Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Dakopbouw

Wil je graag een extra studeerkamer of sportruimte, maar heb je te weinig plaats in je woning? Dan is een dakopbouw een interessante keuze. Het is mogelijk om zowel platte als hellende daken te verhogen. Wat zijn de verschillende mogelijkheden van een dakopbouw? Hoeveel kost zo’n dakverhoging ongeveer en welke factoren bepalen de prijs? En moet je een bouwvergunning aanvragen of niet? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Dakopbouw plat dak
OPTIE 2: Dakopbouw schuin dak
Prijs dakopbouw
Prefab dakopbouw of op maat?
Bouwvergunning nodig of niet?

 

 

Wat is een dakopbouw?

Een dakopbouw staat ook bekend als een dakverhoging. Het gaat om een constructie in hout, kunststof of steen die een gespecialiseerde dakwerker bovenop je bestaande dak aanbrengt. Zo’n dakopbouw is  mogelijk bij zowel platte als schuine daken. Waarom is een dakopbouw nu een goede investering? We zetten enkele troeven op een rij. Een dakopbouw…

 • … zorgt voor die extra kamer(s) die je nodig hebt.
 • vergroot het woonvolume van jouw woning, zonder ruimte in te nemen van je tuin of andere delen van je woning.
 • … zorgt voor een waardevermeerdering van jouw woning door een grotere bewoonbare oppervlakte.
 • … heeft een hoge esthetische factor. Zo’n dakverhoging kan dus een echte stijlvolle blikvanger van je woning zijn.
 • … zorgt voor meer natuurlijke lichtinval in jouw woning.

TIP: interesse in een dakopbouw? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 


 

OPTIE 1: Dakopbouw plat dak

Plat dak opbouw

De dakopbouw van een plat dak kan je op 2 verschillende manieren aanpakken. Zo kun je kiezen om een bijkomende verdieping te bouwen met een plat dak of eentje met een hellend dak. Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. We zetten beide mogelijkheden kort op een rij:

 

1. Extra verdieping met plat dak

Bovenop je plat dak kan je een extra verdieping laten plaatsen met ook een plat dak. Die kun je bijvoorbeeld inrichten als dakterras. Zorg er dan wel voor dat de dakbedekking uit degelijk materiaal bestaat met een lange levensduur. Hiervoor kan je kiezen tussen EPDM (een synthetische rubbersoort), roofing of pvc. Als je origineel uit de hoek wil komen, kun je van je plat dak ook een ecologisch groendak maken. Weet je al op voorhand dat je voor een groendak wil gaan? Laat dit dan zeker tijdig weten aan jouw dakspecialist. De dakconstructie moet hiervoor namelijk stevig genoeg zijn.

Prijs: € 25.000 à € 30.000, inclusief btw en plaatsing

 

2. Extra verdieping met hellend dak

Een extra verdieping op je huis met een hellend dak is zeker een goed idee als je de nieuwe ruimte optimaal wil kunnen benutten. Je kan bij de uitvoering kiezen uit verschillende dakconstructies en soorten dakbedekkingen. Hou je van het landelijke mansardedak, het klassieke zadeldak of verkies je eerder een puntdak met dakoversteek? Je kan het dak onder meer laten bekleden met leien, dakpannen, dakpanplaten of zelfs met zink. Er zijn veel kleuren en uitvoeringen mogelijk die perfect kunnen rijmen met de stijl die jij in gedachten hebt.

Prijs: € 25.000 à € 30.000, inclusief btw en plaatsing

 

Materialen dakopbouw plat dak

De constructie van een dakopbouw voor een plat dak kan uit diverse materialen bestaan. Het materiaal is afhankelijk van de look die je wenst, jouw budget en de stevigheid van de constructie. Je kan kiezen voor:

 • Hout: een dakopbouw in hout is vrijwel de norm geworden. Het is een licht materiaal, waarmee je snel en duurzaam een plat dak kan verhogen.
 • Kunststof: omdat kunststof zo’n licht materiaal is, hoeft de woning niet extra verstevigd te worden. Daarbovenop is het materiaal budget- en onderhoudsvriendelijk en is het verkrijgbaar in vele kleuren en structuren.
 • Steen: van alle mogelijkheden is een stenen constructie de meest duurzame, maar ook de duurste en de zwaarste. Je dakwerker en je architect zullen nagaan of de constructie van je woning stevig genoeg is om dat extra gewicht te dragen. Een voordeel is dat het metselwerk van de dakopbouw volledig in lijn kan zijn met de stijl van de woning. Zo vormen je woning en je dakopbouw 1 harmonieus geheel.

