Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest dak vervangen: werkwijze, kosten, ...

Is het tijd om je asbest dak te vervangen? Asbest daken vormen een ernstig risico voor de gezondheid en moeten volgens de Vlaamse regelgeving tegen 2034 verwijderd zijn. In dit artikel leggen we uit wanneer het verwijderen van een asbest dak aangeraden is, welke stappen je dakwerker volgt en hoeveel je betaalt voor een gloednieuw asbestvrij dak.

Ga snel naar:
Wanneer mijn asbest dak vervangen?
Heb ik een asbestspecialist nodig of niet?
Hoe gaat een dakwerker te werk?
Hoeveel kost een asbest dak vervangen?
Welke soorten dakbedekking voor je nieuwe dak?
Ontvang nu je offertes voor een asbestvrij dak

 

 

Hoe herken je een asbestdak?

Asbest zelf heeft een vezelachtige structuur en is meestal wit tot lichtgrijs. Asbesthoudende daken bestaan meestal uit grijze tot donkergrijze materialen. Een ander kenmerk van een dak met asbest noemen we asbest bloemen. Dit zijn witte vlekken verspreid over de dakbedekking. Er zijn heel wat herkenningspunten, maar bij twijfel laat je best een expert je dak inspecteren. Hier zijn enkele manieren om asbesthoudende dakbedekking te herkennen:

  • NT-markering: asbestvrije golfplaten en leien hebben een N(T)-markering op de achterkant (New Technology). Vind je geen NT-markering? Dan kan je dak asbest bevatten.
  • Productiejaar: leien geproduceerd voor 1990 en golfplaten geproduceerd voor 1992 bevatten altijd asbest. Leien geproduceerd na 1996 en golfplaten geproduceerd na 1997 zijn asbestvrij.
  • Merknaam: werden je leien geplaatst na 1990, maar voor 1996? Dan kan je ook kijken naar de merknaam. Leien van Alterna of Stonit uit die periode zijn asbestvrij. Leien van Eterna, Multex, Big Ben of Country bevatten asbest. Voor golfplaten zijn er geen merknamen van toepassing.

Heb je te maken met asbest in je dak? Laat het vervangen door een dakwerker die meteen ook een nieuwe dakbedekking kan plaatsen. Vind jouw dakwerker via ons gratis offerteformulier.

dak met asbest vervangen

 

Wanneer mijn asbest dak vervangen?

Bij daken heb je doorgaans te maken met hechtgebonden asbest. Hierbij zit de asbest stevig verwikkeld in je dakbedekking en zorgt het meestal niet voor problemen. Momenteel is het daarom niet verplicht om zo’n dakbedekking te verwijderen, maar het is natuurlijk wel sterk aangeraden. En dat om deze redenen:

  • Schade dak: als je beschadigde leien of golfplaten hebt, is het natuurlijk wel hoog tijd om je asbest dak te laten verwijderen. Dit nog tijdelijk fixen is eigenlijk geen optie en zelfs gevaarlijk voor je gezondheid.
  • Wetgeving: de meest risicovolle asbest toepassingen zoals asbestcement dakbekleding moet je tegen 2034 verplicht laten verwijderen. Vanaf 2032 moet elke eigenaar van een gebouw dat dateert van voor 2001 een asbest attest hebben (los van verkoop of overdracht).
  • Verkoop woning: je moet verplicht een asbest attest hebben bij de verkoop van je woning. Zo weet de toekomstige koper of er sprake is van asbest in de woning of niet. Om de waarde van de woning te verhogen, kan je ervoor kiezen om eerst zelf nog je asbest dak te vervangen.

Laat je asbesthoudende dak vervangen door een gespecialiseerde dakwerker. Dan ben je weer helemaal in orde met de toekomstige asbest regelgeving en zit je weer goed voor vele jaren met je nieuwe dak. Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen en prijzen van ervaren dakwerkers.

 

Heb ik een asbest specialist nodig of enkel een dakwerker?

Bij dakbedekking gaat het doorgaans om hechtgebonden asbest en dat type mag je zelf verwijderen. Op voorwaarde dat je rekening houdt met alle voorschriften. Besteed je zo’n groot project liever uit? Dan kan je altijd rekenen op een aannemer. De meeste dakwerkers hebben ervaring met asbest verwijderen en weten hoe ze hiermee moeten omgaan.

Laat je asbest dak vervangen door een betrouwbare dakwerker. Vind jouw dakwerker via ons offerteformulier. Je komt zo gratis in contact met meerdere experts uit je buurt. Na het vergelijken van de offertes kies je voor de meest geschikte vakspecialist en kan je je project starten. Start je aanvraag hier.

 

dak vervangen asbest

 

Hoe gaat een dakwerker te werk?

Een asbest dak vervangen vergt veel expertise en ervaring. Er zijn namelijk tal van voorschriften en aandachtspunten om rekening mee te houden. In het onderstaande stappenplan geven we weer hoe een gespecialiseerde dakwerker te werk gaat:

 

  1. Gepaste bescherming aandoen

    De dakwerker trekt beschermende kledij aan voor hij aan de klus begint. Hieronder verstaan we een aansluitend stofmasker (beschermingsklasse FFP3), een wegwerp overall en afspoelbare schoenen of wegwerp schoenbescherming.

  2. Woning voorbereiden op de werken

    Voor de aannemer begint, vraagt hij je waarschijnlijk om de ramen en de deuren te sluiten en eventuele ventilatiesystemen uit te schakelen. Zo voorkom je dat er mogelijk asbesthoudende stoffen in je huis komen.

  3. Asbest dakbedekking voorzichtig verwijderen

    Je dakwerker zal voorzichtig de asbesthoudende onderdelen verwijderen. Dit dus zonder krachtige elektrische apparatuur om te vermijden dat er extra stof loskomt van je asbest dakbekleding. Een expert zal ook nooit de dakbedekking naar beneden gooien, om zo min mogelijk de asbest te beschadigen en asbest los te laten komen.

  4. Asbest dakbedekking afvoeren

    Na het verwijderen zal de expert je asbest in een dubbele verpakking steken en zo intact mogelijk houden. Alle asbest moet gescheiden blijven van ander bouwafval. Hierna zal je dit naar een geschikt recyclagepark moeten brengen of doet je aannemer dat voor jou.

  5. Dakwerken starten

    Nu alle asbest verwijderd is, kan je dakwerker eindelijk beginnen aan het vervangen van je dakbekleding.

 

Hoeveel kost een asbest dak vervangen?

Je kan de kosten opdelen in twee aparte klussen: de asbest verwijderen en je dak laten bekleden met een asbestvrije dakbedekking. Hieronder overlopen we enkele richtprijzen per categorie:

 

1. Prijs asbest afvoeren

Asbest afvoeren is gratis tot 200 kg bij je recyclagepark. Hierna kost het je tussen de 30 en 80 cent per kg (afhankelijk van je gemeente). Om een schatting te maken geven we mee dat asbesthoudende golfplaten gemiddeld 15 kg/m² wegen en leien ongeveer 22 kg/m².

 

2. Prijs dak vervangen

Voor een nieuw hellend dak betaal je ongeveer € 30 à 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke prijs hangt natuurlijk af van de grootte van je dak, de gebruikte materialen, …

Op zoek naar een prijs op maat voor je hele project? Laat dan makkelijk en gratis meerdere prijsoffertes opstellen via onze offerteservice. De totale kosten voor zo’n volledige dakrenovatie zijn moeilijk in te schatten op basis van richtprijzen. Benieuwd naar zo’n totaalprijs? Vraag je offertes hier vrijblijvend aan.

 

asbest dak vervangen verplicht

 

Welke soorten dakbedekking voor je nieuwe dak?

Er is veel om aan te denken als je een nieuw dak wil laten leggen. Vooral op vlak van de dakbedekking moet je gerichte keuzes maken. Een blik op de mogelijkheden:

  • Dakpannen: er zijn 2 materialen waaruit dakpannen traditioneel gemaakt zijn: beton en klei. De betonnen dakpannen zijn goedkoper en makkelijk te plaatsen. Terwijl keramische dakpannen duurder zijn en een langere levensduur hebben. Qua vorm heb je de keuze uit holle en platte dakpannen.
  • Leien: hierin heb je nog 2 opties: natuurleien of vezelcement leien. Leien zorgen voor een stijlvolle en exclusievere uitstraling. Ze zijn minder zwaar dan dakpannen, maar ze zijn ook wel duurder. Natuurleien zijn het duurste van beide soorten, maar deze hebben een langere levensduur.
  • Dakpanplaten: dit is de goedkoopste dakbedekking voor een hellend dak en het is ook erg snel te plaatsen. Deze grote platen imiteren de uitstraling van dakpannen, maar de dakplaten zijn gemaakt van metaal, bitumen of kunststof.
  • EPDM dakbedekking: voor je plat dak kan je kiezen voor EPDM dakbedekking. Het is een waterdichte en onderhoudsvriendelijke soort rubber. Je kan je dak ook zonder problemen belopen met EPDM. Het vormt een naadloos geheel. Zo heb je minder kans op lekkages.
  • Bitumen dakbedekking: je kan het ook kennen als roofing. Bitumen is een goedkoper alternatief dan EPDM, maar heeft wel een kortere levensduur.

 

Welke extra opties bij het renoveren van je dak?

Als je je dak vernieuwt, kan je die nieuwe dakbedekking combineren met andere dakwerken. Denk bv. aan de volgende projecten:

  • Dakisolatie langs buiten: zo sla je 2 vliegen in 1 klap. Je geniet van een nieuw dak én lagere energiekosten. Bij een dakrenovatie is dakisolatie langs buiten trouwens de beste keuze. Door de naadloze isolatielaag haal je nog een beter rendement.
  • Nieuwe dakgoten: als je dakgoten versleten zijn, is het slim om ze ook meteen te vervangen.
  • Dakramen: bij het vervangen van je dak is het slim om meteen ook een dakraam, lichtkoepel, … te laten plaatsen. Zo geniet je van meer natuurlijk licht in je woning.
  • Dakkapel: wil je naast meer lichtinval ook meer beloopbare ruimte op je bovenverdieping? Dan is een dakkapel de ideale investering.

Wil je meerdere dakwerkers vergelijken voor jouw dakrenovatie? Dat kan snel en eenvoudig door gewoon het onderstaande formulier in te vullen:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren vakspecialisten