Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Wanneer dak vervangen?

Kamp je met een daklekkage of zijn een aantal dakpannen losgerukt tijdens een storm? Door schade aan je dak tijdig te herstellen, moet je in de meeste gevallen je dak niet volledig vervangen. Maar wanneer moet je je dak wél vervangen? Welke mogelijkheden zijn er en hoeveel betaal je gemiddeld voor de vervanging van je dak? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Wanneer plat dak vervangen?
Wanneer hellend dak vervangen?
Mogelijkheden dak vervangen
Prijs dak vervangen
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom je dak vervangen?

Wat zijn de meest voorkomende problemen die je oplost door je dak (gedeeltelijk) te vervangen? Een overzicht van de mogelijke situaties:

 1. Verouderde dakbedekking: je dakbedekking krijgt het hard te verduren en op een bepaald moment zijn je dakpannen, leien, EPDM, … aan het einde van hun levensduur. In plaats van nog een extra herstelling komt het in dat geval voordeliger uit om je dakbedekking volledig te vervangen. Zo voorkom je schade aan je dakconstructie en dus nog grotere kosten.
 2. Schade aan dakconstructie: is je dak doorgezakt door een te zware belasting of is het aangetast door vocht of houtworm? Dan is het nodig om (een deel van) die draagstructuur te vervangen of te verstevigen. De kosten hangen vooral af van de situatie: is een gedeeltelijke of volledige vervanging van je dakconstructie nodig? Is ook een nieuwe muurplaat nodig of niet?

Is jouw dak aan vervanging toe? Laat je dak dan eerst grondig inspecteren door een dakwerker actief in je buurt. Die kan perfect inschatten wanneer je je dak moet vervangen of eerder herstellen. Vergelijk gratis voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

wanneer dak vervangen

 

Wanneer plat dak vervangen?

In principe kan een plat dak tientallen jaren mee, maar uiteindelijk zal onderhoud nodig zijn om de levensduur te verlengen en een volledige vervanging te vermijden. Wanneer moet je een plat dak vervangen? Een overzicht van de meest voorkomende problemen op platte daken:

 • Krimpen en uitzetten van dakbedekking: is een plat dak niet langs buiten geïsoleerd? Dan kan een dakbedekking van EPDM of bitumen gaan uitzetten en krimpen door temperatuurschommelingen. Hierdoor ontstaan soms scheurtjes in het materiaal. In dat geval laat je je dak best isoleren langs buiten, gevolgd door een nieuwe dakbedekking of een ballastlaag van grind of tegels.
 • Lekkages: door een verouderde dakbedekking kan je last krijgen van lekkages. Die laat je best zo snel mogelijk herstellen om een aantasting van je dakconstructie te vermijden. Komen lekkages vaak voor? Dan is wellicht een volledige vervanging van je EPDM, bitumen dakbedekking, … nodig.
 • Slechte plaatsing: sluit je EPDM, bitumen, … slecht aan op je dakbeschot of je dakisolatie? Komt de dakbedekking los aan de randen? Door een slechte plaatsing van je dakbekleding val je vaak van de ene herstelling in de andere. In zo’n situatie kies je beter voor een volledige vervanging van je dakbedekking op je plat dak.

 

Laat je plat dak inspecteren door een dakwerker actief in je buurt!

Volstaat een herstelling van je dakbedekking of moet je de volledige dakbekleding van je plat dak vervangen? Of is je dakconstructie intussen al aangetast door binnensijpelend vocht? Met een grondige inspectie kan een dakwerker jouw situatie analyseren en een oplossing op maat voorstellen. Zo maak je een doordachte en duurzame keuze zonder onnodige kosten.

Advies op maat nodig? Ontvang gratis voorstellen van meerdere dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Wanneer hellend dak vervangen?

Hellende daken zijn vanwege hun hellingshoek beter bestand tegen lekkages dan platte daken. Maar toch zijn er nog genoeg factoren om rekening mee te houden om de levensduur van je dakbedekking en de dakconstructie te verlengen. Wanneer moet je een hellend dak vernieuwen? Een overzicht:

 • Verouderde dakbedekking: na verloop van tijd veroudert je dakbedekking en komen beschadigingen steeds vaker voor. De levensduur van de dakbedekking op je hellende dak hangt vooral af van het materiaal (type dakpannen of leien, riet, zink, …), de weersomstandigheden, … Zo gaan sommige dakplaten 20 jaar mee en hoogwaardige dakpannen tot 50 jaar.
 • Beschadigde en/of ontbrekende dakpannen: vooral na stormen is er een kans dat je dakpannen beschadigd zijn of zelfs ontbreken. In dit geval volstaat het vervangen van de dakbedekking als je op tijd handelt.
 • Geen onderdak: om je dakconstructie te beschermen is een onderdak essentieel. Deze water- en winddichte folie beschermt je dak optimaal tegen de weersinvloeden. Zonder zo’n onderdak kan vocht op lange termijn de draagstructuur van je dak zwaar aantasten, met alle gevolgen van dien.

 

Laat je hellende dak inspecteren door een dakwerker actief in je buurt!

