Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Koude dakconstructie

Bij een koude dakconstructie bevindt de dakisolatie van een plat dak zich onder of tussen de dakconstructie in plaats van erboven (warm dak). Deze isolatiemethode bij platte daken komt bijna enkel nog voor bij oudere woningen. Er zijn namelijk grote nadelen aan verbonden. Om welke risico’s gaat het? En hoe kan je van je koud dak een warm dak maken? Je leest het allemaal hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke isolatiematerialen
Koude dakconstructie prijs
Alternatief: warm dak
Veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een koude dakconstructie?

Net als bij hellende daken kan je ook platte daken langs buiten of langs binnen isoleren. Alleen is langs binnen isoleren bij platte daken veel minder aanbevolen dan bij schuine daken. Bij zo’n koude dakconstructie zit de houten draagstructuur namelijk niet mee in de isolatieschil. Zo staat die bloot aan zware temperatuurschommelingen. Dat krimpen en uitzetten kan op termijn voor schade en vochtproblemen zorgen.

Een kort overzicht van de opbouw van een koud dak constructie (van binnen naar buiten):

 • Plafondafwerking
 • Dampremmende laag
 • Balklaag met dakisolatie
 • Dakbeschot
 • Dakbedekking (bv. EPDM)

Wil je graag je plat dak (extra) isoleren? Dan is een koude dakconstructie doorgaans niet aangewezen. Hoe je wel te werk kan gaan, legt een ervaren isolatiespecialist je graag haarfijn uit.  Ontvang gratis voorstellen op maat van meerdere vakspecialisten!

koude dakconstructie

 

Voor- en nadelen van een koude dakconstructie

Het is geen toeval dat koude daken bijna enkel nog voorkomen bij oudere woningen. Aan deze constructieopbouw zijn meer nadelen dan voordelen verbonden. Is er vanwege technische redenen geen warm dak mogelijk? Enkel dan is een koude dak constructie nog aangeraden. Omdat je plat dak isoleren uiteraard nog altijd beter is dan je plat dak helemaal niet isoleren. Wat zijn dan die voor- en nadelen van een koud plat dak? We zetten ze even op een rij:

 

Voordelen koude dakconstructie

 • Budgetvriendelijk: je plat dak isoleren langs binnen is minder arbeidsintensief en kost dus gemiddeld ook minder dan isoleren langs buiten. Hou er wel rekening mee dat je na de isolatiewerken je plafond nog moet afwerken (bv. met gyprocplaten).
 • Geen nieuwe dakbedekking nodig: laat je je dakisolatie langs binnen aanbrengen? Dan blijft je huidige dakbedekking onaangeroerd. Ideaal dus als je EPDM, roofing, … nog in een goede staat verkeert. Bij warme platte daken moet de vakspecialist eerst je huidige dakbekleding verwijderen om de isolatie te plaatsen.

 

Nadelen koude dakconstructie

 • Dakconstructie onderhevig aan temperatuurwisselingen: bij een kouddakconstructie bevindt de dakisolatie zich onder de dragende constructie van het plat dak. Daardoor zit die draagstructuur dus niet mee in de isolatieschil. Het gevolg? De dakconstructie is onderhevig aan grote temperatuurwisselingen, waardoor die kan krimpen en uitzetten. Dat leidt op termijn tot scheuren en barsten in de dakbekleding.
 • Groot risico op inwendige condensatie: als de dampremmende laag aan de onderkant van de isolatie onderbroken is, kan condensatievocht uit de woning de isolatielaag aantasten. Het ingesloten vocht kan namelijk niet meer weg. Daardoor verliest de dakisolatie zijn isolerende werking en kan de dakconstructie zelfs beginnen te rotten.
 • Plafond mag nog niet afgewerkt zijn: is je plafond al proper afgewerkt? Dan moet een vakspecialist eerst je plafond volledig verwijderen om de isolatie te kunnen plaatsen onder het dakbeschot. Dat gaat gepaard met grote breekwerken, stof en uiteraard extra kosten. Alleen daarom al is een kouddakconstructie bij een gerenoveerde woning geen goed idee.
 • Gevaar voor schade aan het dampscherm: bij een dampscherm tussen je plafondafwerking en je dakisolatie is er een grotere kans op schade en onderbrekingen (bv. door elektrische leidingen). Zo kan condensatievocht van binnen in de isolatielaag dringen en zowel je isolatielaag als je dakconstructie aantasten.

 

Mogelijke isolatiematerialen

De balklaag onder het dakbeschot kan je opvullen met meerdere isolatiematerialen. Net zoals je bij een hellend dak de houten balken van je dakconstructie opvult met dakisolatie. Bij platte daken gaat het doorgaans om de volgende 2 isolatiematerialen:

 

1. Koud dak constructie met minerale wol

Isolatiedekens of halfstijve platen van glaswol, rotswol, houtwol, … zijn licht en flexibel. Zo kan een isolatiespecialist die vlot aanbrengen tussen de balken van je dakconstructie en onder het dakbeschot. Bovendien zijn ze beschikbaar in verschillende diktes en bieden ze ook een optimale geluidsisolatie. Daarnaast is minerale wol iets budgetvriendelijker dan kunststof isolatie en geniet je dus van een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Richtprijs: 20 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

2. Koud dak constructie met kunststof isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten in PUR en PIR hebben een hogere isolatiewaarde dan minerale wol. Daarom moet je er minder dik mee isoleren om dezelfde thermische isolatie te bereiken. Een vakspecialist kan ze op maat snijden en verlijmen tussen de balklaag, maar hij kan ze ook vastvijzen onder de dakconstructie. Hou er wel rekening mee dat zulke isolatieplaten iets minder makkelijk te hanteren zijn en ook een minder goede geluidsisolatie bieden.

