Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Puntdak: info, voordelen en prijzen

Een puntdak wordt meer en meer toegepast bij nieuwbouwwoningen. Het is de ideale constructie voor een dakoversteek wat verschillende voordelen biedt op zowel esthetisch als functioneel vlak. Daarnaast is het dak perfect te combineren met alle soorten dakbedekkingen. Ook is de constructie perfect integreerbaar met andere hellende dakstijlen waardoor je zorgt voor uniforme look binnen je woonomgeving.

 

Puntdak: constructie en opbouw

Een puntdak bestaat uit vier vlakken die samenkomen in één punt, de nok. Het is een dakconstructie die meer en meer voorkomt bij nieuwbouw door het modern karakter. De constructie wordt ook een piramidedak, tentdak of paviljoendak genoemd. Het is ook de ideale constructie als je houdt van een dak met een oversteek.

Om de stevigheid van de constructie te verzekeren wordt een opstand (verhoogde dakrand) van ongeveer 90 cm voorzien onder het dak. Hou er rekening mee dat hoe hoger de opstand is, hoe minder ruimte er overblijft onder het dak. Om de ruimte niet verloren te laten gaan is het wel mogelijk om een berging te voorzien.

 

Kenmerken opbouw

Het dak bestaat uit houten spanten wat het skelet vormt van het dak. Alle spanten zijn op regelmatige basis geplaatst over de vier schuine zijden. De opbouw van een puntdak verloop op dezelfde manier zoals bij het zadeldak. Zo bestaat de constructie van het dak ook uit sporenspanten, panlatten, een onderdak, dampscherm en schuine zolderafwerking.

 

Puntdak met dakoversteek

Zowel voor platte als hellende daken zoals een puntdak, zorgt een dakoversteek voor zowel een esthetische als functionele waarde. De waarde en uitstraling van je woning verhoogt en je gevel blijft beschermd tegen regen en mogelijke vochtproblemen.

 

dakoversteek lichspotjes puntdak Esthetische waarde

Een dakoversteek is een deel van het dak dat over de buitengevel van een woning uitsteekt. Het geeft de woning meer uitstraling en doet de woning stijgen in waarde. De oversteek kent verschillende afwerkingsmogelijkheden met materialen zoals hout, aluminium en pvc.

Daar stopt het echter niet. Wil je nog meer stijl geven aan je woning? Dan zorgen lichtspotjes in een dakoversteek voor een gezellige uitstraling. Hierdoor creëer je ook gezellige plekjes onder je dak die kunnen dienen als een klein terras.

 

Functionele waarde

Een puntdak met dakoversteek biedt ook bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. In de zomer zorgt het voor schaduw en warmt een hoogstaande zon de woning niet op langs de ramen. In de winter schijnt de laagstaande zon net wel naar binnen, waardoor je het beste hebt van twee werelden: koel in de zomer en warm in de winter.

Ook tegen hevige regen blijft je woning beschermd. De dakgoot, die verder verwijderd staat van de gevel, vermijdt mogelijke waterschade.

 

 

 

Wat kost een puntdak?

Door de speciale constructie van een puntdak ligt de prijs wat hoger. Wat een volledig nieuw dak kost, hangt af van verschillende factoren zoals de oppervlakte van je dak en de dakbedekking. Wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van een nieuw dak lees je hier. Om je een beeld te geven van de invloed van het soort dakbedekking op de prijs vind je in deze tabel een overzicht van de verschillende mogelijkheden voor dakbedekking en hun richtprijzen inclusief plaatsing.

 

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs/m² Levensduur
Betonnen dakpannen€ 20 - 40± 30 jaar
Keramische dakpannen
€ 30 - 70± 100 jaar
Kunstleien
€ 65 - 85 ± 30 jaar
Natuurleien
€ 100 - 145 ± 90 jaar
Bitumenleien€ 30 - 40± 25 jaar
Zinken dakbedekking
€ 65 - 110± 125 jaar
Rieten dakbedekking€ 70 - 95± 35 jaar
Benieuwd naar advies en prijzen op maat voor jouw eigen puntdak? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende dakwerkers uit jouw regio via onze offertepagina.

 

Voor- en nadelen van een puntdak

De moderne uitstraling en stabiliteit zijn enkele redenen waarom er meer en meer voor een puntdak wordt gekozen. Je kan een puntdak met alle soorten dakbedekking bekleden. Het dak biedt ook een betere afstroom van regenwater door de steile zijden. Hier nog enkele voor- en nadelen opgesomd:

+ Natuurlijke isolatie: de overstekende dakranden zorgen voor een natuurlijke isolatie.

+ Aerodynamisch: de dakconstructie is goed bestand tegen hevige rukwinden door een klein aanvalsoppervlak.

+ Zonnepanelen: er zijn vier zijden waardoor je in elke windrichting zonnepanelen kan plaatsen.

+ Dakoversteek: een puntdak is ideaal als je houdt van een dakoversteek. Het heeft zowel een esthetische als functionele waarde.

Ruimte onder het dak: door de steile dakvlakken verlies je ruimte onder het dak.

Prijs: de speciale constructie zorgt voor een hogere prijs.

 

puntdak voorbeeld

 

Puntdak plaatsen

Voor een puntdak worden er daksteunen vanaf elk hoekpunt geplaatst. In het midden fuseren ze samen in het nok. Met behulp van een nokklem worden de dakbalken verbonden. Bouten zorgen voor een stevige hechting aan het frame. De balken steken ook uit over het frame, wat zorgt voor de typische overstekende dakranden.

Natuurlijk is een dak plaatsen niet vanzelfsprekend. Zeker voor een speciale constructie zoals een puntdak schakel je best een ervaren dakwerker in. Ontvang via onze gratis offertedienst drie offertes op maat voor jouw puntdak. Zo vergelijk je makkelijk verschillende prijzen van dakwerkers in je buurt.

 

Puntdak isoleren

Het isoleren van je puntdak is een groot aandachtspunt voor de energiebesparende prestaties van je woning. Het is mogelijk om een puntdak langs binnen en langs buiten te isoleren. Langs de binnenzijde zijn minerale wol (glas- of steenwol) en isolatieplaten (PIR of PUR) het isolatiemateriaal bij uitstek. Ook PUR-schuim is geschikt om je dak langs binnen te isoleren. Isolatieplaten zijn het meest geschikt om je puntdak langs buiten te isoleren.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.