11070 à 100 jaar
Groendak€ 40 - 20050 à 70 jaar

BELANGRIJK: een ervaren dakwerker werkt enkel met kwalitatieve materialen en zorgt voor een professionele plaatsing van jouw dakbedekking. Zo ben je zeker van een optimale levensduur van jouw hellend dak. Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat van jouw project van verschillende vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

dakpannen plaatsen 1. Dakpannen

Dakpannen zijn nog steeds de populairste dakbedekking voor hellende daken. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende materialen en prijsklassen. Zo kan je kiezen tussen de goedkopere betonnen dakpannen of de duurdere keramische dakpannen in klei. Die laatste hebben een langere levensduur en geven een authentieke uitstraling aan jouw dak. Afhankelijk van de hellingsgraad van je dak kan je kiezen voor holle of platte dakpannen.

 

 

leien-dakbedekking 2. Leien dakbedekking

Wil je de dakbedekking van je hellend dak vervangen door leien? Dan heb je de keuze tussen natuurleien en kunstleien. Natuurleien zijn gemaakt van natuursteen en hebben een erg lange levensduur. Kunstleien zijn gemaakt van vezelcement. Ze zijn goedkoper dan kunstleien en hebben een beperktere levensduur, maar ze bieden wel meer keuzevrijheid op vlak van kleur en formaat.

 

 

dakpanplaat 3. Dakplaten

Dakplaten zijn goedkoop en gemakkelijk te plaatsen. De meest bekende dakplaten zijn de traditionele golfplaten in metaal, aluminium of kunststof. Daarnaast zijn er ook dakpanplaten. Dit zijn prefab dakplaten die eruit zien als een klassiek pannendak. Dakpanplaten zijn bovendien verkrijgbaar met isolatie. Op die manier sla je 2 vliegen in 1 klap: je vervangt je oude dakbedekking én je isoleert je hellend dak ook meteen.

 

 

rieten dakbedekking 4. Rieten dakbedekking

Riet is een prachtig, alternatief materiaal voor dakbedekking waarmee je je woning een landelijke uitstraling geeft. Je kan kiezen voor een traditioneel open rieten dak of een modern gesloten rieten dak. Een belangrijk aandachtspunt bij een rieten dakbedekking is de hellingsgraad van het dak. Zo is een hellingshoek van 45 à 50 graden ideaal. Bij kleinere hellingsgraden daalt de levensduur van de rieten dakbedekking aanzienlijk.

 

 

zinken dakbedekking 5. Zinken dakbedekking

Ook zink is een alternatieve dakbedekking die de laatste jaren opnieuw in opmars is. Zink is behoorlijk duur, maar die hoge prijs wordt volledig gerechtvaardigd door zijn erg lange levensduur. Een zinken dakbedekking gaat immers gemakkelijk 100 jaar mee en is daarmee ook heel duurzaam. Bovendien is zink zeer flexibel, waardoor het geschikt is voor alle dakvormen en het heel wat architecturale mogelijkheden biedt.

 

 

groendak hellend dak 6. Groendak

Als laatste in het rijtje alternatieve dakbedekkingen voor hellende daken is er het groendak. Op hellende daken gaat het dan om een extensief groendak dat vooral bestaat uit mossen, vetplanten of kruiden. Extensieve groendaken vereisen nagenoeg geen onderhoud, hebben een lange levensduur en zijn erg duurzaam. De ideale hellingsgraad voor een groendak is minder dan 35 graden.

 

 

 

TIP: vergelijk prijsvoorstellen van verschillende dakwerkers

De meeste dakwerkers specialiseren zich in een beperkt aantal dakbedekkingen.  Waar sommigen voornamelijk dakpannen of leien plaatsen, zullen anderen zich enkel toespitsen op bv. een rieten dakbedekking of een groendak.

Wil je de dakbedekking van je hellend dak laten vervangen? Dan doe je er goed aan om de vakman met de juiste specialisatie aan te spreken. Je komt snel en gemakkelijk bij de juiste dakwerkers terecht via onze offerteservice. Start jouw aanvraag en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 specialisten actief in jouw buurt.

 

Hellend dak isoleren

Voldoet jouw dak niet meer aan de huidige isolatienormen? Dan zal je het moeten isoleren. Een hellend dak kan je op 2 manieren isoleren: langs binnen of langs buiten.

 

1. Hellend dak isoleren langs binnen

Dit is de minst ingrijpende manier om je hellend dak te isoleren. Isoleer je je dak langs binnen? Dan plaatst een vakman het isolatiemateriaal tussen het houten raamwerk van de dakconstructie. Is het gekozen isolatiemateriaal niet voorzien van een dampremmende laag? Dan zal de vakman nog een dampscherm aanbrengen. Bij deze isolatiemethode blijft je dakbedekking onaangeroerd en bovendien gaan de werken ook snel.

 

2. Hellend dak isoleren langs buiten

Laat je je hellend dak langs buiten isoleren? Dan verwijdert de dakwerker de dakbedekking om vervolgens de isolatie te plaatsen. Daarna plaatst hij een onderdak om je hellend dak te beschermen tegen weersinvloeden. Deze methode is ideaal wanneer je ook je dakbedekking laat vervangen.

