Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Schilddak: mogelijkheden, prijzen & alternatieven

Een dak kan je op vele manieren laten bouwen. Van alle verschillende dakvormen komt een schilddak samen met een klassiek zadeldak het meest voor in onze streken. Zo’n schilddak of schildkap past perfect bij zowel een moderne als een landelijke woning. Ontdek in dit artikel alles over de mogelijkheden & prijzen!

Ga snel naar:
Voordelen & nadelen
Schilddak constructie: opbouw & isolatie
Mogelijke dakbedekkingen
Gemiddelde prijs van een schilddak
Interessante alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een schilddak?

Een schilddak kenmerkt zich door 4 dakvlakken die schuin naar beneden aflopen. Het dak heeft twee driehoekige en twee trapeziumvormige dakvlakken. Het is een aangepast zadeldak waarmee je elke muur van je huis beschermt met een dakschild.

Wil je een schilddak plaatsen of je dak renoveren? Kies voor een erkend, betrouwbaar dakbedrijf en vraag raad op maat. Laat je adviseren en ontvang voorstellen via onze offertedienst.

schild-dak

 

Voordelen & nadelen van een schilddak

Schilddaken zijn een populaire keuze voor woningen door hun mooie uitstraling en functionele eigenschappen. We lijsten hier enkele voor- en nadelen op van deze populaire dakvorm:

 

Voordelen schilddak

  • Weerbestendig: door de vier hellende zijden zorgt een schilddak voor een structurele stabiliteit. Deze dakconstructie is hierdoor optimaal bestand tegen hevige wind en regen.
  • Vele mogelijkheden: je kan verschillende vormen en varianten creëren met een schilddak. De daken zijn perfect geschikt voor een dakkapel en je kan de dakranden afwerken hoe je wil.
  • Goede waterafvoer: het ontwerp van een schilddak zorgt voor een efficiënte afwatering. De dakgoten lopen rond het huis, waardoor ze waterophoping, lekkages en natte muren voorkomen.

 

Nadelen schilddak

  • Verluchting: ondanks dat je de mogelijkheid hebt om dakramen te plaatsen, blijft het moeilijk om de ruimtes onder je dak op een goede manier te verluchten.
  • Weinig ruimte: met een schuin dak verlies je altijd wat ruimte in je woning. Bij een schilddak heb je 4 schuine dakschilden, waardoor de zolderruimte nog kleiner is.

 

Schilddak constructie: opbouw & isolatie

De basis van een schilddak kan je verdelen in 2 belangrijke componenten: de opbouw en de isolatie. Een woordje uitleg bij beide werkzaamheden:

 

1. Schilddak opbouwen

De opbouw van een schilddak gebeurt doorgaans op dezelfde manier.  Doorgaans zal de dakspecialist kiezen voor houten balken of een metalen constructie. Aan de korte gevelzijdes maakt de dakexpert de dakvlakken in een driehoekige vorm, terwijl de dakvlakken aan de lange gevelzijdes een trapeziumvorm krijgen.

 

2. Schilddak isoleren

Net zoals elke dakvorm kan je ook een schilddak isoleren op 3 manieren:

  • Langs binnen isoleren: deze isolatiemethode is makkelijk en goedkoop om te doen bij een renovatie. Je kan het materiaal tussen de  houten balken van de dakconstructie plaatsen. Het is noodzakelijk om ook een dampscherm te voorzien tegen condensvorming. Je kiest voor minerale wollen, kunststof isolatieplaten of PUR-schuim.
  • Langs buiten isoleren: bij een nieuwbouw of een volledige dakrenovatie plaatst een dakwerker de isolatie langs de buitenkant van de dakconstructie. Zo zit die draagstructuur mee in de isolatieschil en vermijd je optimaal mogelijke koudebruggen.
  • Zoldervloer isoleren: gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan kan het volstaan om enkel je zoldervloer te isoleren in plaats van je schilddak. Zo verwarm je een ruimte minder in je woning en je hebt ook minder isolatiemateriaal nodig.

 

TIP: laat je adviseren door een dakbedrijf!

Weet je niet meteen hoe jij jouw schilddak wil isoleren? Of heb je vragen over de opbouw? Vraag dan advies op maat aan erkende dakbedrijven actief in je buurt via onze offertedienst.

