Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Intensief groendak

Op zoek naar een invulling voor de verloren ruimte op je plat dak? Dan is een intensief groendak de ideale oplossing. Dat is een tuin met planten, struiken, grassen, bomen, … op je dak. Zo kan je op een milieuvriendelijke manier deze open, ongebruikte ruimte gebruiken. Ben je benieuwd naar de voordelen, de opbouw en de kosten van zo’n groendak? Je ontdekt ze in dit artikel!

Ga snel naar:
Intensief groendak opbouw
Kosten intensief groendak
Alternatief: extensief groendak
Zelf intensief groendak aanleggen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een intensief groendak?

Een intensief groendak is een volwaardige tuin, maar dan op je dak. De invulling ervan kan je volledig zelf bepalen. Zo kan je kiezen voor planten, grassen, struiken en bomen, maar ook voor terrassen en looppaden. Zo’n groendak brengt vele voordelen met zich mee:

 • Milieuvriendelijk: daktuinen zijn erg milieuvriendelijk. Ze filteren fijnstof en verlagen de CO2-uitstoot. Op die manier dragen ze bij aan een betere luchtkwaliteit. Ook de biodiversiteit gaat er op vooruit als je een intensief groendak aanlegt.
 • Isolerend: een intensief groendak werkt isolerend en verlaagt dus je energiefactuur. In de winter blijft je woning langer warm en in de zomer heerlijk koel. Bovendien biedt een groendak ook akoestische isolatie, dus zal je minder last hebben van omgevingsgeluiden.
 • Lange levensduur: groendaken gaan erg lang mee. Ze hebben een gemiddelde levensduur van 50 à 70 jaar. In vergelijking met andere dakbedekkingen als roofing en EPDM is een intensief groendak dus nog veel duurzamer.
 • Natuurlijke afwatering: de dakbeplanting op je groendak neemt water op en zorgt dus voor een tragere afvoer van regenwater. Op die manier verminder je met een groendak de druk op de rioleringen en verlaag je de kans op wateroverlast.
 • Esthetisch: een groendak heeft een natuurlijke en unieke uitstraling. Je kan je intensief groendak naar eigen persoonlijke voorkeur inrichten. Op die manier draag jij een extra stukje natuur bij en geniet je van een esthetisch dak.

Wil jij graag meer informatie over een intensief groendak? Dan kan je steeds raad vragen aan een van onze professionals. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van dakwerkers in jouw buurt!

intensief groendak

 

Intensief groendak opbouw

De opbouw van een intensief groendak bestaat uit meerdere lagen. Een expert zal perfect de volgorde van de lagen respecteren. Dat is belangrijk voor de bescherming van je dak, de afvoer van regenwater en de groei van je beplanting. Hieronder lees je er meer over:

 1. Wortelwerende bedekking

  Een wortelwerende laag gaat lekkages en andere schade tegen die de wortels van je planten kunnen aanrichten. In de meeste gevallen plaatst een dakwerker nieuwe bekleding, maar een laag EPDM in goede staat volstaat ook.

 2. Beschermings- en absorptielaag

  Deze beschermingslaag absorbeert water dat door de drainagelaag sijpelt. Op die manier voorkom je dat overtollig water op je dakbedekking belandt en vermijd je mechanische beschadiging aan je dak.

 3. Drainagelaag

  De drainagelaag heeft twee functies. Enerzijds slaat het water tijdelijk op in een reservoir zodat je planten nooit droog komen te staan. Anderzijds voert deze laag het teveel aan water af naar de riolering op een vertraagde manier.

 4. Filterlaag

  De filterlaag vormt de afscheiding tussen de drainage- en de substraatlaag. Om verstoppingen te vermijden in je waterafvoer, filtert deze laag kleine stukjes aarde uit het water. Op die manier stroomt enkel het water door naar de drainagelaag.

 5. Substraatlaag

  Deze laag bestaat uit allerlei organische materialen. Het is de voedingsbodem en de verankering voor je vegetatie. De dikte ervan is afhankelijk van welke vegetatie je kiest. Wil je bomen plaatsen? Dan zal deze laag dikker zijn dan bij bv. kruiden.

 6. Vegetatielaag

  Als laatste volgt de zichtbare vegetatielaag. Hoe deze laag eruit ziet, kan je volledig zelf bepalen. Zo kan je kiezen voor planten, struiken, grassen, bomen, bloemen, … Denk daarnaast ook aan een terras en looppaden zodat je volop kan genieten van je daktuin.

TIP: het is erg belangrijk om na te gaan of je dakconstructie voldoende draagkracht heeft voor een intensief groendak. Een dakwerker controleert met plezier of dat het geval is voor je een groendak aanlegt. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van vaklui in jouw buurt!

 

Kosten intensief groendak

Voor een intensief groendak mag je rekenen op een prijskaartje van ongeveer € 85 à 200 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). De exacte prijs is wel afhankelijk van een aantal factoren. Denk maar aan de oppervlakte van je dak, de moeilijkheidsgraad van de werken, het aantal lagen, het type beplanting, …

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je benieuwd naar een specifiek prijsvoorstel voor jouw groendak? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts via onze offerteservice.