 

Welke isolatiemethode kies ik best?

Zijn je dakbedekking en dakconstructie nog in een goede staat en wil je enkel je dak isoleren? Dan isoleer je best langs binnen. Als er ook werken moeten uitgevoerd worden aan de constructie of de dakbedekking, dan kan je ervoor kiezen om je dak langs buiten te isoleren. Dit is ook de meest efficiënte manier om je dak te isoleren. Je verkleint de kans op koudebruggen en beschermt je dakconstructie beter tegen temperatuurschommelingen en weersinvloeden.

TIP: twijfel je wat de beste manier is om je hellend dak te isoleren? Laat je adviseren door een ervaren dakwerker. Na een grondige analyse van je dak stelt hij de beste methode voor. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van dakwerkers actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Dakconstructie hellend dak vernieuwen

Soms zal het niet volstaan om enkel de dakbedekking te vervangen of je dak te isoleren om je hellend dak goed te renoveren. In volgende gevallen zal je ook (een deel van) je dakconstructie moeten vernieuwen:

 • als de dakconstructie doorzakt (bv. door een constructiefout of een te zware belasting).
 • als de dakconstructie is aangetast door vocht of houtworm.

TIP: twijfel je of je dakconstructie aan vernieuwing toe is? Na een grondige analyse van je dak geeft een gespecialiseerde dakwerker jou advies op maat van jouw project. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

dakconstructie vernieuwen

 

Aandachtspunten hellend dak renoveren

Een hellend dak renoveren is een ingrijpende klus waarbij je niet zomaar over één nacht ijs gaat. Waarmee moet je zoal rekening houden bij een dakrenovatie? Enkele aandachtspunten:

 • Dakraam of dakkapel plaatsen: Laat je je hellend dak renoveren? Dit is het ideale moment om meteen ook  een dakraam te laten plaatsen voor extra lichtinval. Wil je naast lichtinval graag extra ruimte onder je hellend dak creëren? Dan is een dakkapel de perfecte oplossing.
 • Staat van het onderdak controleren: wanneer je je hellend dak laat renoveren, laat je best ook de staat van je onderdak controleren. Het onderdak beschermt de dakisolatie en dakconstructie namelijk tegen alle weersinvloeden. Is je onderdak in slechte staat? Laat het dan samen met je dakbedekking vervangen.
 • Dakbedekking recupereren: laat je je dak langs buiten isoleren of moet de dakconstructie vernieuwd worden? Kijk dan goed de staat van je huidige dakbedekking na. Misschien is het mogelijk om deze te hergebruiken, wat je heel wat kosten kan uitsparen.
 • Dakgoten vervangen: wanneer je je hellend dak laat renoveren, kan je meteen ook van de gelegenheid gebruik maken om je dakgoten te vervangen. De kans is immers groot dat ook je dakgoten hun beste tijd hebben gehad.

TIP: een vakman overloopt samen met jou alle mogelijkheden en controleert jouw hellend dak op mogelijke tekortkomingen. Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat van verschillende dakwerkers actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Premies en financiële voordelen

Een hellend dak renoveren is een arbeidsintensief en prijzig project. Het is dan ook een goed idee om een deel van de kosten te recupereren met een aantal premies en andere financiële voordelen. Maar waarop kan je precies aanspraak maken? Een overzicht:

 • Mijn VerbouwPremie: bij renovatie van een dak kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Hierbij worden werkzaamheden zoals het verwijderen van asbest,  het vervangen van de draagstructuur, het plaatsen van een onderdak, het vervangen van dakgoten, … gesubsidieerd.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% wanneer je je dak laat renoveren door een dakwerker.
 • Gemeentelijke premie: ook sommige gemeenten geven een premie voor dakrenovaties. Informeer hier dus zeker naar bij je lokale gemeentebestuur.

 

Hoe dakwerker kiezen?

De keuze van de juiste dakwerker voor jouw project is niet zo eenvoudig. Elke dakwerker heeft immers zijn specialisatie. Waarop moet je nu precies letten om een vakman te vinden met de juiste kennis van zaken? Enkele tips:

 • Specialisatie: niet elke vakman legt elke soort dakbedekking. Wil je een zinken dakbedekking? Ga dan op zoek naar een dakwerker die gespecialiseerd is in dit type dakbedekking.
 • Advies: een goede dakwerker voert niet alleen je dakrenovatie uit, hij geeft je ook advies op maat. Daarom is het een goed idee om voorstellen aan te vragen bij meerdere dakwerkers. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook adviezen.
 • Prijs: wees kritisch en vergelijk aandachtig welke kostenposten er zijn opgenomen in de offertes. Ook arbeids- en materiaalkosten kunnen verschillen van vakman tot vakman. Door goed te vergelijken, vind je ongetwijfeld een dakwerker die jouw hellend dak renoveert voor een correcte prijs.
 • Uitvoeringstermijn: gaat het om een dringende dakrenovatie? Dan zal de uitvoeringstermijn een grotere rol spelen in je keuze voor een bepaalde dakwerker.

TIP: vergelijk snel en eenvoudig voorstellen van meerdere dakwerkers actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.