TIP: ben je op zoek naar een ervaren dakwerker om een extra verdieping op jouw plat dak te plaatsen? Vraag dan zeker gratis voorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.


 

OPTIE 2: Dakopbouw schuin dak

Dakopbouw hellend dak

Heeft je woning een hellend dak? Dan heb je de keuze tussen verschillende mogelijkheden voor je dakopbouw. Dit zijn de meest voorkomende vormen:

 

1. Enkelzijdige nokverhoging

Bij een nokverhoging wordt het bestaande zolderplafond verhoogd zodat de ruimte beloopbaar wordt. Dat zorgt voor een ruime kamer met veel lichtinval. Dakkapellen met een nokverhoging worden meestal over de volledige breedte van het huis gebouwd. Je kunt daarbij wel kiezen hoe hoog je de nok wil hebben. Bij eenzijdige nokverhoging wordt de nok aan één zijde verhoogd. Het geheel oogt wat minder aantrekkelijk, waardoor mensen vaak verkiezen om deze verhoging aan de achterzijde van hun woning te plaatsen.

Prijs: € 7.000 à € 12.000, inclusief btw en plaatsing

 

2. Dubbelzijdige nokverhoging

Bij deze methode wordt de nok aan beide zijden van het schuine dak verhoogd. Het spreekt voor zich dat deze methode iets prijziger is dan een enkelzijdige nokverhoging. Dankzij deze methode creëer je meteen een volledig nieuwe ruimte in huis die dienst kan doen als extra badkamer of slaapkamer. Daarbovenop maakt deze verandering het uitzicht van jouw woning een pak aantrekkelijker.

Prijs: € 12.000 à € 17.000, inclusief btw en plaatsing

 

3. Omvormen naar plat dak

Wil je van jouw schuin dak naar een plat dak omschakelen? Dat kan, maar hou er rekening mee dat je ook jouw bestaande gevels hiervoor zal moeten ophogen en aanpakken. Gevelwerken van deze omvang vergen de nodige tijd en zorgen voor extra kosten. Voor de afwerking van jouw plat dak zijn er talloze mogelijkheden. Maak je er een heerlijk zonneterras van? Of ga je de toer op van de groene stroom en installeer je zonnepanelen?

Prijs: € 15.000 à € 25.000, inclusief btw en plaatsing

 

4. Omvormen naar mansardedak

Het is ook mogelijk om van een hellend dak een mansardedak te maken. Dit dak heeft een traditioneel, landelijk uitzicht en zorgt voor bijkomende ruimte doordat ze niet zo schuin afloopt aan de zijkanten. Ideaal dus voor een grote speelruimte of om grote boekenkasten in te bouwen en die gezellige leesruimte te maken waar je altijd al van droomde.

Prijs: € 15.000 à € 25.000, inclusief btw en plaatsing

 

Goedkope dakopbouw: dakkapel

Op zoek naar een goedkopere dakopbouw? Dan is een dakkapel misschien wel iets voor jou. Hiermee wordt de nok van jouw dak niet verhoogd, maar creëer je wel een ruimte die vlot toegankelijk is doordat de stahoogte flink toeneemt. Een dakkapel kan volledig naar jouw wensen worden ontworpen met een plat dak, schuin dak of puntdak. Ook de bekleding ervan ligt volledig in jouw handen. Hierdoor valt de stijl van een dakkapel eenvoudig te rijmen met het uitzicht van jouw woning.

Prijs: € 3.000 à 4.5000 voor een prefab dakkapel, inclusief btw en plaatsing

Dakopbouw schuin dak

 

Materialen dakopbouw schuin dak

De constructie van een dakopbouw voor een hellend dak kan uit diverse materialen bestaan. Het materiaal is afhankelijk van de look die je wenst, jouw budget en de stevigheid van de constructie. Je kan kiezen voor:

 • Hout: een dakopbouw in hout is vrijwel de norm geworden. Het is een licht materiaal, waarmee je snel en duurzaam een schuin dak kan verhogen.
 • Kunststof: omdat kunststof zo’n licht materiaal is, hoeft de woning niet extra verstevigd te worden. Daarbovenop is het materiaal budget- en onderhoudsvriendelijk en is het verkrijgbaar in vele kleuren en structuren.
 • Steen: van alle mogelijkheden is een stenen constructie de meest duurzame, maar ook de duurste en de zwaarste. Je dakwerker en je architect zullen nagaan of de constructie van je woning stevig genoeg is om dat extra gewicht te dragen. Een voordeel is dat het metselwerk van de dakopbouw volledig in lijn kan zijn met de stijl van de woning. Zo vormen je woning en je dakopbouw 1 harmonieus geheel.