 

intensief groendak plat dak

 

Alternatief: extensief groendak

Naast een intensief groendak bestaat er ook nog een extensief en een semi-intensief groendak. De semi-intensieve variant geeft een echt tuingevoel, maar vergt relatief weinig onderhoud. Een extensief groendak bevat vegetatie die grotendeels zichzelf in stand kan houden, zoals vetplanten. Hieronder vind je de grootste verschillen tussen een intensief en extensief groendak:

Intensief groendakExtensief groendak
Planten, grassen, bomen, terrassen, ...Mossen, kruiden, vetplantjes, ...
Vergelijkbaar met reguliere tuinWeinig onderhoud
Helling tussen 1 en 4°Helling tussen 1 en 45°
Minstens 200 kg per m²40 à 110 kg per m²
Relatief hoge waterbehoefteLage waterbehoefte
Hogere aanleg- en onderhoudskostenRelatief goedkoop aan te leggen

 

Zelf intensief groendak aanleggen?

Het is absoluut niet aangeraden om zelf een intensief groendak aan te leggen. Het is namelijk erg belangrijk dat je dak in een voldoende staat is en dat laat je best controleren door een dakwerker. Daarnaast zijn er heel wat voordelen verbonden aan een expert inschakelen:

 • Advies op maat: een expert voert steeds een dakinspectie uit. Zo kan die achterhalen of je dak stevig genoeg is, of de bekleding in goede staat is, hoe je dak georiënteerd is, … Op basis van die analyse kan een professional perfect types beplanting aanraden voor je intensief groendak.
 • Correcte plaatsing: professionals kennen de kneepjes van het vak. Daarom is de kans op fouten veel kleiner dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Een expert zorgt voor een veilige uitvoering, een correcte afwatering, de nodige voorbereidingswerken, …
 • Service & onderhoud: sommige dakwerkers bieden ook een onderhoudsservice aan. Op die manier hoef je zelf niet meer te denken aan het regelmatige onderhoud van je intensieve groendak. Bovendien heb je ook 1 aanspreekpunt bij eventuele vragen of problemen.
 • Financiële voordelen: als je in aanmerking wil komen voor bepaalde premies voor een intensief groendak, is het verplicht om een professional in te schakelen. Als je toch beslist om zelf aan de slag te gaan, loop je dus enkele financiële voordelen mis.

 

Laat je intensief groendak aanleggen door een expert!

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je er eventueel voor kiezen om zelf je intensief groendak aan te leggen. Het is echter aangeraden om een expert onder de arm te nemen. Om zeker te zijn dat je de correcte prijs betaalt voor een professional, vergelijk je best een aantal offertes. Zo kan je alle kostenposten naast elkaar leggen.

Ben jij op zoek naar dakwerkers om jouw intensief groendak aan te leggen? Dan ben je hier op de juiste plek! Via ons offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes ontvangen van verschillende vaklui. Start je aanvraag hier!

 

Enkele veelgestelde vragen

Zit je met vragen over een intensief groendak? Dan kan je steeds advies krijgen van een van onze professionals. In de tussentijd vind je hieronder alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Heb ik een vergunning nodig voor een intensief groendak?
  In sommige gevallen is een bouwvergunning verplicht als je een intensief groendak wil aanleggen. De regels hiervoor zijn echter verschillend per woonplaats. Daarom is het belangrijk om te informeren bij jouw lokaal bestuur of een professionele dakwerker of je een vergunning nodig.


 • Wat is de beste oriëntatie voor een intensief groendak?
  Je wil natuurlijk dat de beplanting op je groendak naar behoren groeit. Daarom is het belangrijk dat je dak niet noordelijk georiënteerd is. Bovendien moet het minstens 5 à 6 uur per dag aan zonlicht blootgesteld zijn om optimaal te werken.


 • Is mijn dak geschikt voor een intensief groendak?
  Het is belangrijk om te controleren of je dak geschikt is. Het is namelijk enkel mogelijk op platte daken, de helling mag maximaal 4° bedragen. Daarnaast is ook de draagkracht van je dak belangrijk. Voor een intensieve daktuin reken je best op minstens 200 kg per m². Een dakwerker controleert steeds de helling, de staat en de draagkracht voor je dak vooraleer die begint.


 • Hoe regel ik de afwatering van een intensief groendak?
  Een goede afwatering is bij een groendak essentieel. Voor een voldoende afwatering zijn er dus afvoeren nodig. Bovendien voorzie je best telkens 1 controleschacht per afvoer. Die heb je nodig om de uitspoeling van het substraat te voorkomen.


 • Hoe onderhoud ik een intensief groendak?
  Intensieve groendaken werken als reguliere tuinen en vergen dus enig onderhoud. Zo kan je last krijgen van onkruid, moet je regelmatig bemesten en is snoeien niet uitgesloten. Daarnaast is het ook belangrijk om tijdig de regenafvoer te controleren en de planten te besproeien tijdens lange droogtes.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakwerkers