Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Lichtkoepel: mogelijkheden & prijzen

Op zoek naar een manier om meer licht in huis te halen via een plat dak? Dan is een lichtkoepel een prima oplossing! De vaak donkere ruimtes onder een plat dak worden op die manier verlucht en verlicht met natuurlijk daklicht. In dit artikel ontdek je meer over de materialen, mogelijkheden en prijzen van een dakkoepel!

 

Een lichtkoepel laten plaatsen door een erkende firma?
 Klik hier om offertes op maat te ontvangen. 

 

Materialen dakkoepels en prijzen

Wanneer je een lichtkoepel gaat laten plaatsen, moet je bepalen uit welk materiaal die moet bestaan. Er zijn doorgaans drie opties: polycarbonaat, acrylaat en glas. De eerste twee materialen zijn het populairst. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste eigenschappen en verschillen:

 

1. Polycarbonaat lichtkoepel

Een lichtkoepel van polycarbonaat is de sterkst mogelijke optie. Polycarbonaat is maar liefst 200 tot 250 keer zo sterk als glas! Het materiaal is vrijwel onbreekbaar, waardoor dergelijke koepel uiterst inbraakveilig is. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een prijzig kostenplaatje verbonden is aan een koepel van polycarbonaat. Je kan de koepel zowel in transparante als in opale uitvoering verkrijgen.

De transparante uitvoering is volledig lichtdoorlatend en doorschijnend. Een opale koepel is daarentegen melkwit en niet doorzichtig, waardoor ze meer privacy biedt. De opale variant laat wel diffuus licht door, is warmte-absorberend en brengt geen schaduw binnenshuis.

» Prijs per m²: €850 (manuele bediening) – €1500 (elektrische bediening)

 

2. Acrylaat lichtkoepel

Acrylaat – ook gekend als plexiglas – is sterker dan glas, maar minder sterk dan polycarbonaat. Ter vergelijking: een acrylaat koepel is ongeveer 10-15 keer zo sterk als een glazen lichtkoepel. Het materiaal is daarentegen wel een stuk goedkoper. Net zoals bij een koepel van polycarbonaat, kan je kiezen tussen een opaal of transparant model.

» Prijs per m²: €800 (manuele bediening) – €1450 (elektrische bediening)

 

3. Glazen koepel

Een glazen dakkoepel is eigenlijk het minst sterke materiaal. Niettemin is deze optie duurder dan polycarbonaat. Qua prijs-kwaliteit is een glazen lichtkoepel dus niet de interessantste keuze. Voordeel is wel de elegante look van glas vergeleken met de andere materialen. Het glas is doorgaans isolerend (thermisch) en vlak of lichtgebogen. Het wordt onder een hellingsgraad van 15% op het bijbehorende frame geplaatst.

» Prijs per m²: +/- €1000 (manuele bediening) – 1700 (elektrische bediening) 

Opgelet: bovenstaande prijzen zijn slechts indicaties. De totaalprijs wordt nog door verschillende factoren bepaald, zoals de afmetingen, extra opties, de vorm, enzovoort. Ook komen er nog montagekosten van gemiddeld 800 euro bij. Ben je benieuwd naar een prijs op maat? Op de offertepagina kan je offertes aanvragen bij ervaren vakmannen in de buurt. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

 

dakkoepel

 

Extra opties voor je dakkoepel

Naast de keuze voor het materiaal, zijn er nog enkele andere knopen die je moet doorhakken wat betreft de uitvoering van de dakkoepel. Je kan opteren voor een standaard vaste koepel, maar er is méér. Zo zijn er ook dakkoepels die voorzien zijn van een ventilatiesysteem (rook- en warmteafvoer) of van een ontrokingsysteem. Bij de laatste optie zal de koepel automatisch openen in geval van brand, zodat gassen en rook gemakkelijk weg kunnen.

Voorts bestaan er ook nog koepels met dakbetreding en anti-inbraakbeveiliging. De koepel is dan uitgerust met veiligheidsbeglazing, een anti-inbraakrooster en met een doorvalbeveiliging. Bediening van op afstand is een comfortabele optie en geeft zelfs de mogelijkheid om de koepel op bepaalde tijdstippen te laten openen. Tot slot bestaat er tegenwoordig ook speciale zonwering voor lichtkoepels, zodat je grote hitte kan vermijden.

 

lichtkoepel

 

Keuze uit verschillende vormen!

Niet enkel het materiaal van de koepel bestaat in meerdere varianten, maar ook de vorm. De volgende vormen zijn beschikbaar:

    • Ronde dakkoepel
    • Vlakke lichtkoepel
    • Vierkante of rechthoekige dakkoepel
    • Piramidevormige lichtkoepel

 

Ook belangrijk om weten – met betrekking tot de isolerende waarde van de koepel – is dat er verschillende wanddiktes en schalen bestaan. De koepel kan uit 2,3 of meer schalen bestaan: hoe meer schalen, hoe beter de isolatiewaarde. Hetzelfde geldt voor de wanddikte. Je kan kiezen voor een enkelwandige, dubbelwandige of driewandige dakkoepel.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.