Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Overzetdak bij renovatie: Werkwijze en kostprijs

Een overzetdak is een metalen dak dat bij renovatie over een bestaand dak geplaatst wordt. Het overzetdak bestaat uit panelen met het uiterlijk van een traditioneel pannendak. De panelen hebben meestal de grootte van zes of zeven traditionele pannen. Vaak kan het overzetdak over een bestaand dak geplaatst worden. Op het dak wordt nieuw houtwerk aangebracht, waarop de panelen vastgeschroefd worden. Alleen bij een bestaand traditioneel pannendak worden altijd de oude dakpannen verwijderd en wordt een nieuw onderdak geplaatst.

 

Kostprijs overzetdak

De gemiddelde kostprijs van een overzetdak bedraagt zo’n 65 euro per vierkante meter. Dit is inclusief dubbelwandige dakpannen en een onderdakfolie. Wenst u een vrijblijvende prijs op maat, dan kan u online een offerte aanvragen via onze offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

Voordelen en nadelen van een overzetdak

Net zoals elk type dakbedekking hebben ook overzetdaken hun specifieke voor- en nadelen. Een overzicht waarom je er al dan niet voor moet kiezen:

 

Voordelen
– Het is relatief goedkoop en snel te plaatsen, vaak binnen één dag.

– Overzetdaken zijn licht van gewicht. Daardoor hoeft de bestaande constructie niet aangepast te worden.

– Omdat het bestaande onderdak behouden blijft, is er binnenin geen schade.

– Je kunt een verbeteringssubidie krijgen van de gemeente, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zie hiervoor de website tipsentricks.be

– Overzetdaken zijn waterdicht, stormvast en hagel- en sneeuwbestendig.

– Je hebt naar een overzetdak voor lange tijd geen omkijken. Het heeft een levensduur van minstens 30 jaar, is zelfreinigend en er groeit geen mos op. Het dak verkleurt ook niet door de zon.

– Plaatsing van een overzetdak is al mogelijk vanaf een hellingshoek van 5 graden. Sommige fabrikanten bieden zelfs oplossingen aan voor platte daken.

– Je kunt kiezen uit verschillende uitvoeringen en kleuren.

– Door de plaatsing over het bestaande dak wordt een extra isolerende laag gecreëerd die besparend werkt op je stookkosten. Zeker als extra na-isolatie wordt toegepast.

overzetdak

 

Mogelijke nadelen van overzetdaken

– De montage van het overzetdak moet deskundig gebeuren. Het houtwerk en de panelen moeten goed bevestigd worden, anders ligt het dak los en ontstaan er problemen bij storm.

– Het kan ook gevaar opleveren voor de gezondheid als het houtwerk op bestaande asbestleien wordt bevestigd, waarbij de leien beschadigen en asbesthoudend stof produceren.

– Omdat het oude dak meestal blijft liggen, kunnen er problemen ontstaan met condensvorming. De ruimte tussen het oude onderdak en de oude dakbedekking wordt namelijk minder goed geventileerd.

– Oude leien bevatten vaak asbest. Het is aan te raden deze deskundig te laten verwijderen. Dat brengt echter wel extra kosten met zich mee.

– Als de oude leien blijven liggen, is het aan te raden op deze leien een extra onderdak te plaatsen. Zo kan infiltratie van mogelijke condens bij beschadigde leien voorkomen worden. Dit kost echter ook weer extra geld.

– Een overzetdak bemoeilijkt de visuele inspectie van het bestaande dak. Houtrot, schimmels, ongedierte, ze zijn allemaal minder goed te ontdekken. Dat kan gevaarlijk zijn als het jaren voortwoekert.

– Bekijk van te voren goed wat er allemaal moet gebeuren. Door bijkomende kosten kosten kan het totaalbedrag hoger uitvallen dan verwacht.

– Op een overzetdak kun je beter niet lopen, dan ontstaan er deuken die je er nooit meer uit krijgt.

 

Conclusie

Samengevat is een overzetdak een serieuze optie bij het renoveren van je dak. Let dan wel op een goede uitvoering om problemen te voorkomen. En bekijk van te voren goed wat er moet gedaan worden en hoeveel dat kost. Aarzel niet en vraag nu vrijblijvend prijzen aan via onze online offerteservice! Klik hier voor meer informatie.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.