Richtprijs: 30 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

Koude dakconstructie prijs

De kosten voor het isoleren van een plat dak langs binnen hangen vooral af van het gekozen materiaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 20 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Kies je voor een warm plat dak? Dan schommelen de prijzen eerder tussen de 70 à 100 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing en afwerking van je dak).

LET OP: in deze richtprijs voor een koud dak is de afwerking van je plafond niet inbegrepen. Daarnaast kunnen de kosten ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Het loont dus om meerdere prijsvoorstellen te vergelijken. Vraag vrijblijvend meerdere offertes voor jouw project aan!

 

koud dak constructie

 

Alternatief: warm dak

Bij nieuwbouw en grondige renovaties zijn warme platte daken de standaard. En dat is zeker geen toeval. Bij deze isolatiemethode bevindt de dakisolatie zich boven de draagstructuur. Die isolatielaag werkt een vakspecialist dan af met een dakbekleding naar keuze. Zo zit je dakconstructie mee in de isolatieschil en warmt die dus mee op met de rest van je woning. Zo heb je veel minder risico op schade en bovendien doet je draagstructuur dienst als warmtebuffer. Overdag slaat de dakconstructie de warmte op om ’s avonds geleidelijk af te geven.

Hoe ziet de constructieopbouw van een warm plat dak er dan uit? Een overzicht (van binnen naar buiten):

 • Plafondafwerking
 • Balklaag
 • Dakbeschot
 • Dampremmende laag
 • Dakisolatie
 • Dakbedekking (bv. EPDM)

BELANGRIJK: wil je je plat dak isoleren? Laat je dak dan zeker inspecteren door een ervaren vakspecialist actief in je buurt. Als een warm dak technisch mogelijk is, geniet die optie namelijk altijd de voorkeur. Kom vrijblijvend in contact met isolatiespecialisten voor advies op maat!

 

Enkele veelgestelde vragen over koude dakconstructies

Wil je zeker zijn van de meest aangewezen isolatiemethode voor jouw plat dak? Werk dan zeker samen met een isolatiespecialist in je buurt. Die beantwoordt graag al je vragen. Ook hieronder behandelen we kort enkele veelgestelde vragen over de isolatie van platte daken:

  • Kan ik van mijn koud dak een warm dak maken?
  Zeker. Je kan altijd dakisolatie aan de bovenkant van je dakbeschot laten aanbrengen. Zo zit je dakconstructie wel mee in de isolatieschil. Een vakspecialist zal wel eerst je huidige dakbekleding moeten verwijderen en achteraf een nieuwe dakbedekking aanbrengen op je isolatielaag. Zo’n project is dus ideaal als je EPDM, roofing, … aan een volledige vervanging toe is.


 • Kan ik mijn koude dakconstructie dubbel isoleren?
  Dat is een mogelijkheid, maar extra dakisolatie langs binnen laten aanbrengen is niet aangeraden. Ten eerste moet je namelijk eerst je plafondafwerking laten verwijderen om de extra isolatielaag te kunnen plaatsen. En ten tweede blijft je dakconstructie onderhevig aan temperatuurschommelingen. Wil je een hogere isolatiewaarde voor je plat dak? Dan is het een beter idee om een laag dakisolatie te laten aanbrengen langs buiten en een warm dak te creëren.


 • Is een omgekeerd dak met een ballastlaag ook een optie?
  Zeker, al komt deze isolatiemethode vooral voor bij appartementsgebouwen en platte daken die beloopbaar moeten blijven. Bij een omgekeerd dak plaatst een dakwerker de dakisolatie bovenop je huidige dakbedekking. Daarbovenop komt dan een ballastlaag van grind, tegels, … Deze laag houdt de dakisolatie mooi op zijn plaats. Net als bij een warm dak zit de dakconstructie op die manier mee in de isolatieschil.


 • Hoe zit het met de staat van mijn koude dakconstructie?

  Een koud dak stelt je dakconstructie flink op de proef. Niet alleen door het krimpen en uitzetten, maar ook door het risico op inwendige condensatie en dus ook op houtrot. Wil je dus dakwerken laten uitvoeren? Dan is het zeker geen overbodige luxe dat je dakwerker je draagstructuur en dakbeschot grondig inspecteert. De kans bestaat namelijk dat er eerst herstellingswerken nodig zijn. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

  BELANGRIJK: wil je je plat dak laten inspecteren door een dakwerker actief in je buurt? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten via onze offerteservice!

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.