Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Isolatie van nieuwbouwwoningen

Over de jaren heen zijn de eisen die aan een nieuwbouwwoning gesteld worden steeds strenger geworden. Zo moesten woningen die in 2013 nieuw gebouwd worden een Epeil van 70 of lager halen. De Epeil is een maat van hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager het Epeil uitvalt hoe zuiniger de woning omgaat met energie.

 

Voordelen van duurzaam bouwen

Vanaf 1 januari 2014 moesten nieuwbouwwoningen minimaal een Epeil halen van 60. Het uiteindelijke Epeil wordt voor een groot deel bepaald door de thermische isolatie van een woning. Hoe beter een woning geïsoleerd is des te langer de warmte die wordt gegenereerd door een condensatieketel kan worden vastgehouden. Dit betekent dat de condensatieketel minder hard hoeft te werken waardoor de energierekening aanzienlijk lager uitvalt. Een optimale isolatie kan bereikt worden in nieuwbouwwoningen door het aanbrengen van muurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt moet een hoge isolatiewaarde hebben om een energiezuinige woning te garanderen.

 

Warmteverlies via het raamwerk voorkomen

Een andere methode die bijdraagt aan de isolatie van de woning is de plaatsing van energiebesparende kunststof kozijnen. Ongeveer 10% van de warmte van een woning gaat verloren via de ramen. Wanneer kunststof kozijnen met isolerend buitenschrijnwerk worden voorzien met hoogrendementsglas kan dit enorm besparen op de energiekosten. Om nieuwbouwwoningen te mogen bouwen is het in Vlaanderen ook nog eens verplicht om de woning te voorzien van hernieuwbare energie met als doel minder afhankelijk te zijn van stroom van het net. Hierbij kan gedacht worden aan zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Doordat de woning gebruik maakt van schone energie wordt de CO2-behoefte van de woning sterk verlaagd.

 

Strenge eisen voor renovatiewerken

Niet alleen voor nieuwbouwwoningen worden de eisen steeds strenger. Ook voor wat oudere woning die gerenoveerd worden stelt de overheid strikte eisen. Zo moet bij de isolatie van een woning het gebruikte isolatiemateriaal van een bepaalde (minimale) isolatiewaarde zijn. Wanneer de isolatiewaarde onder de minimale waarde ligt dan kan hier een boete voor worden opgelegd.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.