Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Golfplaten dak

Golfplaten zijn dakplaten met een golvend profiel voor verschillende soorten gebouwen. Ze vormen een veelzijdig, budgetvriendelijk en praktisch bouwelement met uiteenlopende gebruiksdoeleinden. Wil je graag meer weten over golfplaten daken? Lees dan hier alles over de verschillende  materialen, toepassingen en prijzen van golfplaten als dakbedekking.

Ga snel naar:
Materialen
Voordelen
Kostprijs
Plaatsing
Onderhoud
Offertes aanvragen

 

Golfplaten zijn een goede dakbedekking voor…

 • Woningen
 • Carports
 • Magazijnen
 • Stallen en schuren
 • Tuinhuizen
 • Serres

TIP: wist je dat je golfplaten ook als gevelbekleding kan gebruiken? Al kan je speciale gevelplaten niet op het dak gebruiken. Dit heeft alles te maken met het ontbreken van een waterafvoersysteem in het gevelmateriaal.

golfplaten

 

Materialen voor golfplaten dak

De 4 meest voorkomende materialen voor golfplaten zijn bitumen, metaal, kunststof en vezelcement. We bespreken ze hieronder meer in detail:

 

1) Golfplaten dak in bitumen

Bitumen ken je waarschijnlijk ook wel als ‘roofing’. Deze stof wordt niet alleen gebruikt als dakbedekking op platte daken, maar vind je ook terug in golfplaten. Het is een niet-toxische, duurzame en onbrandbare stof waarmee je eenvoudig een golfplaten dak kan opbouwen voor je garage, tuinhuis, stal, …  Golfplaten in bitumen hebben een mooie prijs-kwaliteitverhouding.

Prijs: € 35 à € 45 per m², incl. btw & plaatsing (zonder isolatie)
Levensduur: 30 à 40 jaar

 

2) Golfplaten dak in metaal

Golfplaten in metaal zijn de meest duurzame keuze op de markt. Binnen dit gamma komen golfplaten in staal en aluminium frequent voor. Staal is een steviger, maar zwaarder materiaal dan aluminium. Aluminium, daarentegen, is licht, maar begint sneller te kraken onder invloed van de temperatuur. Daarnaast zijn aluminium platen vaak duurder dan hun stalen tegenhanger.

Prijs: € 40 à € 60 per m², incl. btw & plaatsing (zonder isolatie)
Levensduur
: 30 à 50 jaar

 

3) Golfplaten dak in kunststof

Golfplaten kunnen uit verschillende soorten kunststof vervaardigd worden, waaronder polyester, polycarbonaat en PVC. Kunststof is flexibel, stootvast en goed bestand tegen alle weersomstandigheden. In dit gamma zitten bv. ook transparante golfplaten, ideaal voor terrasoverkappingen . Kunststof golfplaten op rol worden in polyester vervaardigd. Hiermee kan je makkelijk grote stukken golfplaat versnijden en hoef je geen rekening te houden met een overlap.

Prijs: € 30 à € 50 per m², incl. btw & plaatsing (zonder isolatie)
Levensduur:20 à 30 jaar

 

4) Golfplaten dak in vezelcement

Golfplaten uit vezelcement zijn zeer sterk en duurzaam. Door hun vormvastheid zijn ze bestand tegen allerlei weersinvloeden. Condensvorming bij vezelcementplaten komt minder vaak voor omdat het materiaal dampopen is en een waterbufferend vermogen heeft. Eternit golfplaten behoren tot deze categorie.

Prijs: € 40 à € 50 per m², incl. btw & plaatsing (zonder isolatie)
Levensduur
:  30 à 40 jaar

 

Kies voor golfplaten op maat

Wist je dat je niet alleen het plaatmateriaal kan kiezen, maar ook de afwerking van je golfplaten? Kies uit verschillende afmetingen, kleuren, oppervlaktestructuren en zelfs golftypes om zo de dakplaten te personaliseren.  Bovendien bestaan de meeste golfplaten in een geïsoleerde variant. Dat is interessant met het oog op het beperken van warmteverlies, lawaaihinder en condensvorming. Bij elke uitvoering bestaan er aangepaste accessoires, zoals windveren, nokstukken en schroeven.

TIP: bekijk samen met een professionele dakwerker de verschillende mogelijkheden. Zo kan je een doordachte keuze maken op maat van jouw project Ontvang gratis offertes bij vakmannen actief in je buurt via onze offertedienst.

 

Waarom kiezen voor golfplaten?