 

Mogelijke dakbedekkingen

Een schilddak kan je, net zoals andere daken, met veel verschillende bedekkingen afwerken. De dakbedekking heeft een grote invloed op het uitzicht van je woning en de levensduur van je dak. Enkele voorbeelden op een rij:

 

1. Dakpannen

De dakpan is en blijft de populairste keuze voor de bedekking van onze daken. Je hebt de keuze uit betonnen of keramische dakpannen met een holle of platte vorm. Keramische dakpannen zijn de meest duurzame optie van de twee. Hun levensduur is 50 à 70 jaar en die van de betonnen dakpannen gemiddeld 30 à 40 jaar. Betonpannen zijn wel goedkoper dan keramische dakpannen.

 

2. Leien bedekking

Voor een leien dakbedekking kan je kiezen uit natuurlijke leien of kunst- en bitumenleien. Naast de functionele voordelen geniet je ook nog van een groot aanbod aan vormen en kleuren. Een leien dakbedekking is ook lichter dan normale dakpannen, waardoor zulke leien uitermate geschikt zijn voor een lichte dakstructuur.

 

3. Zinken bedekking

Wil je een unieke, strakke uitstraling voor jouw schilddak? Een zinken dakbedekking gaat lang mee en is zeer onderhoudsvriendelijk. Dit flexibele, duurzame metaal was een tijd uit het straatbeeld verdwenen, maar is nu weer aan een opmars bezig. De kostprijs ligt hoger dan die van de andere dakbedekkingen, maar je krijgt een unieke uitstraling met allerlei mogelijke vormen, kleuren en afwerkingen.

 

4. Rieten bedekking

Voor een natuurlijke charme kan je ook kiezen voor een rieten dakbedekking. De landelijke uitstraling werkt zeer goed met een schilddak. Je hebt een traditionele, open constructie of een gesloten constructie. De tweede methode, ook wel een schroefdak genoemd, is handig als je jouw schilddak langs de buitenkant wil isoleren. De brandveiligheid is ook beter bij een gesloten constructie.

 

Gemiddelde prijs van een schilddak

Hoeveel kost het nu om een schilddak op te bouwen? En wat met de prijzen om zo’n dak te bekleden of te isoleren? Alle richtprijzen op een rij:

Type dakwerkenGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. plaatsing)
Dakconstructie schilddak€ 1.700 à 1.900 per m³
Dakbedekking schilddak € 20 à 145 per m²
Isolatie schilddak€ 20 à 60 per m²

Wil je de exacte prijs voor de werken aan jouw schilddak?  Contacteer een ervaren specialist om jouw project samen te bespreken. Een dakexpert informeert je graag over de verschillende mogelijkheden en vertelt je welke werken recht geven op financiële voordelen. Ontvang hier vrijblijvend offertes.

 

schilddak of schildkap

 

Interessante alternatieven

Hou je niet van een schilddak of is dit daktype niet het meest geschikt voor jouw woning? Er bestaan nog veel alternatieven om uit te kiezen. Hier vind je een aantal andere populaire daken:

 

ALTERNATIEF 1: lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een bepaalde dakvorm die, net zoals een plat dak, slechts uit één enkel dakvlak bestaat. Het dak heeft een moderne uitstraling en je moet maar langs 1 kant een dakgoot plaatsen. Een lessenaarsdak is niet alleen een echte blikvanger, maar ook veelzijdig en je creëert langs 1 kant meer ruimte.

 

ALTERNATIEF 2: plat dak

Een plat dak zorgt voor een strakke en moderne uitstraling. Het is een populair dak voor veel nieuwbouwwoningen. Naast de oppervlakte zijn vooral de gekozen dakbedekking en dakopbouw de belangrijkste prijsbepalende factoren. Het is ook makkelijker te plaatsen dan andere dakvormen.

 

ALTERNATIEF 3: wolfsdak

Wil je de voordelen van een schilddak en een zadeldak combineren? Dan kies je voor een wolfsdak. Wat dit dak typeert zijn de afgeschuinde vlakken aan de korte zijden van het dak.  Een wolfsdak verenigt de eigenschappen van beide types en creëert zo een zeer stevig en stabiel dak met een unieke stijl.

 

Kies ik een schilddak voor mijn woning?

Een dak beschermt je huis tegen alle weersomstandigheden en het bepaalt voor een groot deel hoe je woning er uitziet. Twijfel je nog tussen meerdere daksoorten of ga je al zeker voor een schilddak? Vraag dan meer uitleg aan een dakwerker over jouw mogelijkheden. Vul je gegevens onderaan in en ontvang de komende dagen gratis meerdere offertes:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.