Volstaan enkele nieuwe dakpannen of heb je een volledig nieuwe dakbedekking nodig op je hellend dak? Of heeft het dak van je aangekochte woning geen onderdak en is de draagstructuur aangetast door wind en vocht? Om een goed beeld te krijgen van de staat van je dak, schakel je best een dakwerker in voor een grondige inspectie. Zo weet je waar je aan toe bent en maak je de juiste keuzes tegen een correcte prijs.

Advies op maat nodig? Ontvang gratis voorstellen van meerdere dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Mogelijkheden om je dak te vervangen

Wat zijn je opties wanneer je je dak wil vervangen? De beste aanpak hangt af van jouw specifieke situatie. Enkele mogelijkheden om je dak te renoveren op een rij:

 

1. Dakbedekking vervangen

Schade aan de dakbedekking is makkelijk op te lossen door deze (deels) te vervangen. Eventueel kan je dan ook kleine beschadigingen aan de dakconstructie laten repareren en is een volledige vervanging onnodig. Wat betreft opties is er veel mogelijk. Bij platte daken komen EPDM en roofing het meest voor. Bij hellende daken zijn er nog meer mogelijkheden: dakpannen, leien, een rieten dakbedekking, dakplaten, …

Richtprijs nieuwe dakbedekking: vanaf € 50 per m²

 

2. Overzetdak plaatsen

Heb je een hellend dak met een vlakke bedekking van leien of metaal? Dan is het mogelijk om een overzetdak te plaatsen. In dit geval moet je de dakbedekking niet verwijderen om lekkages, schade, … te repareren. Een dakwerker plaatst namelijk een nieuw, lichtmetalen dak bovenop je bestaande dak. Zo’n overzetdak staat daarom ook bekend als een ‘overdak’.

Richtprijs overzetdak: vanaf € 45 per m²

 

3. Dakconstructie vervangen

Is de dakconstructie beschadigd, doorgezakt of aangetast door vocht? Dan is een (gedeeltelijke) vervanging of versteviging van die draagstructuur nodig. Dit is een grote klus waar meerdere zaken bij komen kijken. Denk bv. aan het vervangen van steunbalken.

Richtprijs dakconstructie: vanaf € 175 per m²

 

TIP: combineer een dakrenovatie met dakisolatie!

Moet je jouw dak vervangen? Dan loont het om ook meteen je dak langs buiten te isoleren. Zo bespaar je veel ruimte op je zolder en kan je die nog gebruiken als extra woonruimte. Vergelijk voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

Prijs dak vervangen

Hoeveel kost het vervangen van je dak? De kostprijs is afhankelijk van factoren als de ernst van de schade, het te repareren oppervlak, het type dakbedekking,  … Ook is natuurlijk van belang of het gaat om een gedeeltelijke of volledige dakrenovatie. Enkele richtprijzen op een rij:

Soort dakrenovatieGemiddelde prijs per m²
Dakbedekking vervangenvanaf € 50
Overzetdak plaatsenvanaf € 45
Volledig dak vervangenvanaf € 175

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Niet alleen verschillen prijzen sterk door de verschillende belangrijke factoren, maar ook variëren ze van dakwerker tot dakwerker. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang gericht advies en prijzen op maat van vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

wanneer dakbedekking vervangen

 

Belangrijke aandachtspunten

Er zijn een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden als je aan een dakrenovatie begint. Een lijstje met de voornaamste aandachtspunten:

 • Dakisolatienorm: wanneer je je dak wil vervangen, moet je rekening houden met de huidige isolatie-eisen en EPB-regelgeving. Werk je samen met een dakwerker en/of isolatiespecialist? Dan ben je zeker dat je voldoet aan de Vlaamse dakisolatienorm.
 • Regenwaterafvoer: de dakgoot is vaak ook aan vervanging toe wanneer je je dak moet renoveren. Laat de vakman hier dus zeker ook naar kijken. Zo voorkom je latere problemen.
 • Combinatie van dakwerken: vervang je jouw dak? Dan combineer je deze klus best met nieuwe dakisolatie. Deze kosten verdien je op termijn terug door lagere energiekosten en zo is het mogelijk om relatief goedkoop langs buiten te isoleren.
 • Extra lichtinval: een nieuw dak brengt mogelijkheden met zich mee waar je best gebruik van maakt. Kies bijvoorbeeld voor lichtinval via een dakkoepel, vooral als je een plat dak met weinig natuurlijk licht hebt.
 • Architect of niet: een architect is alleen nodig als de renovatiewerken een invloed hebben op de stabiliteit van de woning. Wel doe je er altijd goed aan om bij je gemeente te informeren over de benodigde vergunningen voor het vervangen van je dak.
 • Financiële voordelen: begin je aan een dakrenovatie en laat je de werken over aan een vakman? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een premie van je netbeheerder, een gemeentelijke premie of de overkoepelende renovatiepremie. Daarnaast geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% op de materialen en arbeidskosten.

 

Vergelijk voorstellen van dakwerkers via onze gratis offerteservice

Er komt een hoop kijken bij een dakrenovatie en dus werk je best samen met een ervaren dakwerker. Hij heeft veel ervaring met het vervangen van daken en kan een goede inschatting doen van de vereiste werken. Ontvang gericht advies en prijzen op maat van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.