Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Daklood

Lood is een van de materialen die dakwerkers gebruiken om je dak te beschermen. Daklood, ook wel bladlood of loodslab genoemd, zorgt er namelijk voor dat je dak optimaal afgedicht en beter geïsoleerd is. Wat zijn de grote voordelen van daklood? Hoeveel kost het gemiddeld? En wanneer moet je je daklood vervangen? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen daklood
Daklood prijs
Hoe daklood vervangen?
Zelf doen of dakwerker?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is daklood?

Dakwerkers gebruiken slabben van daklood om 2 oppervlaktes die tegen elkaar liggen af te dichten. Op die manier vormt het dak één geheel en bevat het geen kieren of naden meer. Bovendien zorgt het dak lood ook voor een betere isolatie van je dak. Dakwerkers gebruiken het onder andere bij de schoorsteen, rondom een dakkapel en bij dakramen.

Op zoek naar een dakwerker om daklood te plaatsen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

daklood dakkapel

 

Voordelen van daklood

De goede afdichting en extra isolatie zijn de belangrijkste voordelen van dak lood. Maar daarnaast heeft dit materiaal nog heel wat positieve eigenschappen:

 • Duurzaam: lood is een materiaal dat heel lang meegaat. Doorgaans heeft het een levensduur van 30 à 40 jaar. Uiteraard is die sterk afhankelijk van de staat van het dak en hoe je het onderhoudt.
 • Flexibel: doordat lood zacht en buigzaam is, kan een dakwerker zulke slabben gemakkelijk en snel aanbrengen op verschillende vormen en oppervlakken.
 • Stevig: loodslabben zijn vrij zwaar en zullen niet snel opwaaien bij een stevige storm. Het risico dat er water onder het daklood komt, is dus klein en dat zorgt voor minder kans op lekkages.
 • Veilig: lood is een materiaal dat elektriciteit niet goed geleidt. Op die manier is je dak ook minder vatbaar voor een blikseminslag.
 • Recycleerbaar: bladlood is volledig recycleerbaar tot een nieuw product. Het maakt zelfs niet uit hoe lang en hoe vaak het gebruikt is.

 

Daklood prijs

Lood is een eerder prijzig materiaal dat bovendien onderhevig is aan flinke schommelingen. Gemiddeld rekent een dakwerker een tarief van ongeveer € 45 per uur (incl. btw). De kosten van dak lood vervangen, hangen dus af van hoe lang de klus duurt. Daarnaast moet je professional natuurlijk ook het daklood kopen. Hieronder vind je de gemiddelde prijzen:

Lengte dakloodPrijs (incl. btw)
Daklood 30 cm€ 65
Daklood 40 cm€ 85
Daklood 50 cm€ 105
Daklood 100 cm€ 200

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor daklood plaatsen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende dakwerkers in je buurt via onze offerteservice.

 

daklood dakwerker

 

Hoe daklood vervangen?

Gemiddeld gaat daklood zo’n 30 à 40 jaar mee. Maar op een gegeven moment worden de loodslabben dunner en zijn ze vatbaarder voor scheuren en beschadiging. Op dat moment vervang je je dak lood best om lekkages te vermijden. Doorgaans gaat een dakwerker als volgt te werk:

 

 1. Mortel en oude loodslab verwijderen

  Een dakwerker haalt met een hamer en beitel de mortel weg die de loodslab op zijn plaats houdt. Vervolgens verwijdert die de oude loodslab door die er eenvoudigweg af te nemen.

 2. Voeg reinigen en vullen

  Daarna maakt de dakwerker de voeg grondig schoon met een staaldraadborstel om ze vervolgens nat te maken en te vullen met specie. Dat moet dan eerst een aantal dagen uitharden en drogen.

 3. Primer aanbrengen

  De dakwerker brengt een laag primer aan over de voeg die de nieuwe loodslab zal bedekken. Ook die voeg moet uitdrogen, maar in deze stap slechts een uurtje.

 4. Loodslab plaatsen en daklood vastzetten

  Als laatste stap snijdt de professional loodslabben op maat en legt die neer op de betreffende hoek. De overtollige loodslab kan de dakwerker wegsnijden en de rest stevig aandrukken. Op die manier gaat die verder tot al het daklood vervangen is.

 

 

Daklood herstellen of vervangen?

Bij lichte beschadigingen kan je ervoor kiezen om je daklood te herstellen met loodstickers of een elastische kunststof. Bij grotere schade investeer je best in nieuwe loodslabben voor je dak. Zo loop je minder risico dat de herstellingen zich opstapelen. Hoe dan ook heb je er altijd baat bij om een dakwerker in te schakelen.

Wil je je daklood laten vervangen of herstellen door een professionele dakwerker? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende daklood professionals in de buurt.

 

Zelf daklood vervangen of dakwerker inschakelen?

Je kan ervoor kiezen om zelf je dak lood te vervangen of te herstellen. Om fouten bij de plaatsing te vermijden, doe je echter beter een beroep op een professionele dakwerker. Zo geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: een dakwerker gaat eerst je dak inspecteren en op basis daarvan advies geven. Die kan dan aangeven of je gebaat bent met een herstelling of een volledige vervanging.
 • Correcte en vlotte uitvoering: dankzij de expertise van een dakwerker ben je zeker van een snelle, correcte en vooral een veilige uitvoering van de klus.
 • Financiële voordelen: als je een dakwerker inschakelt, kan je gebruik maken van premies. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op materiaal- en arbeidskosten.

TIP: op zoek naar een dakwerker om je daklood te vervangen of te herstellen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende experts via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.