 • Budgetvriendelijke keuze: golfplaten zijn betrekkelijk goedkoper dan andere dakbekledingen. Elk materiaal (metaal, bitumen, …) heeft z’n voor- en nadelen, maar het zijn overwegend budgetvriendelijke oplossingen met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Vele uitvoeringen: je kan golfplaten krijgen in diverse golftypes, kleuren en afwerkingen. Bovendien kunnen golfplaten zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden. Dit heeft ook een invloed op het uitzicht van het eindresultaat.
 • Zeer licht & flexibel: dakplaten zoals golfplaten zijn over het algemeen erg licht. Hierdoor belasten ze minder de dakconstructie.
 • Snelle montage: het lichte gewicht van de dakplaten maakt een snelle plaatsing mogelijk, wat een positief effect heeft op de arbeidskosten. Je kan zelfs een overzetdak in golfplaten laten realiseren.
 • Duurzaam: de meeste grondstoffen van dakplaten zijn recycleerbaar. Bovendien worden ze gekenmerkt door een lange levensduur.  Golfplaten in metaal kunnen zo wel tot 50 jaar lang meegaan.
 • Onderhoudsvriendelijk: de meeste golfplaten vereisen slechts een minimum aan onderhoud. Dankzij de speciale coating en de gladde afwerking krijgt vervuiling weinig kans. Bovendien zorgt de afwerking ervoor dat het plaatmateriaal onbrandbaar en roestvrij is.

 

Kostprijs golfplaten dak

Hoeveel kost een golfplaten dak? De prijs schommelt naargelang verschillende factoren als de afmetingen, de oppervlakte van het dak en de afwerking. In de onderstaande tabel vind je een samenvatting van de prijzen voor een golfplaten dak:

Materiaal golfplaatPrijs per m²
(incl. btw & plaatsing)
Bitumen€ 35 à € 45
Metaal€ 40 à € 60
Kunststof€ 30 à € 50
Vezelcement€ 40 à € 50

De tabel vermeldt de prijzen van niet-geïsoleerde golfplaten. Wil je golfplaten met isolatie? Dan betaal je gemiddeld 50 % meer, maar heb je minder last van warmteverlies, geluidshinder of condensvorming.

TIP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. De prijs voor je golfplaten dak kan ook verschillen van dakwerker tot dakwerker. Wil je gericht en vlot prijzen, uitvoeringen van golfplaten, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Geniet van het verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de werken uitvoeren door een dakwerker? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Dit geldt zowel voor de arbeidskosten als voor de gebruikte materialen.

 

 

Golfplaten dak

 

Plaatsing golfplaten dak

Of je jouw golfplaten dak nu zelf legt of de klus uitbesteedt aan een professionele dakwerker, doorgaans verloopt de plaatsing op de volgende manier:

 • Voorbereiding: een legplan is nodig om te kijken hoeveel golfplaten er nodig zijn en met welke overlap die gelegd moeten worden.
 • Oude dak verwijderen (bij renovatie): het oude dak wordt afgebroken en weggehaald. De onderliggende dakconstructie wordt gecontroleerd op stevigheid en indien nodig aangepast.
 • Golfplaten bevestigen: de golfplaten worden rij na rij gemonteerd en vastgezet met behulp van aangepaste schroeven.
 • Afwerking: alle vijlsel wordt weggeveegd om roestvorming te voorkomen. Als laatste wordt het dak afgewerkt met de nok, windveren, … om een mooi eindresultaat te bekomen.

TIP: als je kennis van zaken hebt, kan je eventueel zelf je golfplaten dak aanleggen. Wil je echter zeker zijn van een correcte, waterdichte plaatsing van je golfplaten? Doe dan een beroep op de expertise van een ervaren dakwerker. Hij houdt tijdens de plaatsing rekening met de overlap van de platen, de oversteek van de dakgoot, … Goed geplaatste dakplaten minimaliseren het risico op lekkages, schade bij hevige weersomstandigheden, condensatie aan de onderkant van de golfplaten, … Vraag gratis je offertes aan.

Let op voor asbest in golfplaten!

Let tijdens het herstellen of verwijderen van oude golfplaten daken op voor asbest! Deze vezels stapelen zich op in de organen en kunnen ernstige ziektes als kanker veroorzaken. Het verwijderen en vervangen van asbest golfplaten moet dus uiterst voorzichtig en zorgvuldig gebeuren. Daarom raden wij je aan om bij het geringste vermoeden van asbest een erkende asbestverwijderaar te contacteren. Vergeet dit zeker niet te vermelden als je gebruik maakt van onze gratis offertedienst.

 

Onderhoud golfplaten dak

Hoewel de meeste golfplaten tegenwoordig voorzien zijn van een kwalitatieve coating, kan er na verloop van tijd toch vervuiling optreden. Denk maar aan atmosferische vervuiling zoals zwarte aanslag of begroeiing door mossen en algen. Wat kan je hieraan doen?

 • Regulier onderhoud: de reinigingsmethode hangt af van het soort materiaal van de golfplaat en het soort vervuiling. Het ontmossen van een dak, bijvoorbeeld, kan zowel met een hogedrukreiniger als met een lange borstel gebeuren.
 • Nabehandeling golfplaten: andere manieren om je dakplaten netjes te houden is door ze te laten impregneren of een nieuwe dakcoating te voorzien. Zo blijven de golfplaten langer mooi en krijgen vuildeeltjes minder kans om zich te hechten.

TIP: laat de reiniging professioneel uitvoeren door een gespecialiseerd reinigingsbedrijf. Zij beschikken zowel over de juiste reinigingsmaterialen als -methodes om het onderhoud van je dak succesvol aan te pakken. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en kom in contact met professionals uit jouw regio. Start je aanvraag hier.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.