Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Plat dak renoveren

Een plat dak renoveren kan op 3 manieren: je kan de dakbedekking vervangen, het dak isoleren of de volledige dakconstructie vernieuwen. Welke methode het meest aangewezen is, is vooral afhankelijk van de staat van het dak. Het is ook perfect mogelijk om verschillende werken te combineren. In dit artikel ontdek je alles over de mogelijkheden en prijzen om je plat dak te renoveren.

Ga snel naar:
1. Dakbedekking vervangen
2. Dak isoleren
3. Dakconstructie vernieuwen
Aandachtspunten
Premies en financiële voordelen
Welke dakwerker kies ik best?

 

1. Dakbedekking plat dak vervangen

In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld wanneer de dakconstructie van je plat dak nog in goede staat is, volstaat het om gewoon de dakbedekking te vervangen. Je kan daarbij kiezen voor verschillende materialen, elk met hun specifieke eigenschappen en prijs:

Type dakbedekking plat dakGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Levensduur
Bitumen (dakleer of roofing)€ 40 - 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 - 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 - 7015 à 40 jaar
Groendak€ 45 - 23050 à 70 jaar

 

Let op: de levensduur van de dakbedekking hangt sterk af van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing. Schakel daarom altijd een gespecialiseerde dakwerker in. Zo laat je je plat dak renoveren volgens de regels van de kunst en met kwalitatieve materialen. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat van dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

plat dak renoveren bitumen 1. Bitumen (roofing)

Bitumen staat ook bekend als roofing of dakleer. Deze toplaag op basis van aardolie is iets goedkoper dan EPDM en toch behoorlijk duurzaam. Bitumen is ook beschikbaar in verschillende kleuren.

Een dakwerker brengt bitumen in verschillende stroken en met 1 of meerdere lagen aan op je plat dak. Dat kan met een koude verlijming of een warme hechting via een gasbrander. Ook een zelfklevende hechting is een mogelijke optie. Een goede overlapping tussen de verschillende stroken is belangrijk om lekkages te voorkomen.

Levensduur: 20 à 40 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)

Prijs: 40 à 60 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

plat dak renoveren EPDM 2. EPDM

EPDM is een waterdichte, onderhoudsvriendelijke rubber. Deze dakbedekking is iets duurder dan bitumen, maar gaat gemiddeld ook iets langer mee. Bovendien is dit materiaal heel UV-bestendig en goed bestand tegen vervorming en scheuren. Bovendien kan je EPDM laten aanbrengen op je bestaande dakbedekking. Ook de combinatie met een groendak is een optie.

Een dakwerker kan EPDM in 1 stuk en naadloos aanbrengen. Zo heb je veel minder kans op lekkages. De plaatsing gebeurt met een koude verlijming en niet met een gasbrander.

Levensduur: 30 à 50 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)

Prijs: 60 à 80 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

plat dak renoveren PVC 3. PVC (kunststof)

Ook met een dakbedekking in PVC kan je je plat dak renoveren. Deze kunststof is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar grijs is het populairst vanwege de grote kleurvastheid. In vergelijking met andere dakbedekkingen gaat PVC doorgaans wel iets minder lang mee (gemiddeld zo’n 20 jaar).

Een gespecialiseerde dakwerker brengt de PVC dakbedekking aan met een directe verlijming op de ondergrond. Net als EPDM is PVC trouwens wortelbestendig. Je kan deze dakbedekking indien gewenst dus ook combineren met een groendak.

Levensduur: 15 à 40 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)

Prijs: 50 à 70 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

plat dak renoveren groendak 4. Groendak

Wil je een natuurlijke, idyllische look creëren op je plat dak? Dan kan je bovenop je dakbedekking in PVC of EPDM ook een groendak laten plaatsen. Jij bepaalt zelf de vegetatie: grassen, kruiden, mossen of zelfs struiken en bomen. Door deze begroeiing is je plat dak trouwens beter beschermd tegen weersinvloeden, wat voordelig is voor de levensduur.

Een groendak is doorgaans wel veel duurder dan roofing, EPDM of PVC. Het heeft ook een veel groter gewicht. Daarom moet je de draagkracht van je dakconstructie eerst laten controleren door een bouwkundige.

Levensduur: 50 à 70 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)

Prijs: 45 à 230 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

TIP: laat je adviseren door een gespecialiseerde dakwerker

Welk type dakbedekking is het meest geschikt voor mijn plat dak? Is de dakconstructie nog in goede staat? Kan ik van de gelegenheid gebruik maken om mijn dak ook te isoleren? Je laat je hiervoor best adviseren door een gespecialiseerde dakwerker. Deze kan je informeren over de verschillende mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen via de offertepagina.

 


2. Plat dak isoleren

Is je plat dak nog niet geïsoleerd, dan is het zeker het overwegen waard. Dankzij dakisolatie kan je namelijk flink besparen op je energiefactuur. Zeker wanneer je ook andere renovatiewerken aan je plat dak laat uitvoeren (bvb. het vernieuwen van de dakbedekking), maak je best van de gelegenheid gebruik om ook het dak te isoleren. Dakwerken combineren komt je op termijn goedkoper uit dan wanneer je alle werkzaamheden apart laat uitvoeren.

Een plat dak kan je ofwel langs binnen of langs buiten laten isoleren. Isoleren langs binnen is minder aangeraden omdat de dakconstructie dan niet mee in de isolatieschil zit en zo onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Dat verhoogt het risico op vochtproblemen en schade. In de meeste gevallen plaatst een dakwerker het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dakconstructie. Dat kan op 2 manieren:

 

1. Warm dak

Bij deze methode komt het isolatiemateriaal onder de dakdichting en op de draagvloer van het dak. De dakconstructie zit mee in de isolatieschil en warmt mee op met je woning. Zo blijft het beter beschermd tegen vocht en weersinvloeden. Bij het renoveren van een plat dak kan je de bestaande dakbedekking verwijderen of een nieuw warm dak op de bestaande dakbedekking plaatsen. De oude dakbedekking wordt dan gebruikt als dampscherm om vocht tegen te houden.

Dakopbouw (van binnen naar buiten): plafond – balklaag – dakbeschot – dampremmende laag – isolatie – dakbedekking

Prijs: 70 à 115 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

2. Omgekeerd dak

Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking geplaatst waardoor deze goed beschermd blijft. Op het isolatiemateriaal komt nog een ballastlaag (bvb. uit tegels of grind) om de isolatie te beschermen en op zijn plaats te houden.

Dakopbouw (van binnen naar buiten): plafond – balklaag – dakbeschot – dakbedekking – isolatiemateriaal – ballastlaag

Prijs: gemiddeld 50 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat

 

TIP: vraag advies op maat aan een gespecialiseerde dakwerker

Welke isolatiemethode is het meest geschikt voor mijn plat dak? Welk isolatiemateriaal wordt daarbij best gebruikt? Kan ik zomaar isoleren of moet de dakconstructie eerst vernieuwd worden? … Wil je bij de renovatie van je plat dak isolatie plaatsen, dan laat je je best adviseren door een gespecialiseerde dakwerker. Deze bespreekt met jou de verschillende mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze.

En dat is niet alles… Hij werkt enkel met kwalitatieve isolatiematerialen en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Vrijblijvend offertes aanvragen bij dakwerkers actief in je buurt kan via onze offertepagina.

 

plat dak renoveren

 


3. Dakconstructie plat dak vernieuwen

In vele gevallen kan je je plat dak renoveren door gewoon de dakbedekking te vervangen of isolatie te plaatsen. Soms is het echter nodig om ook (een deel van) de dakconstructie te vernieuwen. Dat is het geval als:

 • de dakconstructie aangetast is door vocht.
 • de dakconstructie aangevreten is door houtworm.
 • de dakconstructie doorzakt door een te zware belasting of foutieve constructie.

 

TIP: laat je dakconstructie controleren door een gespecialiseerde dakwerker

Deze kan het best inschatten of de dragende structuur van je plat dak aan vervanging toe is of niet. In de meeste gevallen is het trouwens voldoende om slechts een deel van de dakconstructie te vervangen of te verstevigen. Kortom, dankzij een professionele vakman ben je zeker van een correcte diagnose en de juiste oplossing voor de renovatie van je plat dak. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 


Aandachtspunten plat dak renoveren

Bij het renoveren van een plat dak komt heel wat kijken. Met welke aandachtspunten hou je best rekening? We zetten enkele tips op een rij:

 1. Kies voor extra lichtinval: wil je meer natuurlijke lichtinval in je woning? Laat tijdens de renovatie van je plat dak dan ook een dakkoepel of een lichtstraat plaatsen. Zo klaart je woning letterlijk en figuurlijk op en geniet je van een groter wooncomfort.
 2. Denk aan de afwatering: is de hellingsgraad van je plat dak niet optimaal, met diepe en grote waterplassen tot gevolg? Dan kan een dakwerker bijvoorbeeld isolatie met afschot plaatsen. Zo vloeit het water makkelijker weg naar de riool of je regenwaterput.
 3. Hou rekening met de verhoging van je plat dak: bepaalde dakwerken, zoals het isoleren van een plat dak langs buiten, leiden tot verhoging van je dak. Het is dus mogelijk dat je ook je dakranden, dakkoepel, … zal moeten laten verhogen.
 4. Laat je dakgoten en zinkwerk controleren: de renovatie van platte daken is een ideaal moment om ook de dakgoten en het zinkwerk te laten nakijken. Zo ben je zeker dat je je voor een lange tijd geen zorgen meer moet maken over je plat dak.
 5. Creëer extra woonruimte op je plat dak: wil je graag een dakterras of een daktuin creëren? Hou daar dan rekening mee als je je plat dak laat renoveren. Laat een dakwerker ook controleren of je dakconstructie hiervoor wel stevig genoeg is.

 

TIP: een gespecialiseerde dakwerker overloopt graag met jou alle aandachtspunten voor de renovatie van je plat dak. Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen en offertes van dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

renoveren plat dak

Premies en financiële voordelen voor renovatie plat dak

Je plat dak renoveren is niet goedkoop. Gelukkig kan je de kosten aanzienlijk drukken met bepaalde premies en financiële voordelen. Een kort overzicht:

 • Mijn VerbouwPremie: voor bepaalde dakwerken kan je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Een van de voorwaarden is dat je woning ouder dan 15 jaar moet zijn en je samenwerkt met een vakman.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je voor de renovatie van je plat dak van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.
 • Gemeentelijke premie: sommige gemeentes reiken nog een premie uit voor dakrenovaties. Doe dus zeker navraag bij je lokale gemeentebestuur.

 

Belangrijk: je komt enkel in aanmerking voor deze premies en financiële voordelen als je samenwerkt met een vakman. Ontvang gratis offertes van dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

Welke dakwerker kies ik best?

Een plat dak renoveren is specialistenwerk. Je gaat dan ook best in zee met de juiste dakwerker met het oog op een kwaliteitsvol eindresultaat. Maar hoe kies je de ideale dakwerker voor jouw project? We zetten enkele tips op een rij:

 • Kies een dakwerker met de juiste specialisatie: laat je je plat dak bijvoorbeeld renoveren met EPDM? Ga dan voor een dakwerker die gespecialiseerd is in die specifieke dakbedekking. Want niet elke vakman werkt met elk materiaal.
 • Vergelijk de adviezen van verschillende dakwerkers: de prijs voor de renovatie van je plat dak is belangrijk, maar vergeet ook niet adviezen van dakwerkers te vergelijken. Want een dakwerker met goed advies op jouw maat kan je op termijn ook geld uitsparen.
 • Vergelijk de verschillende kostenposten op de offertes: de arbeids- en materiaalkosten kunnen verschillen van dakwerker tot dakwerker. Het is dus belangrijk om die naast elkaar te leggen. Ook de verplaatsingskosten spelen een rol. Wil je die tot een minimum beperken? Schakel dan een dakwerker in die actief is in jouw buurt.
 • Kijk ook naar de uitvoeringstermijn: de ene dakwerker zal het renoveren van je plat dak sneller kunnen uitvoeren dan de andere. Hou er wel rekening mee dat de planning soms kan schommelen met enkele dagen tot zelfs een paar maanden (door het weer, mogelijke arbeidsongevallen, …).

TIP: wil je snel en gericht voorstellen van verschillende dakwerkers actief in je buurt vergelijken? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.