Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Dakisolatie

Welk type dakisolatie je moet laten plaatsen, hangt af van heel wat factoren. Zo zullen de beschikbare ruimte en de dakconstructie bepalen welk type isolatie er moet gebruikt worden om het beste resultaat te verkrijgen. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de website dakisolatie-expert.be, waar we onderstaande informatie hebben gehaald.

 

Welke dakisolatie kiezen?

De meest gebruikte types van dakisolatie zijn deze op basis van wol. De bekendste hieronder zijn glaswol en rotswol. Glaswol is gemaakt van gerecycleerd glas en is bijzonder makkelijk te plaatsen. Rotswol dakisolatie scoort qua isolatiewaarde ongeveer even goed als glaswol maar is wel een pakje duurder.

 

dakisolatie plaatsen

De reden waarom mensen dan toch kiezen voor dit type dakisolatie is het feit dat rotswol akoestisch net iets beter isoleert en dat het ook op een milieuvriendelijkere manier wordt geproduceerd. Wanneer je je dak gaat isoleren met rotswol, moet je er wel rekening mee houden dat er geen dieren aan de dakconstructie kunnen. Muizen zijn dol op dit type isolatie en het zou jammer zijn mochten ze plots de helft van je energiebesparende dakisolatie gaan opeten…

Men maakt ook vaak gebruik van isolatieplaten voor het isoleren van daken. Ook met PUR-schuim kan je zowel hellende als platte daken snel van een isolatielaag voorzien.

 

Isoleren naargelang dakconstructie

Het daktype heeft een sterke invloed op de plaatsingswijze van het isolatiemateriaal. Platte en schuine daken isoleren gebeurt via verschillende methodes, met elk hun geprefereerde isolatiematerialen.

 

Dakisolatie voor schuin dak

Een schuin dak isoleren kan op twee manieren:

1) Een hellend dak kan langs de binnenkant geïsoleerd worden. Het isolatiemateriaal, vaak een minerale wol of dakisolatieplaten, wordt dan tussen het houten of metalen raamwerk van de dakconstructie geplaatst. Vervolgens wordt een dampscherm aangebracht indien het gekozen isolatiemateriaal niet over een dampremmende laag beschikt.

2) Een schuin dak isoleren kan ook langs de buitenkant, men spreekt dan van een sarkingdak. Hiervoor wordt de bestaande dakbedekking verwijderd om het isolatiemateriaal -meestal stijve isolatieplaten- aan te brengen. Daarboven komt een onderdak te liggen. Dit zorgt voor bescherming tegen wind en vocht. Vervolgens worden de tengellatten aan de dakspanten bevestigd, waarna de panlatten op het tengelwerk worden geplaatst.

 

schuin dak isoleren

 

Hoe plat dak isoleren?

Een plat dak isoleren kan op ruwweg drie manieren:

1) Ten eerste is er het koud plat dak, waarbij de isolatie langs de binnenkant van het dak geplaatst wordt. Hierdoor wordt de dragende constructie niet opgewarmd, vandaar de benaming koud plat dak. Voor deze techniek gebruikt men vooral minerale wol (rots- of glaswol) of isolatieplaten. Er moet wel ook nog een dampscherm geplaatst worden om vochtproblemen te vermijden.

2) Bij de techniek van het warm plat dak wordt de dakisolatie aan de buitenkant van het dak geplaatst, waardoor de dakconstructie nu wel mee geïsoleerd wordt. Bovenop de isolatie komt dan de dakbedekking. Voor het creëren van een warm plat dak gebruikt men vooral isolatieplaten zoals PIR- of XPS-platen.

3) Ten slotte is er nog het omgekeerd plat dak, dat eigenlijk een verderzetting is van het gewone warm dak. De dakisolatie komt hierbij bovenop de waterkerende dakbedekking te liggen. Om de isolatieschil te beschermen wordt ze bedekt met tegels, hout of grind. Voor deze techniek heeft men nood aan drukvaste isolatiematerialen zoals XPS-, PIR- of PUR-platen.

 

Je dak isoleren kan je snel terugverdienen!

Wanneer je een niet geïsoleerd dak gaat isoleren, kan je de investering al na enkele jaren terugverdienen. De overheid trekt elk jaar opnieuw namelijk heel wat geld uit voor diverse premies, subsidies en belastingvoordelen om mensen aan te sporen hun dak te laten isoleren.

Als je deze premies en subsidies eens bestudeert, zal het je wel niet verwonderen dat je dak isoleren echt wel voordelig is. Als je een aannemer inschakelt, kan je rekenen op een correcte plaatsing zodat de energiebesparing optimaal is. Dankzij de financiële ondersteuningen kan je de investering in dakisolatie nog sneller recupereren.

Benieuwd naar de terugverdientijd en kostprijs om jouw dak te isoleren? Vraag nu vrijblijvend prijzen aan bij onze erkende installateurs en ontdek welk type isolatie het meest geschikt is voor jouw woning of bedrijf. Prijzen, vakmannen en oplevertermijnen vergelijken was nog nooit zo makkelijk.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.