TIP: ben je op zoek naar een ervaren dakwerker voor een dakopbouw op je schuin dak? Vraag dan zeker gratis voorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.


 

Kosten dakopbouw

De kostprijs van je dakopbouw zal in sterke mate afhangen van je persoonlijke situatie en wensen. Gaat het om een dakkapel of om een extra verdieping op een plat dak? Welke gevelbekleding kies je? Laat je zonwering, een ventilatiesysteem, … plaatsen? De uiteindelijke prijs voor jouw dakopbouw zal afhangen van al deze en nog meer keuzes. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 

1. Prijs dakopbouw plat dak

Een extra verdieping op een plat dak kost gemiddeld 25.000 à 30.000 euro, incl. btw en plaatsing.  Die prijs geldt zowel voor extra verdiepingen met een plat dak als met een schuin dak.

 

2. Prijs dakopbouw schuin dak

Gemiddeld mag je voor een dakopbouw op een schuin dak rekenen op de volgende prijzen:

 • Dakkapel: 3.000 à 4.500 voor een prefab dakkapel, incl. btw en plaatsing
 • Enkelzijdige nokverhoging: 7.000 à 12.000 euro, incl. btw en plaatsing
 • Dubbelzijdige nokverhoging: 12.000 à 17.000 euro, incl. btw en plaatsing
 • Van schuin dak naar plat dak: 15.000 à 25.000 euro, incl. btw en plaatsing
 • Van schuin dak naar mansardedak: 15.000 à 25.000 euro, incl. btw en plaatsing

 

TIP: benieuwd naar wat jouw project ongeveer zou kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Casco dakopbouw of volledig afgewerkt?

Tegenwoordig kun je kiezen voor een casco dakopbouw, waarbij enkel de buitenkant afgewerkt wordt. Het gaat dan om zowel de dakbedekking, isolatie als de gevelbekleding. Als je dus handig bent aangelegd, kun je perfect voor een casco dakopbouw kiezen en de overige binnenafwerking voor eigen rekening nemen. Dit spaart niet alleen arbeidskosten uit, maar geeft je ook de vrijheid om alles naar eigen wens af te werken.

Kies je voor een volledig afgewerkt geheel? Dan uit zich dat natuurlijk in het prijskaartje. Hierbij wordt jouw dakopbouw ook langs de binnenkant in z’n geheel afgewerkt. Denk hierbij aan de bepleistering van de muren, de vloerafwerking, de eventuele ventilatie en verwarming, … Vergeet daarbij niet dat vertrouwen op een vakman zorgt voor een kwalitatieve totaalafwerking.

 

Dakopbouw


 

Prefab dakopbouw of op maat?

Je kan kiezen voor een prefab dakopbouw met standaard afmetingen en afwerkingen, maar ook een dakverhoging op maat is mogelijk. We lichten beide opties kort toe:

 

1. Prefab dakopbouw

Een prefab dakopbouw is al volledig ineengezet in de fabriek. Prefab modellen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en kleuren.  Doordat ze kant-en-klaar geleverd worden, hebben dakwerkers slechts één dag nodig om de gehele constructie te installeren. Zo spaar je tijd én dus ook geld uit. Het grote nadeel? De keuzevrijheid qua afmetingen, materialen en afwerkingen is beperkter dan bij een dakopbouw op maat.

 

2. Dakopbouw op maat

Bij een dakopbouw op maat is de constructie volledig opgebouwd en afgewerkt volgens jouw wensen. Het is dus interessanter om voor een dakopbouw op maat te kiezen wanneer je bijzondere afmetingen, kleuren, materialen, … voor ogen hebt.  Toch wijkt de prijs voor een dakopbouw op maat niet zo extreem af van die van een prefab dakopbouw. Je zou misschien vermoeden dat prefab automatisch goedkoper is, maar dat is niet altijd het geval omdat ook voor een prefab dakopbouw maatwerk nodig is.


Bouwvergunning of niet?

Het is noodzakelijk om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen wanneer je een dakopbouw wenst te plaatsen.  Zo’n renovatie verandert namelijk het buitenaanzicht van je woning.  Vraag sowieso eerst advies aan een professionele dakwerker. Hij zal jou zeker informeren over de voorwaarden waaraan je moet voldoen voor deze verbouwing.

Een bouwvergunning betekent dat je ook een architect moet inschakelen. Die gaat na of de woning het extra gewicht van de dakopbouw zal kunnen dragen en volgt daarbij ook de veiligheid en uitvoering van de werken nauwkeurig op.

TIP: je kan gratis offertes aanvragen bij professionele dakwerkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.