Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakconstructie.be
banner image

Groendak: voordelen en realisaties

Een groendak oogt mooi en is goed voor het milieu. Er bestaan verschillende soorten groendaken met een verschillende opbouw. Door zijn lange levensduur en dankzij premies, is het een interessante investering. Lees er meer over in dit artikel.

Ga snel naar: 
Soorten groendaken
Voordelen groendak
Opbouw groendak
Prijs groendak
Ontvang vrijblijvend offertes

 

groendak op hellend dak Wat is een groendak?

Een groendak of vegetatiedak zijn dakbedekkingen met een begroeiing van vetplanten, gras, mos of kruiden. Bij intensief begroeide daken zijn er soms ook struiken of bomen aanwezig.

Men kiest deze dakbedekking vooral omwille van ecologische redenen. Er bestaan verschillende soorten groendaken afhankelijk van de begroeiing. Daarnaast kunnen de verschillende soorten planten en kruiden ook gecombineerd worden.

 

Verschillende soorten groendaken

In grote steden of bij bedrijfsgebouwen kunnen soms daktuinen voorkomen die meer dan 15 cm dik zijn. Dit soort groendaken benoemt men als intensief groene daken. Hierop bevinden zich vaak bomen en struiken. Deze soort vereist een intensief onderhoud. Bij de meeste particulieren zal je een extensief groendak aantreffen. Deze groendaken vereisen zo goed als geen onderhoud.  Een extensief groendak kan bestaan uit de volgende begroeiingen:

 

1. Dak met vetplanten

Dit soort vegetatiedak wordt soms ook sedumdak genoemd. Ze zijn begroeid met kleine vetplanten in verschillende kleuren.

 

2. Dak met kruiden

Het kruidendak is een combinatie van kruiden, grassen en sedum. Ze zijn heel licht qua gewicht. Een aanpassen in de dakconstructie is dus niet nodig.

 

3. Grasdak

Grasdaken worden op een natuurlijke wijze bedekt met gras. Als je een grasdak wil waar je ook kan op wandelen, is het aan te raden om te kiezen voor een gazondak. Het verschil tussen een gazondak en een grasdak is de soort dakbegroeiingsconstructie.  In beide gevallen moet je er sowieso opletten dat je dak de begroeiing aankan.  Je moet telkens rekenen op een voedsingslaag van minimum 12 cm.

 

Benieuwd naar een prijs en de beste keuze op maat van jouw situatie? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van verschillende dakwerkers actief in jouw buurt. Zo kan je makkelijk voorstellen, adviezen, prijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

groendak in de stad

 

Troeven van een groene dakbedekking

Je kan kiezen voor een groendak omwille van verschillende redenen:

 

Esthetisch aspect

Een groendak heeft een aparte uitstraling. Dat is uiteraard een persoonlijke keuze. Afhankelijk van de soort die je kiest, heeft het meer of minder allure. Een gazondak waar je ook kan op lopen of zitten, spreekt tot de verbeelding.

 

Duurzaamheid

Een groendak gaan langer mee dan traditionele daken. Dankzij de begroeiing worden schadelijke UV-stralen afgeweerd van de waterdichtende laag. Het bijkomend voordeel is ze ook gerecycleerd kunnen worden. Vooral grasdaken gaan het langst mee.

 

Ecologische voordelen

Een groendak heeft een aantal voordelen voor de natuur. In grote steden zorgen groene daken dat de temperatuur minder snel stijgt.  Grote gebouwen kunnen namelijk warmte opslaan met temperatuursstijgingen tot gevolg. Groene daken zorgen ervoor dat dit getemperd wordt. Daarnaast zal  het vegetatiedak CO2 omzetten in zuurstof. Daarnaast haalt het ook het fijnstof uit de lucht.

 

groendak op een plat dak

 

Regenbuffer

Het heeft ook voordelen bij hevige regenval. De begroeiing vormt een buffer voor vocht en regen. Daardoor wordt het rioleringsstelsel minder belast.

 

Isolatievoordeel

Een groendak biedt voordelen voor de isolatie van je dak. Zowel voor de thermische als de akoestische isolatie is dit een voordeel.

Opbouw van een vegetatiedak

Er zijn verschillende manieren waarop een vegetatiedak kan worden opgebouwd. Meestal wordt de volgende lagen achtereenvolgens opgebouwd:

1) waterdichte dakbedekking bestendigd tegen wortels
2) Mechanische beschermlaag
3) Drainagelaag uit kunststof of mineralen
4) Filterlaag
5) Substraatlaag
6) De uiteindelijke vegetatielaag met planten, kruiden of gras

Prijs van een groendak

Voor een groendak mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de 40 en 200 euro per vierkante meter (incl. btw en plaatsing). De prijs per vierkante meter daalt naarmate de oppervlakte van het dak groter wordt.

Verschillende steden en gemeenten bieden ook premies aan, waardoor de uiteindelijke kostprijs zal dalen. De financiële investering ten opzichte van traditionele daken is groter. Daartegenover staat dat groene daken een grotere levensduur hebben dan klassieke daken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van gespecialiseerde dakwerkers via de offertepagina.

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde dakwerkers